Pljevlja: Plate bivših radnika Agencije za stambeno-poslovni fond u rukama odbornika

Predsjednik Opštine Pljevlja kaže da nema ništa protiv da se zaposlenima u likvidiranoj firmi Agencija za stambeno-poslovni fond isplate zaostale zarade, ali da odluku o tome treba da donese Skupština

9718 pregleda 2 komentar(a)
Ne želim sam o tome da odlučujem: Vraneš, Foto: Luka Zekovic
Ne želim sam o tome da odlučujem: Vraneš, Foto: Luka Zekovic

Bivšim radnicima pljevaljske Agencije za stambeno-poslovni fond lokalna uprava najvjerovatnije će isplatiti zarade, bez kojih su ostali nakon što je firma likvidirana.

Osnivač tog preduzeća bila je Opština Pljevlja, a Privredni sud proglasio je bankrot Agencije krajem 2000. godine.

Predsjednik Opštine Dario Vraneš kaže da će najvjerovatnije na narednoj sjednici lokalnog parlamenta predložiti odbornicima usvajanje odluke, jer, kako je rekao ne želi sam da o tome odlučuje.

Rekao je da nema ništa protiv da se bivšim radnicima isplate zaostale zarade ako lokalni parlament tu odluku podrži.

“Ono na čemu potenciram je da sa svakim centom Opštine raspolaženo pravedno, racionalno i domaćinski, bez bilo kakve diskriminacije. Ako lokalni parlament tu odluku podrži, ja apsolutno nemam ništa protiv da se ljudima to isplati”, rekao je Vraneš.

Na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta odbornik Demokrata Milojica Tešović zatražio je od lokalne uprave da, ukoliko je u mogućnosti, isplati 12 zaostalih zarada za 24 bivša radnike Agencije.

Osim zarada, bivšim radnicima nisu uplaćeni ni doprinosi za četiri godine.

Agencija je radnicima, stambenim zadrugama, Poreskoj upravi i dobavljačima dugovala 1.130.088 eura, a cijelu imovinu preduzeća sudski vještak procijenio je na iznos od svega 9.370 eura. Samo stambenim zgradama Agencija je dugovala 418.000 eura, a zaposlenima 115.582 eura.

Fond rada isplatio je zaposlenima šest minimalnih zarada, a porezi i doprinosi uplaćenii su za šest mjeseci na minimalan iznos.

Nakon uvođenja stečaja, četvoro zaposlenih ostvarilo je pravo na penziju. S obzirom na to da članovi Odbora direktora nisu imali pravo na minimalne zarade i povezivanje staža, dva člana iz reda zaposlenih svoja prava potraživali su na sudu.

Na računu Agenciji je ostalo 114.213 eura nakon uvođenja stečaja u Atlas banku. Agencija je na računu u Atlas banci imala 164.213 eura namjenskih sredstava za više zgrada.

Odlukom Fonda za zaštitu depozita vraćeno je 50.000 eura.

Dug Agencije za poreze i doprinose iznosio je 577.088 eura, a dug po osnovu PDV-a 9.806 eura.

Prije uvođenja stečaja Agencija je isplaćivala neto zarade i obaveze po osnovu jednog reprograma, dok je obeveze po osnovu drugog reprograma izmirivala Opština.

Poreska uprava u septembru 2019. godine blokirala je račun društva na oko 240.000 eura. S obzirom na to da Poreska nije prihvatila novi reprogram ni sanacioni plan, uveden je stečaj u preduzeće 29. februara 2000.

Bonus video: