Promovisana monografija "Univerzitet Crne Gore 1974-2024": "Kapitalno djelo koje će biti temelj budućih istraživanja..."

Na promociji su govorili članovi Uređivačkog odbora koji su bili aktivni učesnici u kreiranju ovog izdanja

4183 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: UCG
Sa događaja, Foto: UCG

Monografija "Univerzitet Crne Gore 1974-2024" donosi pouzdane i sistematizovane podatke o nastanku, razvoju, radu i organizaciji jedinog državnog Univerziteta, prateći sve njegove mijene kroz poluvjekovno trajanje, kazala je prof. dr Rajka Glušica, članica Uređivačkog odbora, na promociji Monografije koja je večeras okupila akademsku zajednicu u amfiteatru 106 u zgradi tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG).

"Sa preko 300 strana Monografije kroz brojne podatke i fotografije dobijamo potpunu sliku stanja na Univerzitetu u svim fazama njegovog razvoja, ali i podsjećanje na značajne ljude, univerzitetske profesore, studente i događaje koji su presudno uticali na sudbinu Univerziteta. Monografija predstavlja kapitalno djelo koje će biti temelj svih budućih istraživanja o najznačajnijoj obrazovnoj, naučnoistraživačkoj i umjetničkoj instituciji u Crnoj Gori", rekla je Glušica, saopšteno je iz UCG.

U saopštenju se dodaje da su na promociji govorili članovi Uređivačkog odbora koji su bili aktivni učesnici u kreiranju ovog izdanja tokom protekle godine.

Promovisana Monografija Univerzitet Crne Gore 1974-2024
foto: UCG

Prof. dr Ljubiša Stanković, predsjednik Uređivačkog odbora Monografije, naglasio je da je jubilej 50 godina postojanja Univerziteta Crne Gore svakako najznačajniji događaj u državi ove godine.

"Monografija koju promovišemo je napisana da bi se zabilježili i od zaborava otrgli mnogi važni događaji iz poluvjekovnog života Univerziteta Crne Gore, vezani za njegovo osnivanje, razvoj, organizaciju, reforme, da bi se ukazalo na svijetle primjere i dostiguća, kao i na posebnu društvenu misiju u razvoju Crne Gore i ponovnom zaokruživanju njene, sa manjim istorijskim prekidima, hiljadugodišnje državnosti", objasnio je Stanković.

"Univerzitet Crne Gore, kao jedini državni univerzitet, a do nedavno i jedina visokoškolska institucija u Crnoj Gori, ima veliku društvenu odgovornost da svim građanima Crne Gore koji žele da stiču visoko obrazovanje, koji žele da permanentno uče i šire svoja znanja, obezbijedi da to na najvišem nivou ostvare u Crnoj Gori. A ljudi i znanje su najveći potencijal i najbolje ulaganje u budućnost jednog društva i države", ocijenio je Stanković.

Iz UCG su kazali da monografija dokumentuje i značaj organizacionih jedinica Univerziteta koje su se kroz nastavnu, naučnoistraživačku i projektnu djelatnost pozicionirale na akademskoj mapi Evrope.

"Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme došlo. Sazrijevanjem i potrebama vremena i društva, prije 27 godina je osnovan i počeo sa radom Medicinski fakultet UCG", istakao je prof. dr Miodrag Radunović, dekan fakulteta, na promociji.

"Kadrovski jaki i usmjereni ka nauci, koračamo složno, kreirajući studentima viziju budućnosti utemeljenu na humanosti", kazao je Radunović predstavljajući programe Medicinskog fakulteta.

Sa preko tri hiljade diplomiranih studenata i stalnim razvojem infrastrukture, Fakultet, smatra on, neprekidno se razvija.

"Uvođenjem specijalizacija iz svih grana medicine uz podršku profesora sa eminentnih fakulteta regiona omogućićemo kvalitetnu edukaciju i transfer znanja, time i zadržavanje mladih kolega u Crnoj Gori. Stvaraju se uslovi da mogu ostvariti svoje ambicije unutar zemlje uz kvalitetnu valorizaciju rada", kazao je Radunović.

Pored naučnoistraživačkog i obrazovnog aspekta, Monografija dokumentuje i aspekte evolucije kulturnog i umjetničkog života Crne Gore, koji se, kako smatra prof. dr Nikola Vukčević, jasno dijeli na period "prije i nakon uspostavljanja akademskih institucija za obrazovanje umjetnika u Crnoj Gori".

"Uspostavljanjem Muzičke akademije, Fakulteta likovnih umjetnosti i Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju - došlo je do pojave suštinskog impulsa za razvoj i dalju diferencijaciju umjetničkih disciplina i obrazovnih profila, te kreiranja različitih komplementarnih aktivnosti. Kvalitet obrazovanja koje ove institucije danas nude iz niza umjetničkih disciplina ističe se višedecenijskim iskustvom, razvojem metoda, međunarodnom interakcijom i multidimenzionalnom komunikacijom sa umjetničkom praksom, a - navedene institucije, bez dileme, imaju ključnu ulogu u formiranju cjelokupne kulturne scene Crne Gore", naveo je Vukčević.

Prof. dr Sonja Tomović-Šundić je zaključila da je od osnivanja 1974. godine Univerzitet "stjecište znanja i nauke, akademska zajednica predavača i studenata, lozinka naše prosvijećenosti, bez čega je nemoguće govoriti o duhovnom i kulturnom, ali političkom i ekonomskom razvitku Crne Gore. Ova Monografija je sinteza njegovog razvojnog puta i sazrijevanja u respektabilnu instituciju, nastojanje da se napravi što sveobuhvatniji pregled i valorizuju najznačajniji procesi i njihovi učesnici koji su obilježili njegovo poluvjekovno trajanje. S namjerom da se ukaže na magistralne pravce njegovog strateškog djelovanja u XXI vijeku."

Događaj je moderirala mr Ksenija Rakočević.

Bonus video: