Kolašin: Ljetnja dešavanja lijek za zimske gubitke

Priprema sezone u Kolašinu počela ranije nego obično, nadležni se uzdaju u brojne manifestacije, aktivni i seoski turizam...

14373 pregleda 26 reakcija 14 komentar(a)
Sa ranijeg Tango kampa, Foto: Tango natural Montenegro
Sa ranijeg Tango kampa, Foto: Tango natural Montenegro

Velike gubitke zimske turističke sezone, mjerljive milionima eura, predstojeće ljeto sasvim sigurno neće moći potpuno da nadomjesti. No, uprkos tome, u Kolašinu su, ranije nego obično, krenuli u pripremu sezone, koja će, nadaju se u lokalnoj upravi, obezbijediti rezultate vrijedne zadovljstva i truda.

Lokalna Turistička organizacija (TO) na sajmovima širom regiona već mjesecima aktivno predstavlja kolašinsku ponudu. Iako, trenutno u gradu gotovo da nema turista, značajnija popunjenost smještajnih kapaciteta očekuje se već narednog vikenda, kada se u Kolašinu održava Muzički festival mladih Crne Gore.

Kolašin će, obećavaju iz lokalne uprave, prve ljetnje turiste dočekati sa riješenim dijelom saobraćajnih problemima, koji su usložnjeni naročito nakon otvaranja tunela Klisura, odnosno regionalnog puta Jezerine-Lubnice. Takođe, najavlju da će sve one koji budu ljetovali u tom gradu dočekati pažljivo osmišljena i raznolika vanpansionska ponuda.

Kako za “Vijesti” kaže potpredsjednik Opštine Vasilije Ivanović, ubrzano se radi na iznalaženju rješenja ili ublažavanja najaktuelnijih, uglavnom nasljeđenih izazova. Takođe, tvrdi on, utvrđuje se i kalendar manifestacija, koje bi trebalo da privuku turiste različitih interesovanja.

“Očekivanja od ljetnje sezone su da donekle ublaži gubitke turističke zime. Ubrzano radimo na osmišljavanju događaja u gradu tokom ljetnjih mjeseci. No, nemoguće je zanemariti činjenicu da su finansijska sredstva Turističke organizacije minimalna, u odnosu na ono što treba gradu sa turističkim potencijalom kao što je Kolašin”, kaže on.

Ivanović podsjeća da lokalna uprava nema mehanizme da pomogne izdavaocima smještaja, nakon propale zimske turističke seone. Čudi ga, kako kaže, “odsustvo interesovanja resornog ministarstva za neki vid podrške”. Ta podrška, objašnjava Ivanović, mogla bi da se ogleda “bar u pomoći pri organizovanju određenih turističkih sadržaja tokom ljeta, za šta, zasada, nema nagovještaja”.

“Prema sadašnjoj situaciji, organizacija svih plairanih manifestacija pašće na skromni lokalni budžet. Međutim, veći dio kalendara ljetnjih događaja već je izvjestan. Počećemo već 10. maja, obilježavanjem Dana Evrope, tokom kojeg će se održati panel diskusije, pres konferencije, biti organizovan bogat muzičko-zabavni program, a na Trgu boraca i koncert Isaka Šabanovića. Košarkaški kamp je od 22. juna do 7. jula, a od 30. juna do 6. jula i golmanski kamp. Tango kamp održava se od 10. do 28. jula”, najavljuje Ivanović.

Prema njegovim riječima, i ove godine je predviđen Bjelasica trail, od 4. do 8. avgusta, a uveliko se radi i na organizaciji Festivala turizma, koji bi trebalo da bude krajem juna.

Od stanja u opštinskoj kasi zavisi, objašnjava Ivanović, sadržaj i kontinuitet muzičko-zabavnog programa, koji se tradicionalno organizuje tokom ljeta u Sibirskoj ulici, ili sadržaji za najmlađe na glavnom gradskom trgu.

Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej i nerednog ljeta biće jedan od glavnih aduta kolašinske kulturne ponude.

Da su za kolašinski turizam ključne manifestacije, tvrdi i predsjednik Udruženja izdavalaca privatnog smještaja Duško Raketić.

“Pored toga što je na manifestacijama veliki broj učesnika, one su magnet i za ostale turiste i prave ambijent u gradu koji je svima ugođaj. Ljude koji organizuju manifestacije u Kolašinu već imamo, treba im samo dati vjetar u leđa, tu mislim i na Opštinu i na državu, odnosno resorno ministarstvo”, kaže Raketić.

To, tvrdi on, potvrđeuje i činjenica da će, do sada mjesecima prazni apartmani, narednog vikenda biti popunjeni učesnicima Muzičkog festivala.

Pored događaja u gradu, fokus narednog turističkog ljeta svakako će biti, kao su ranije najavljivali iz TO, aktivni turizam, koji se pokazao kao mamac za značajan broj turista. Očekuje se i da seoski turizam, koji je sve zanimljiviji turistima, zabilježi posjetu sličnu prošlogodišnjoj.

Saobraćajni izazovi i sportska zona među prioritetima

Otvaranjem tunela Klisura, nekoliko ulica u gradskom centru postale su “veza” regionalnog puta ka Beranama i auto-puta. Pored toga što “magistralni” saobraćaj u gradu stvara brojne problema onima koji žive u Kolašinu, mogao bi biti i vrlo loš utisak turistima. Međutim, kako najavljuje Ivanović, Opština, zajedno sa Vladom i Ministarstvom saobraćaja, radi na rješavanju tih izazova.

“Problem saobraćaja, koji je izuzeno medijski potenciran minulih sedmica, jeste aktuelan, ali je i naslijeđen. Sa resorom za saobraćaj u Vladi radimo na ubrzanom rješenju tog problema. U toku su pripreme za projektovanje rješenja za više kritičnih tačaka i siguran sam da ćemo u najkraćim mogućim rokovima krenuti da modernizujemo saobraćajnice”, objašnjava potpredsjednik Opštine.

Ivanović najavljuje i projekte koji bi, kako kaže, trebalo Kolašin da vrate na mapu respektabilnih destinacija za pripreme sportista. Nedavno je raspisan tender za izbor izvođača radova na prve četiri, od ukupno 11 faza, gradnje sportskih terena i ostalih sadržaja, na prostoru uz šetalište pored Tare.

Radovi “teški” tri miliona eura trebalo bi Kolašinu da obezbijede po dva terena za košarku i odbojku sa pratećim objektima, tribinama i ogradom, kao i dva terena za tenis, atletsku stazu i glavni fudbalski teren.

Iako se stavljanje u funkciju prostora pored Tare može očekivati tek naredne godine. Ivanović kaže da se raspisivanjem tendera “stiču uslovi da konačno započne valorizacija prostora namijenjenog za sport i rekreaciju”.

Bonus video: