Još jedna presuda da je Raonić nezakonito izabran

Sud je, između ostalog, konstatovao i da Boris Raonić, na dan raspisivanja konkursa u junu 2021. godine, pa i 6. avgusta iste godine kada je izabran za direktora, nije ispunjavao uslove koji se tiču radnog iskustva, shodno članu 50 Zakona o javnom emiteru

18136 pregleda 79 reakcija 28 komentar(a)
Raonić, Foto: Boris Pejović
Raonić, Foto: Boris Pejović

Savjet Radio - televizije Crne Gore nezakonito je izabrao Borisa Raonića za generalnog direktora po drugi put, u junu prošle godine.

To je odluka Osnovnog suda u Podgorici, donesena po tužbi Srđana Čovića koji je tužio Javni servis zbog nezakonitog imenovanja Raonića 1. juna 2023 godine.

Prvostepenom presudom Savjetu RTCG naloženo je da donese novu zakonitu odluku o izboru generalnog direktora od prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove iz juna 2021. godine, osam dana od dana pravosnažnosti presude.

Osnovni sud odbacio je dio tužbenog zahtjeva da se prilikom novog imenovanja izabere neko od preostalih prijavljenih kandidata.

Ovo je druga po redu prvostepena presuda po kojoj je Raonić nezakonito imenovan za generalnog direktora u junu prošle godine.

Osnovni sud u Podgorici, odlučujući o tužbi Nikole Markovića, u aprilu je donio presudu kojom je poništena kao nezakonita odluka RTCG o imenovanju Raonića.

U presudi od 30. aprila, po tužbi Čovića, sud je konstatovao da osporena odluka o imenovanju Raonića ne sadrži obrazloženje koji kriterijumi su prevagnuli u njegovu korist, u odnosu na ostale kandidate.

“… I pored nesporne činjenice da članovi Savjeta imaju diskreciona ovlašćenja da biraju između kandidata koji ispunjavaju uslove, za svoje odluke moraju postojati jasni kriterijumi i razlozi koji opredjeljuju podršku nekom od kandidata”, piše u presudi.

Sud je, između ostalog, konstatovao i da Boris Raonić, na dan raspisivanja konkursa u junu 2021. godine, pa i 6. avgusta iste godine kada je izabran za direktora, nije ispunjavao uslove koji se tiču radnog iskustva, shodno članu 50 Zakona o javnom emiteru.

Sud je utvrdio da je Raonić diplomirao na Pravnom fakultetu 2018. godine, te da je jasno da nije ispunjavao uslov koji se odnosi na deset godina radnog iskustva u nivou kvalifikacije VII1 nivoa obrazovanja.

Prema presudi, Raonić nije mogao da bude izabran za generalnog direktora, jer je u momentu raspisivanja konkursa bio javni funkcioner – član Savjeta Agencije za elektronske medije i da je bez značaja činjenica da je ostavku podnio 13. avgusta 2021. godine.

Bonus video: