Obijanje Urbane bašte kod policije

U subotu veče obijen plastenik zajedničke bašte u naselju Tološi u Podgorici

8058 pregleda 3 komentar(a)
Isječena je metalna mreža na vratima, navode u prijavi, Foto: Facebook/Urbana bašta Podgorica
Isječena je metalna mreža na vratima, navode u prijavi, Foto: Facebook/Urbana bašta Podgorica

Nakon što je u subotu veče obijen plastenik Urbane bašte u naselju Tološi, u Podgorici, volonteri su podgoričkoj policiji podnijeli i prijavu.

U prijavi se, pored ostalog, navodi da je provalu otkrila volonterka koja je te večeri bila zadužena za zalivanje povrća u plasteniku.

“Volonterka koja je došla da zalije staklenik (subota 4. maj 2024, oko 19.30) zatekla je razbacane sadnice i alat i o tome obavijestila ostale volontere”, piše u prijavi, koju je u ime Urbane bašte podnio Ivan Todorović.

Nakon obavještenja, kako je dodao, i on je stigao u baštu oko 20.30 i obilaskom utvrdio da je “metalna mreža na zadnjim vratima isječena i da nedostaju dva ključa...”.

Volonteri su u međuvremenu očistili plastenik.

Nered koji je zatekla volonterka kad je došla da zalije baštu
Nered koji je zatekla volonterka kad je došla da zalije baštufoto: Facebook/Urbana Bašta Podgorica

Urbana bašta Podgorica prošlog je ljeta dobila novčanu nagradu “New European Bauhaus” u iznosu 30 hiljada eura. Time je, kako su tada rekli, obezbijeđena bila i dalja održivost projekta.

Takmičenje “New European Bauhaus” finansira Evropska unija, a Urbana bašta bila je jedan od preko 60 finalista, među oko 1.500 prijavljenih. Ujedno, taj projekat, bio je i jedini među finalistima iz Crne Gore.

Projekat Urbana bašta u naselju Tološi realizovala je organizacija “Paradigma”. Jedan od osnivača te nevladine organizacije, Brit Broone, ranije je “Vijestima” rekao da je “zajednička bašta u gradu nešto je što je dugo bio san nekoliko ljudi”, a da su prve konkretne korake u realizaciji preduzeli tokom pandemije koronavirusa, kada su sa Glavnim gradom tražili zemljište za plastenik u kojem bi se uzgajalo povrće i voće za socijalno ugrožene.

“Grad je tada predložio parcelu u Tološkoj šumi. Bilo je to mnogo više od onoga što smo zamišljali u početku”, ispričao je on ranije.

Glavni grad i NVO “Paradigma” u decembru 2021. potpisali su Memorandum o saradnji na projektu “Urbane bašte”, a u februaru 2022. započeta je i izgradnja.

Urbana bašta ima volontere koji povremeno dolaze da pomognu oko sadnje, berbe, ali i oko same bašte. Dio prinosa, voća i povrća, ide njima, a dio je namijenjen ranjivim kategorijama.

Na prostoru Urbane bašte organizuju se i različiti događaji, pa su volonteri i posjetioci nedavno u bašti, sadnjom, obilježili i Dan planete Zemlje, 26. april, a sredinom istog mjeseca družili su se sa Darijom Petović Bambur, koja je govorila o stresu i kako se sa njim izboriti na najbolji način...

U toku je tender vrijedan 35.000 eura

Glavni grad objavio je javni poziv za izgradnju objekta za potrebe Urbane bašte Tološima.

Kako se navodi u pozivu, pored ostalog, predviđena je izrada objekata za kompostiranje, objekat će imati kuhinju i ostavu, te je predviđena i nabavka ugradne kuhinje...

Vrijednost tendera je 35 hiljada, sa PDV-om.

Bonus video: