Joanikije: Nadam se da će Crna Gora u dogledno vrijeme prevazići sve unutrašnje podjele

Pozvao je i na izmirenje zavađenih naroda u svijetu i rekao da je Gospod pozvao "sve hrišćane da šire mir u svijetu"

27745 pregleda 349 reakcija 102 komentar(a)
Joanikije, Foto: Press Svetigora
Joanikije, Foto: Press Svetigora

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je u Vaskršnoj poruci da se nada da će Crna Gora u dogledno vrijeme prevazići sve unutrašnje podjele i dostići svijetlu sinergiju i harmoniju različitih slojeva društva.

"Gledajući kako se u posljednje vrijeme u našoj Otadžbini polako i mukotrpno uspostavljaju red i pravda, i slušajući, još uvijek rijetke, ali i sve češće pozive za svenarodno izmirenje", naveo je Joanikije i dodao da je "ideal takvog društva je u nama, naučili smo ga od proroka i apostola, a naslijedili od Svetog Save i Svetog Petra Cetinjskoga".

Pozvao je i na izmirenje zavađenih naroda u svijetu i rekao da je Gospod pozvao "sve hrišćane da šire mir u svijetu".

"Nedaleko od nas, nama bliski narodi, jedni po vjeri, drugi po stradanju, međusobno ratuju. Svakodnevno se prolijeva ljudska krv i ratni zločini umnožavaju, djeca ubijaju, na žalost i na sramotu svega svijeta, ali se, od zaraćenih naroda ne čuju pozivi na pregovore i mir, još manje od onih koji ratove planiraju i finansiraju. Sporadični i jedva čujni pozivi na mir djeluju kao glas vapijućeg u pustinji. Tim pozivima mi pridružujemo naš glas za mir, s molitvom Bogu milosti i mira da omekša srca i urazumi čelnike zaraćenih zemalja te da prekinu međusobno krvoproliće da bi što prije postigli mir koji je potreban svima, a najviše njihovim narodima", kazao je Joanikije.

On je istakao da od "Kosovskog boja na ovamo", srpski narod na Kosovu i Metohiji "skoro bez prekida i predaha, trpi ubijanja i etnička čišćenja, ali je, uz neizbrojne žrtve i gubitke ostali na svojim ognjištima".

"Najviše boli što za naš narod, koji je posljednjih decenija pretrpio ubistva i razaranja, paljenje svetinja, uništavanje grobova i kulturnih dobara, nema pravde ni razumijevanja u takozvanoj međunarodnoj zajednici, dok prištinske vlasti, koje rečena nedjela učiniše i čine, zapadne zemlje preporučuju za Savjet Evrope i ostale međunarodne institucije", poručio je Joanikije.

Dodao je da je danas "Kosovo grdno sudilište".

"Nad njim se u naše dane svršila tajna bezakonja. Na njemu je pogaženo međunarodno pravo, što ne može proći bez teških posljedica u svijetu. Međutim, mi pravoslavni hrišćani se ne uzdamo u čovjeka nego u Boga i njegovu pravdu. Nadamo se da će Gospod koji uvijek pravedno sudi uslišiti vapaje i molitve naše stradalne braće i sestara sa Kosova i Metohije, da će im dati sigurnost i mir, i bogato ih nagraditi za odanost našim svetinjama i za istrajnost na krstonosnom putu Hristovom", zaključio je.

Bonus video: