Kotor: Održana Međunarodna naučna konferencija "Budućnost jadranske prošlosti"

Događaj je otvorila prorektorka za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore prof. dr Sanja Peković

1304 pregleda 129 reakcija 1 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Lideri podvodne arheologije svih jadranskih država okupili su se ove nedjelje u Kotoru kako bi predstavili projekte sa temom podvodne kulturne baštine i razvoja održivog turizma na konferenciji “Budućnost jadranke propšlosti” a koju je organizovala Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP), Univerziteta Crne Gore, u okviru aktuelnog “WRECKS4ALL 2.0” projekta koji se kofinansira na programu IPA South Adriatic.

Događaj je otvorila prorektorka za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore prof. dr Sanja Peković.

Ispred Ministarstva za evropske proslove ulepsnivima konferencije iz zemalja jadranskog regiona se obratila Slađana Pešić, dok je Milena Ražnatović, savjetnica za međunarodnu saradnju Ministarstva kulture i medija, istakla važnost "WRECKS4ALL 2.0" projekta za dalji razvoj mehanizama zaštite i valorizacije jadranske podvodne kulturne baštine.

UCG
foto: UCG

Šef UNESCO odjela za podvodnu kulturnu baštinu, Eduard Planche, istakao je podršku te institucije Laboratoriji za arheologiju pomorstva u Kotoru i projektu “WRECKS4ALL 2.0”, te je upoznao prisutne sa radom UNESCO-a i statusu implementacije UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine u jadranskoj regiji.

Kalliopi Baika, predsednica UNESCO-ove UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju, predstavila je rad mreže u kontekstu zaštite i očuvanja bogate podvodne kulturne baštine Jadrana, naglasivši značaj članstva Univerziteta Crne Gore u toj inicijativi.

Transformacioni uticaj IPA projekta "WRECKS4ALL" i važnost prekogranične saradnje za podizanje svijesti o podvodnoj kulturnoj baštini i podvodnom turizmu u regionu prezentovao je podv odni arheolog Darko Kovačević sa LAP-a koji je spiritus movens ove uspješne inicijative.

Hrvatski ronilac i istraživač podmorskih arheoloških lokaliteta Vedran Dorušić predstavio je revolucionarni “Straton projekat”, koji je promijenio pristup istraživanju, zaštiti i uključivanju podvodne baštine u turističku ponudu.

Fokusirajući se na istraživanje i zaštitu antičkog brodoloma kod Rta Letavica na Pagu, poznata hrvatska naučnica dr Irena Radić Rossi sa univerziteta u Zadru, osvijetlila je primjere dobre prakse i saradnje između podvodnih arheologa i lokalne zajednice.

UCG
foto: UCG

Profesorka Rita Auriema sa Univerziteta Salento u Italiji je predstavila izazove valorizacije apulijskih morskih pejzaža i ulogu ESAC i projekta "Plovidba morem".

Andrej Gaspari sa Univerziteta u Ljubljani je govorio o podvodnoj kulturnoj baštini Jadranskog mora i unutrašnjih voda Slovenije, nudeći uvid u istraživanje, upravljanje i inkluzivni javni pristup.

Dr Massimo Capulli je diskutovao o mogućnostima razvoja turizma povezanog sa podvodnom kulturnom baštinom u sjevernom Jadranu.

Direktor Nacionalnog arheološkog muzeja i Arheološkog parka Egnazija u Italiji dr Fabio Galeandro je predstavio novu izložbu "Egnazia e il mare", koja stavlja fokus na pomorsko nasljeđe i njegovu integraciju u muzejski prostor korišćenjem najmodernijih tehnologija.

Barbara Davidde predstavila je "MUSAS" projekat koji se bavi proučavanjem i unapređenjem podvodnog kulturnog nasljeđa, dok je profesor Artur Mecolarij osvijetlio fascinantne arheološke lokacije u Albaniji, prikazujući njihov neiskorišćeni potencijal za razvoj ronilačkog turizma.

Tokom panel diskusije lideri podvodne arheologije jadranskog regiona su odgovarali na pitanja publike, diskutovali o primjenama modela dobre prakse u svim državama Jadrana, očuvanja podvodne kulturne baštine, angažmana lokalnih zajednica i ekonomskog rasta, utirući put za održivu budućnost obalnih regiona.

Konferencija je završena posjetom Pomorskom muzeju Crne Gore, gdje su učesnici krenuli na putovanje "WRECK4ALL" virtualnom stvarnošću, kroz atraktivne podvodne lokalitete Crnogorskog primorja koje je LAP do sada mapirala, obradila i prezentovala najširoj javnosti u obliku elektronskih vituelnih, ali izuzetno realističnih trodiomenzionalnih prikaza.

Bonus video: