Dan vatrogasaca u Nikšiću: Spremni za djelovanje i znanjem, profesionalnošću i opremom

Bila je to prilika da vatrogasci–spasioci Nikšićanima prezentuju opremu sa kojom raspolažu, ali i da najmlađim sugrađanima pruže mogućnost da isprobaju dio opreme, kao i da se fotografišu

4066 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Na nikšićkom Trgu slobode, u okviru Vaskršnjeg bazara, obilježen je Međunarodni dan vatrogasaca. Bila je to prilika da vatrogasci–spasioci Nikšićanima prezentuju opremu sa kojom raspolažu, ali i da najmlađim sugrađanima pruže mogućnost da isprobaju dio opreme, kao i da se fotografišu.

Bio je tu i pas Pan, prvi potražni pas za traganje u ruševinama u Crnoj Gori, koji je strpljivo pozirao ne odvajajući se od Luke Bijelovića, vatrogasca-spasioca koji je zadužen za njega. I Luka je budnim okom pratio šta se dešava oko njegovog novog „kolege“.

Dan vatrogasaca Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Komandir Službe zaštite i spašavanja Slavko Tadić istakao je da Nikšić ima obučene i opremljene vatrogasce-spasioce za koje se može reći da su pravi profesionalci.

„Svojim radom, zalaganjem, svojim akcijama, dokazali su da su nešto u šta vrijedi ulagati, a što je Opština prepoznala. Lokalna uprava je svojom ogromnim entuzijazmom pomogla da danas možemo da izađemo ovdje i pokažemo našim sugrađanima kakva je naša profesija – jedna od najstresnijih, najodgovornijih i najrizičnijih“, kazao je Tadić.

Dan vatrogasaca Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Istakao je da su nikšićki vatrogasci-spasioci uspjeli da nesebičnim zalaganjem ljestvicu posla kojim se bave u Crnoj Gori podignu na mnogo veći nivo.

„Po prvi put u Crnoj Gori ovi momci su, bez ikakve nadoknade, uz ogromnu ljubav i profesionalizam, osnovali Vatrogasno-spasilačku školu, iznjedrili prvih obučenih 20 vatrogasaca-spasilaca. Po prvi put u Crnoj Gori nikšićki vatrogasci-spasioci su napravili ronilačku ekipu koja je već danas rezervni sastav Regionalnog centra za podvodno deminiranje. Već sa njima radimo akcije širom čitave države“, kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima u naredno pola godine nabaviće još četiri potražna psa za traganje u ruševinama i formiraće prvi nacionalni tim za spašavanje u ruševinama na šta su, kako je kazao, veoma ponosni.

Sa vatrogascima – spasiocima bio je i Stevan Vujićić, jedan od osnivača Gorske službe zaštite i spašavanja. Prisjetio se u kakvim su uslovima nekada radili i vatrogasci i planinari, ali i vježbi evakuacije koje su sa opremom koju su tada imali izveli na veoma profesionalan i efikasan način.

„Po dvije-tri organizacije bili smo u istim prostorijama. Tada smo imali siromaštvo, ali i čast da zajedno sarađujemo i da budemo u istim prostorijama. Pravili smo neke zajedničke akcije i zajedničke vježbe“, kazao je Vujičić.

Dan vatrogasaca Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Predstavljanju opreme prisustvovali su i predsjednici Opštine i Skupštine opštine, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, sa saradnicima.

„Odlučili smo da građanima Nikšića predstavimo aktivnosti vatrogasaca-spasilaca, njihovu opremu, mogućnosti. Obično se ljudi u nekoj teškoj muci upoznavaju sa tim stvarima. Mi smo riješili, na predlog Slavka Tadića, da građane upoznamo sa tim i onda kada nema takvih okolnosti i kada je sve u redu, da bi bili sigurniji za neki budući period. Lokalna uprava se trudi da na svaki način poboljša kvalitet rada naše Službe zaštite i spašavanja kupujući svu potrebnu opremu, onu koju smo mi u mogućnosti“, istakao je Kovačević.

Dan vatrogasaca Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da se, u saradnji sa Vladom, pravi i novi, savremeni Vatrogasni dom na ulazu u grad.

„I dalje će to biti naše opredjeljenje. Trudimo se na svaki način, prikupljajući iskustva od onih zemalja koje su bolje u ovoj oblasti, da unaprijedimo rad naše Službe. Iskoristio bih priliku da i Tadiću i Službi zaštite i spašavanja odam priznanje. Vrijedjelo je u njih ulagati ove tri godine jer nas iznova uvjeravaju u to da još više sredstava treba da uložimo u ovu službu jer je bezbjednost građana na prvom mjestu, a oni su zaista u stanju da nam je pruže“, poručio je Kovačević.

Nemanja Vuković je obišao radove na izgradnji novog Vatrogasnog doma i podsjetio da je riječ o projektu vrijednom 3,3 miliona eura.

Dan vatrogasaca Nikšić
foto: Svetlana Mandić

„Biće to najsavremenija vatrogasna stanica u Crnoj Gori, sa najobuhvatnijom ponudm. Osim što će objekat biti lijep izgledom, biće i funkcionalan. Radovi teku izuzetno dobrom dinamikom i u skladu su sa našim planovima i ambicijama da grubi radovi budu završeni u što skorijem periodu, kazao je Vuković i podsjetio da vatrogasci-spasioci duže od deceniju borave u uslovima koji ne odgovaraju njihovom trudu, radu i posvećenosti.

Bonus video: