Božovićevo ime i dalje na svim ugovorima

Umjesto pritvorenog predsjednika, na 13 ugovora za komunalije stoji potpis potpredsjednice Jasne Dokić

6273 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Milo Božović, Foto: BORIS PEJOVIC
Milo Božović, Foto: BORIS PEJOVIC

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović nije udaljen sa posla, na čemu je insistirala Vlada, već je njegovo ime i dalje zvanično na svim ugovorima koji investitori zaključuju sa lokalnom samoupravom o plaćanju komunalija, kao preduslova za početak gradnje.

Božović je posljednji dokument, kada je riječ o zaključenju naknade za opremanje gradsko građevinskog zemljišta zaključio u martu, kada je svojeručno u spuškom Istražnom zatvoru potpisao tri ugovora sa investitorima vrijedna ukupno 300 hiljada eura. To je činio i prethodnih gotovo godinu, koliko su službena dokumenta, uz saglasnost Višeg suda, odnošena u spuški zatvor i ovjeravana od prvog čovjeka Budve.

Međutim, tokom aprila desila se prava ekspanzija zaključenja ugovora za komunalije, pa je u opštinskoj Službi ovjereno čak njih 13. Tako veliki broj ugovora zaključen je i krajem prošle godine u decembru, kada ih je Božović potpisao 16 u Spužu. U najnovijim ugovorima, zaključenim u aprilu, u dokumentima i dalje stoji ime predsjednika Opštine Mila Božovića, ali umjesto njegovog stoji potpis novoimenovane potpredsjednice Opštine Jasne Dokić.

Dokić je imenovana za Božovićevu zamjenicu 22. marta, iz četvrtog pokušaja, nakon što su se dvije podijeljene frakcije unutar nekadašnjeg Demokratskog fronta dogovorile da je izaberu, što je tada predočeno kao konačno rješenje političke krize.

Jasna Dokić
Jasna Dokićfoto: Vuk Lajović

Tri dana kasnije, kada je na sjednici 25. marta trebalo da se izglasa i privremeno udaljenje Božovića sa posla, što je bio jedan od tri uslova koje je dala Vlada kako ne bi uvela prinudnu upravu u gradu, za odluku nije htjela da glasa frakcija kojom sada rukovodi Mladen Mikijelj, dok je suprotstavljena frakcija na čelu sa odlazećim predsjednikom Skupštine opštine Nikolom Jovanovićem bila za usvajanje te odluke, što je podržao i sin Mila Božovića sa skupštinske govornice.

To je dovelo do nove sjednice i izglasavanja skraćenja mandata, za šta je bila kompletna opozicija, od DPS-a do Demokrata, kao i Jovanović i njegovih pet odbornika.

Kako Božović tada privremeno nije udaljen sa posla, a time mu nije ni umanjena zarada, jer je sastavni dio te odluke bilo i rješenje o plati koja je trebalo da bude upola manja, on praktično i dalje rukovodi Opštinom.

U njegovo ime Dokić, u šta su “Vijesti” imale uvid, potpisala je ukupno 13 ugovora čija je vrijednost oko 900 hiljada eura.

U kasu Opštine biće uplaćeno 600 hiljada eura, jer se jedan od ugovora se odnosi na izgradnju osmospratnog hotela sa pet zvjezdica, u samom centru Budve, zbog čega je, pozivajući se na zakonska rješenja, Opština Budva privremeno investitora oslobodila plaćanja komunalija.

Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta investitoru je obračunala komunalije u iznosu od 299 hiljada eura, koje on nije dužan da izmiri ukoliko izgradi hotel sa pet zvjezdica. U suprotnom, ukoliko izgrađeni hotel nije te kategorije, ili je riječ o objektu druge namjene, kako piše u rješenju, Opština će izvršiti naplatu obračunatih komunalija.

Budvi predstoje vanredni lokalni izbori kao jedino rješenje izlaska metropole turizma iz jednogodišnje duboke krize i blokade u kojoj se našla od hapšenja Božovića.

Bonus video: