Akcije čišćenja u Nikšiću: Naš grad je naš odraz, ali i obraz

Kampanjom koja se organizuje u susret turističkoj sezoni, biće obuhvaćeni turistički lokaliteti - Carev most, Bedem, eko park Blace, park šuma Trebjesa, jezera Krupac i Slano, Presjeka i estavela Gornjepoljski vir

1127 pregleda 58 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Od 10. maja do 28. juna svaki petak u Nikšiću rezervisan je za akcije čišćenja – osam petaka i osam lokacija, dok će deveta lokacija, rijeka Gračanica, biti čišćena više dana.

Akcija se realizuje pod sloganom "Naš grad, naš od(b)raz" i ima dvostruku poruku - ekološku, ali i edukativnu, jer je pored očišćenih lokacija, kako poručiše organizatori, bitno razviti svijest kod građana Nikšića, prije svega mladih, o važnosti zaštite životne sredine i pravilnom odlaganju otpada. Akciju realizuje lokalna turistička organizacija (TO) zajedno sa Opštinom Nikšić, Ekološkim pokretom "Ozon" i organizatorima Lake festa, a poziv za učešće otvoren je za sve građane i nevladin sektor.

Kampanjom koja se organizuje u susret turističkoj sezoni, biće obuhvaćeni turistički lokaliteti - Carev most, Bedem, eko park Blace, park šuma Trebjesa, jezera Krupac i Slano, Presjeka i estavela Gornjepoljski vir. Akcija, kako je saopšteno na info danu, je uvod u mnogo značajniji projekat koji slijedi - formiranje centra za upravljanje otpadom.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić Nemanja Vuković istakao je da je najznačajnije u kampanji podizanje svijesti građana.

"Naš grad jeste naš obraz i naš odraz, ne samo lokalne samouprave ili institucija, već svakog pojedinca. Svi treba da budemo svjesni da divlje deponije, neuređena smetlišta, narušena životna sredina ostaju nama, našoj djeci i generacijama koje dolaze, a da ne ostaju ni jednoj instituciji, niti bilo kom pojedincu koji se u određenom momentu nalazi na njenom čelu“, istakao je Vuković.

Čist grad, prema njegovim riječima, nije samo odgovornost lokalne samouprave i Komunalnog preduzeća, već je to kolektivna odgovornost svakog građanina Nikšića.

"Bez obzira koliko nadležne lokalne institucije i ekološki aktivisti brojnim akcijama u prehodonom periodu čistili divlje deponije mi i dalje imamo iste probleme“, kazao je Vuković.

Podsjetio je da je Opština Nikšić, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, inicirala postavljanje video nadzora nad pojedinim divljim deponijama, kao i da je Agencija za zaštitu ličnih podataka tri puta odbila zahtjev.

"Nije to laka procedura, ali vjerujem da ćemo u nekom momentu dobiti dozvolu za postavljanje video nadzora nad javnim površinama. Čini mi se da ne bi pet komunalnih preduzeća i pet sekretarijata za komunalne poslove stizalo da čisti sve ono što smo mi kao građani ovog grada u stanju da, uslovno rečeno, uprljamo i da formiramo divlje deponije“, naglasio je predsjednik SO Nikšić.

Direktor TO Nikšić Mitar Barać istakao je da je razvoj savremenog turizma uslovljen stanjem u prostoru i da svi moraju biti ujedinjeni kada su ekologija i zaštita životne sredine u pitanju.

"Glavni turistički proizvod kontinentalnih opština, kakva je i Nikšić, su prirodne ljepote i kulturno-istorijsko nasljeđe. Upravo je to u fokusu kada je ova akcija u pitanju. Cilj akcije nije samo konkretan rad na terenu, nego i poboljšanje međusektorske saradnje i da animiramo kompletan NVO sektor, kao i što veći broj građana, da se uključe u ovu akciju, jer svi zajedno možemo da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom“, kazao je Barać svjestan da akcijom neće dugoročno riješiti problem, ali i da je bitno da od nečega krenu.

Prema riječima Aleksandra Perovića, izvršnog direktora "Ozona", otpad je sigurno najveći ekološki problem.

"Trudićemo se da tokom akcija sav sakupljeni otpad razdvojimo na onaj dio koji se može reciklirati i da taj dio uputimo ka pravim mjestima, pa da od plastike pokušamo dobiti mobilijar koji možemo postaviti u vrtićima ili bolnici, a da limenke posebno sakupljamo i lagerujemo kako bi Centar za reciklažu to mogao da otkupi i ta sredstva iskoristimo za akcije sadnje“, kazao je Perović.

Pozvao je i firme koje su dobile dozvolu da se bave recikliranjem otpada, a koje, prema njegovim riječima ne doprinose ništa da stanje bude bolje, već gledaju samo lični profit, da se okrenu i dobrobiti zajednice na način što bi preuzimali otpad i isti reciklirali.

Centar za upravljanje komunalnim otpadom, prema riječima Perovića, je jedino trajno rješenje i sa ekološkog i sa ekonomskog aspekta.

"U petak smo dobili odobrenje od Svjetske banke i sredstva za izradu preliminarnih studija i vodiča kako bi odabrali najbolju tehnologiju. I još jedan projekat koji se tiče cirkularne ekonomije, a koji će prethoditi Centru, je formiranje prostorije poput 3D sobe sa razlitim rješenjima kako bi sav otpad od plastike iskoristili za dobijanje mobilijara, bilborda i slično. To bi dovelo do trajnog gašenja Mislovog dola. Trudićemo se da se u narednih tri do pet godina u Nikšiću upravlja otpadom kako to Nikšić zaslužuje i kako to rade civilizovane zemlje", poručio je Perović.

Kako je pojasnio sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica, Opština Nikšić će biti pilot projekat kako treba i ostale opštine da rade, kada je u pitanju Centar za upravljanje komunalnim otpadom.

"Pored Centra za upravljanje komunalnim otpadom, u završnoj je fazi izrada reciklažnog dvorišta, čija je vrijednost oko 300.000 eura. Donijeli smo na Skupštini odluku o lokaciji za građevinski neopasni otpad, pripremljena je odluka za sledeću sjednicu Skupštine o načinu skladištenja, aobezbjedili smo i lokaciju sa kineskom firmom koja je kupila pilanu u Nikšiću da se drvni otpad odlaže kod njih", rekao je Krtolica.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Eko fondom obezbijeđeno je oko 42.000 eura za uređenje dijela korita rijeke Gračanice.

Bonus video: