Sporne pare za azil za pse: Veterinarska ambulanta podnijela krivičnu prijavu protiv Opštine Nikšić

U prijavi se navodi da je lokalna uprava prijavila da je za podizanje ograde za istrčavanje pasa u azilu na lokaciji Goštac, u selu Muževice, za koju je StrayCoCo Fondacija donirala 24.000 eura, prikazala da je potrošila skoro sedam hiljada eura više

7296 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Opštine Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada Opštine Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Veterinarska ambulanta “Gorašević” iz Nikšića podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Opštine Nikšić zbog navodnog pranja novca.

U prijavi se navodi da je lokalna uprava prijavila da je za podizanje ograde za istrčavanje pasa u azilu na lokaciji Goštac, u selu Muževice, za koju je StrayCoCo Fondacija donirala 24.000 eura, prikazala da je potrošila skoro sedam hiljada eura više.

Riječ je o projektu koji je realizovala prethodna lokalna uprava, a u prijavi piše i da je vrijednost “stvarno izvedenih radova daleko ispod 24.000 eura”.

Nacrt idejnog rješenja azila za pse
foto: Opština Nikšić

Iz Opštine Nikšić “Vijestima” su odgovorili da su od policije dobili zahtjev za dostavu dokumentacije koja se tiče pomenutog ugovora o donaciji.

“Služba za saradnju, poslove predsjednika i informisanje je uputila predmetni zahtjev nadležnim organima lokalne uprave, kako bi od istih prikupila podatke kojima raspolažu, a koji se tiču ovog predmeta. Prikupljene podatke smo 12. 04. 2024. godine dostavili podnosiocu zahtjeva. Kako je u pitanju krivični postupak, koji je pokrenut pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Nikšiću, po prijavi veterinarske ambulante ‘Gorašević’, nijesmo u mogućnosti da iznosimo bilo kakve podatke, a u cilju vođenja daljeg postupka”, stoji u odgovoru Službe za saradnju, poslove predsjednika i informisanje.

Ugovor o donaciji, u kome stoji da je donator saglasan da “donira ogradu i vrata za tri zone za istrčavanje u azilu, vrijednosti do 24.000 eura”, potpisan je 27. novembra 2020, a Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine je nepunih mjesec kasnije donio urbanističko-tehničke uslove za izvođenja radova. U martu naredne godine, Sekretarijat je službi glavnog gradskog arhitekte podnio zahtjev za davanje saglasnosti, pri čemu je priložio idejno rješenje urađeno od Agencije za projektovanje i planiranje Opštine Nikšić, u kome se, kao investitor, navodi StrayCoCo Fondacija, dok je po predračunu ukupna vrijednost radova 30.861,05 eura.

Kao stavke predračuna koštanja građevinsko-zanatskih radova, kako stoji u prijavi, navodi se i deset kućica za pse i četiri klupe sa kućicom, koje se ne pominju u ugovoru o donaciji.

“Na sajtu opštine Nikšić nijesmo u objavljenim saglasnostima glavnog gradskog arhitekte za 2021. godinu pronašli saglasnost, kao ni mišljenje na zahtjev za idejno rješenje. Zbog razlike od 6.861,05 eura između iznosa koji se navodi u Ugovoru o donaciji i iznosa navedenog u idejnom rješenju Agencije, kao i činjenice da nabavka materijala i izrada otvora u ogradi za hranjenje, zatim kućica za pse i klupa sa kućicom, niti su predviđene Ugovorom, niti su ikad napravljene ili izvedene, kao i da je vrijednost stvarno izvedenih radova daleko ispod 24.000 eura, smatramo da postoji opravdani osnov sumnje da su Opština Nikšić i odgovorna lica u njoj izvršili krivično djelo pranje novca”, stoji u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid, a koja je podnesena 21. marta ove godine.

U ime veterinarske ambulante “Gorašević”, prijavu je podnio direktor Nebojša Gorašević, diplomirani veterinar, koji je Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću “predložio da ispita navode krivične prijave i zamolio ih za ažurnost u postupanju.

Bonus video: