Od flaša do šporeta - barska rijeka Željeznica zatrpana smećem

Iako su nadležne službe upoznate sa problemom - bacanjem otpada tik uz obalu ili direktno u barsku rijeku, još niko nije sankcionisan

12053 pregleda 43 reakcija 13 komentar(a)
Građevinski otpad i šut na obalama rijeke, Foto: Marija Pešić
Građevinski otpad i šut na obalama rijeke, Foto: Marija Pešić

Plastika, tekstil, šporeti i namještaj samo su neke od stvari koje se svakodnevno mogu vidjeti u barskoj rijeci Željeznici. Na toj listi nalazi se i građevinski otpad i šut koji se deponuje tik uz njenu obalu ili istovara direktno u rijeku. Iako su nadležne službe upoznate sa problemom, još niko nije sankcionisan.

Barani na društvenim mrežama često skreću pažnju na taj problem, a ne obraćaju se samo nadležnim službama već i političkim partijama.

Stanovnici barskog naselja Zupci sa kojima su “Vijesti” razgovarale, tvrde da korito rijeke u tom dijelu grada služi kao deponija za istovaranje građevinskog otpada.

“Svakog dana pored kuća prolaze puni kamioni, idu gore, a vraćaju se prazni”, tvrdi sagovornik koji je želio ostati anoniman jer je, kako je kazao, ulazio u brojne sukobe sa vozačima tih kamiona.

Oni su se obraćali Komunalnoj policiji i kažu da sa njima imaju dobru komunikaciju. Ipak, Komunalna policija Opštine Bar u protekloj godini nije izrekla nijednu sankciju za ovakvo odlaganje otpada.

“Kako se radi o prijavi da je građevinski otpad u koritu rijeke Željeznice, a ne navodi se od koga je to počinjeno nemamo izrečenih sankcija prema licima koja su to počinila. Redovno se obilaze lokacije gdje ima te problematike i u slučaju da zateknemo lica koja zatrpavaju korito rijeke građevinskim otpadom Komunalna policija će izreći novčane kazne”, kazali su “Vijestima” iz barske Komunalne policije.

Rijeka puna smeća
Rijeka puna smećafoto: Marija Pešić

Pored toga, tvrde da su upoznati sa problemom te da redovno obilaze lokaciju kako po prijavama građana tako i redovnim terenskim obilaskom.

Iako na teren izlaze po prijavama građana, kazali su da u prethodnoj godini nisu dobili nijedan zahtjev građana.

“Redovnim komunalnim nadzorom i redovnim obilaskom terena smo svaku nepravilnost u saradnju sa DOO 'Komunalne djelatnosti' Bar otklonili”, zaključili su i primijetili da je lokacija na kojoj se najčešće nepropisno odlaže ispod željezničkog mosta.

Korito rijeke u Zupcima izgleda značajno drugačije u odnosu na prethodne godine, pokazuju podaci sa satelitskih snimaka Gugl mapa i Geoportala. Primjećuju se i improvizovani, gumama utabani, putevi. Inetraktivna mapa na sajtu Uprave za imovinu pokazuje da se ovo korito kao i sam tok Željeznice nalaze na državnoj, odnosno opštinskoj površini.

Čišćenje vodotoka rijeka, odnosno nanosa na njima radi se periodično i po potrebi i po posebnom rješenju opštinskih organa, ali nije u domenu redovnih godišnjih poslova DOO Komunalne djelatnosti Bar.

To je “Vijestima” kazao direktor sektora Gradska čistoća Božidar Kuburović. On je dodao da da je na vodotoku u gornjem dijelu toka, pored korita, izgrađen znatan broj objekata te da se na tom potezu, na koritu, odlaže građevinski i drugi otpad na nepropisan način.

“Naše društvo u svom programu čisti vodotoke za prihvat atmosferskih voda, kanala. Rijeka Željeznica je bujična rijeka koja u vrijeme obilnih padavina prihvata značajnu količinu atmosferskih padavina i usljed narastanja vodostaja sa sobom odnosi značajne količine odloženog otpada, praktično do samog ušća”, ispričao je.

Njihovo društvo, kako tvrdi on, u više navrata u toku godine, pogotovo u vrijeme velikih padavina, interveniše u cilju uklanjanja posledica i dovođenje ovog prostora u stanje normalnog protoka vode i funkcionalnosti samog korita.

Odbornik Demokratske Crne Gore u lokanom parlamentu i poslanik u Skupštini Crne Gore, Momčilo Leković misli da dosadašnji napori nadležnih službi u Baru nijesu dovoljni.

“Ukoliko ne znaju ko su pojedinci ili firme koje deponuju šut i građevinski otpad, mogu tražiti asistenciju Uprave policije u tim slučajevima kada im je potrebno. Građani nisu dužni da znaju koja kompanija ima koje kamione da bi znali tačno koga da prijave. Komunalna policija očigledno ne želi nikome da se zamjera i da radi svoj posao”, kazao je Leković “Vijestima”.

Leković
Lekovićfoto: Demokratska Crna Gora

Prema njegovim riječima, ovo je problem koji postoji godinama u Baru pa u poslednjem periodu je posebno izražen te je zbog toga neprihvatljivo da niko nije kažnjen u tom periodu.

Njemu su obraćali Barani u više navrata kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem i zatražili pomoć od ove opozicione partije. Istu molbu su uputili i mještani naselja Zubci gdje se nalazi skoro pa zatrpano korito i obavijestili ga da su te aktivnosti pojačane u posljednjih mjesec dana.

“Mi nemamo puno rijeka, Željeznica je nešto što stvarno moramo sačuvati i održavati u dobrom stanju ali mi danas vidimo da o čitavom njenom toku iznad pruge niko ne vodi računa. To je posljednjih godina postala neformalna deponija”, zaključio je Leković.

On se sjeća da su nekada kompanije bile kažnjavane za deponovanje šuta u korito, a sada mu se čini da su nadležne službe u potpunosti digle ruke.

Kao lošu praksu on navodi i to što ove aktivnosti i lokacije nisu u redovnom programu Komunalnih djelatnosti što dovodi do toga da se Željeznica tokom ljeta napuni smeća. Zatim, kada zimi dođe do bujanja rijeke usljed padavina sve to “ispliva”.

Bonus video: