Nema odgovornosti za parkiranje autobusa?

Glavni grad ćuti o obustavi gradskog prevoza u dane praznika. “Sve odluke iz djelokruga svog poslovanja ‘Putevi’ donose samostalno”, tvrdi sekretar za saobraćaj Ninoslav Kaluđerović. “Mi smo se usmeno konsultovali sa sekretarom za saobraćaj, koji je uvažio ove naše zahtjeve”, kazao ranije direktor “Puteva”, o čemu redakcija ima i tonski zapis

46383 pregleda 81 reakcija 43 komentar(a)
Ko i kako procjenjuje kad linijski prevoz nije potreban? (ilustracija), Foto: podgorica.me
Ko i kako procjenjuje kad linijski prevoz nije potreban? (ilustracija), Foto: podgorica.me

Odluka da 5. maja, povodom vjerskog praznika Vaskrsa, autobusi “Puteva” ne saobraćaju, nije prva takva koju je to javno preduzeće donijelo. Građani u Podgorici, kao i posjetioci, bili su uskraćeni za gradski prevoz i prvog dana 2024. godine, 1. januara, te na dan Božića, 7. januara.

To su, pored ostalog, juče “Vijestima” saopštili iz Sekretarijata za saobraćaj, koji vodi Ninoslav Kaluđerović. On je u odvojenom dopisu novinarki kazao da “Sekretarijat za saobraćaj vrši upravni nadzor nad preduzećem ‘Putevi’ u skladu sa Zakonom i Statutom Opštine Podgorica”.

“Sve odluke iz djelokruga svog poslovanja ‘Putevi’ donose samostalno”, rekao je on, dodajući i da ne vjeruje da je izvršni direktor “Puteva” Radoš Zečević izjavio nešto drugačije.

“Poučen prethodnim iskustvom sa Vama lično, ne vjerujem da Vam je gdin Zečevic tako nešto izjavio”, naveo je Kaluđerović u mejlu, odgovarajući, pored ostalog, i na molbu redakcije za komentar da je je odluka o neradnoj nedjelji donijeta na osnovu usmene konsultacije sa sekretarom za saobraćaj.

“Vama je bila želja da povežete sa vjerskim praznicima, kako Vaš članak nije u duhu vjerskih praznika ja ću Vam zbog toga sve oprostiti”, kazao je Kaluđerović u prvom dopisu redakciji.

Kaluđerović
Kaluđerovićfoto: TV Vijesti

To da su odluku o tome da gradski autobusi ne prevoze putnike na dan vjerskog praznika Vaskrsa donijeli na osnovu usmenog razgovora sa Kaluđerovićem, “Vijestima” je u ponedjeljak rekao izvršni direktor “Puteva”.

“Mi smo se usmeno konsultovali sa sekretarom za saobraćaj (Ninoslav Kaluđerović, prim. nov), koji je uvažio ove naše zahtjeve. Naravno, nije potvrdio pismeno, ali otprilike smo se složili da je to, to”, rekao je Zečević “Vijestima” u ponedjeljak.

O toj izjavi postoji snimljeni zapis, o čemu je Zečević informisan tokom telefonskog razgovora i za šta je dao pristanak.

Iz Glavnog grada juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa navodima Zečevića da je odluka o neradnoj nedjelji za linije gradskog prevoza donijeta na osnovu usmene konsultacije izvršnog direktora “Puteva” i sekretara za saobraćaj. “Vijesti” su pitale i da li će neko zbog toga snositi odgovornost.

Zečević je u ponedjeljak rekao i da su takvu odluku donijeli jer se preklapaju dva praznika, Prvi maj i vjerski praznici, te da su “izračunali... da je minimalna potreba za autobusima linijskog prevoza”.

Na pitanje je li zbog toga što u nedjelju ne saobraća nijedan gradski autobus, veća šteta po građane čija je potreba da koriste gradski prevoz ili po zaposlene koji slave vjerski praznik, on je kazao da su “vodili... o tome računa”.

“I donijeli smo zaključak na osnovu nekih sondiranja da je zaista minimalna potreba da se gradsko preduzeće toga dana angažuje. Vjerovatno će na na bazi pojedinačnih slučajeva biti neka potreba, ali računamo nije to nepremostiva prepreka. Ako se pojavi desetak ljudi da se voze, mogu da uzmu i taksi. Slobodno ako bude takvih zahtjeva, ja im poručujem da ćemo im mi platiti taksi da ne bi bili oštećeni od naše strane. Ako bude potreba, slobodno neka dođe i kaže da je taj dan oštećen i mi ćemo mu obezbijediti novac koji je potrošio”, rekao je Zečević.

Zečević
Zečevićfoto: Boris Pejović

Dodao je i da za nadoknadu tog tipa troškova nemaju uspostavljenu proceduru.

“Naći ćemo način, makar ih privatno iz džepa dali, nikakav problem”, kazao je on u ponedjeljak.

“Vijestima” juče iz Glavnog grada nisu odgovorili ni u vezi sa tim - da li je moguće da se na taj način izvrši nadoknada troškova, da li će za te potrebe biti uspostavljena neka procedura, kako bi građani koji toga budu koristili taksi umjesto javnog prevoza, mogli da nadoknade tu vrstu troškova. Nisu odgovorili ni na pitanje - ako bude potrebe za nadoknadom te vrste troškova, od kojih sredstava će to biti nadoknađeno.

“Vijesti” su Zečevića u ponedjeljak pitale da li se ponovo može desiti da građani zbog praznika budu uskraćeni za gradski prevoz, rekao je “teško”.

“Zaista teško, skoro nikad se nije desilo, vrlo rijetko se desi da se poklopi vjerski i državni praznik za vikend, baš se rijetko poklopi, sad se poklopilo”, rekao je on.

Toga dana nije se vraćao na početak godine, kada “Putevi” za novogodišnje i božićne praznike dva dana nisu prevozili putnike. Za građane, razlika u odnosu na aktuelnu situaciju je jer je u to vrijeme neke linije organizovao privatni prevoznik “Alivodić” - 4, 5, 7, 8, koje je nedavno preuzelo preduzeće čiji je osnivač Skupština Glavnog grada.

Obavještenje o redu vožnje tokom praznika, objavljeno je na Instagramu, na profilu gradskiprevoz_glavnigrad. Na istom profilu, 28. decembra, postavljeno je i obavještenje o redu vožnje tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Na vebsajtu Glavnog grada, ni u dijelu koji se odnosi na gradski saobraćaj (https://podgorica.me/gradski-saobracaj) informacije o promjenama u redu vožnje nisu objavljene.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja prije nekoliko dana uputili su javnosti saopštenje sa informacijama o neradnim danima tokom Prvog maja i Vaskrsa.

Kako su kazali, na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, Praznik rada praznuje se 1. i 2. maja i povodom tog praznika neradna su dva dana, srijeda i četvrtak. Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika, dodali su, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Veliki petak i Vaskrs i to petak 3. maj, nedjelja 5. maj i ponedjeljak 6. maj.

“Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu”, rekli su iz resora Naide Nišić.

Prema Zakonu o svetkovanju vjerskih praznika, “državni organi, organi lokalne samouprave, javna preduzeća i javne ustanove, čiji je osnivač Crna Gora, odnosno opština, obavezni su da u vrijeme vjerskih praznika... obezbijede ostvarivanje svojih funkcija”.

Mašković: Otvoren prostor za zloupotrebe

Posljedice odluke da autobusi gradskog prevoza u nedjelju ne saobraćaju najviše će osjetiti građani, koji od tog prevoza zavise, koji tog dana idu na posao i redovno obavljaju aktivnosti. Ujedno, takva odluka i nije pravno utemeljena.

To je juče, pored ostalog, “Vijestima” rekao Miloš Mašković, odbornik u Skupštini Glavnog grada (SD-LP).

“Da budem potpuno jasan, neprihvatljivo mi je to zbog bilo kojeg praznika - vjerskog ili državnog. Ako bismo se vodili tom logikom, onda bi značilo da bi trebalo da vatrogasce, službenike komunalnih preduzeća, za te dane, pošaljemo kući, da jednostavno niko tog dana ne radi”, rekao je on.

Mašković
Maškovićfoto: SD

Takvom odlukom, kako je dodao, narušava se ugled javnog preduzeća i uliva nepovjerenje kod građana u odnosu na njihova očekivanja - kvalitetno pružanje javnih usluga.

Mašković je rekao i da takva odluka nema pravno utemeljenje.

“Ne postoji propis u Glavnom gradu kojim se može donijeti ova odluka”, kazao je on, dodajući da se o tome raspitivao i kod Sekreterijata za saobraćaj i “Puteva”.

U vezi sa najavom Zečevića da će građanima koji toga dana budu imali potrebu za prevozom nadoknaditi troškove taksi usluga, Mašković je kazao da je i to problematično, da sredstva ne mogu biti refundirana, da za to nema osnova.

“Postoji ozbiljan prostor za zloupotrebe i ozbiljan prostor da se budžet Podgorice ošteti zbog nemarnog upravljanja preduzeća ‘Putevi’”, kazao je on.

Ipak nadležnost Sekretarijata?

Odluka o obustavljanju javnog prevoza u dane praznika nije u skladu sa nacionalnim i lokalnim propisima, poručili su juče iz NVO “Biciklo.me”.

Dodaju da su Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju propisani uslovi pod kojima se linijski gradski i prigradski prevoz može obustaviti, a da su ti uslovi bliže utvrđeni Odlukom o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Glavnog grada.

“Kojom je propisano da se linijski prevoz putnika može privremeno obustaviti ili izmijeniti u slučajevima: prekida saobraćaja zbog više sile ili izvođenja radova na rekonstrukciji puta; zbog mjera nadležnog organa koje neposredno utiču na ograničenje saobraćaja, dok te mjere traju”, navode u saopštenju.

Odukom je, dodaju, propisano i da saglasnost na privremenu obustavu ili izmjenu reda vožnje daje sekretarijat nadležan za poslove saobraćaja.

“Sudeći prema izjavi izvršnog direktora ‘Puteva’, Sekretarijat za saobraćaj je takvu saglasnost dao samo usmeno”, navode u saopštenju. Poručili su i da je mjera o obustavi saobraćaja diskriminatorna.

“Neprihvatljivo je da se osnovna usluga kao što je javni prevoz uskraćuje samo zato što u tom periodu putuje manje putnika. Dužnost Grada je da svim građanima obezbijedi odgovarajuće uslove za kretanje, bez obzira na okolnosti”, navode iz “Biciklo.me” i dodaju da je neprimjerena i neodgovorna i izjava Zečevića da će “Putevi” snositi troškove prevoza građana taksi vozilima.

Kako su dodali, prema Odluci o linijskom prevozu, građani imaju pravo na nadoknadu troškova prevoza drugim prevoznim sredstvom, a da će nadležni organi “morati da objasne na koji način se troši javni novac u slučaju da takvi zahtjevi zaista i budu dostavljeni i izvršeni”.

Bonus video: