Radojević: Deveti maj simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svijet od fašizma

"Budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju danas baštini napredno čovječanstvo. Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati sve one brojne žrtve širom nekadašnje domovine koje su se borile, živjele, umirale i izborile za slobodu naše zemlje", rekao je predsjednik SOBNOR-a Crne Gore

3316 pregleda 86 reakcija 0 komentar(a)
Foto: SOBNOR Crne Gore
Foto: SOBNOR Crne Gore

Delegacije SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a 1941-1945. Glavni Grad Podgorica danas su svečano obelježile 9. maj - Dan pobjede i Dan Evrope.

Na Spomenik partizanu – borcu na Gorici, vijence su položili delegacija SOBNOR Crne Gore, OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, Danilovgrada, Zete i Tuzi, a skupu su prisustvovale delegacije političkih partija, poslanici i odbornici, delegacije ambasada, delegacija Udruženja ratova 90/91, SKOJ-a Crne Gore.

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope svim građanima Podgorice i Crne Gore, "sa željom da se vječno pamte ovi svijetli datumi iz naše istorijske prošlosti."

Radojević je rekao da 9. maj "slave svi slobodoljubivi ljudi i narodi svijeta", te da obelježavanje ovog datuma organizuju "u znak sjećanja na stotine hiljada civila i vojnika stradalih" u borbama za oslobođenje Evrope, Crne Gore i Podgorice.

"Ovaj datum nas podsjeća na veličanstvenu pobjedu antihitlerovske koalicije nad najvećim zlom u istoriji ćovječanstva – fašizmom. Njima u nezaborav ovdje na ovom časnom i ponositom mjestu na današnji dan položili smo cvijeće i odali počast", dodaje.

Radojević kaže da je 9. maj simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svijet od fašizma i dan kada se "sa posebnim pijetetom sjećamo svih onih koji su za odbranu čovječanstva i elementarnih civilizacijskih vrijednosti dali svoje živote."

"U borbi protiv fašizma crnogorski narod za slobodu je dao ogromne žrtve. Posljeratni popis utvrdio je ukupno 18.573 poginula borca, žrtava fašističkog terora i civilnih žrtava iz Crne Gore. Mi danas sa ponosom i pijetetom se prisećamo boraca podgoričkog sreza, koji su predvođeni sa 52 narodna heroja iz ovog grada bili primjer hrabrosti i junaštva na bojnim poljima. Na oltaru slobode dalo je živote 1.500 boraca, toliko je i ostavilo živote u koncetracione logore. Oko 5.000 boraca je učestvovalo u NOP. U tom frontu hrabrih, časnih i odlučnih bili su i naš narod i naša zemlja, i da se zbog toga i danas sa ponosom sjećamo uloge Crne Gore u antifašističkoj koaliciji i našeg doprinosa velikoj pobjedi čovečanstva nad nacizmom", rekao je Radojević.

"Nadahnuti riješenošću da brane do posljednjeg svoju porobljenu domovinu, nadahnuti dubokom vjerom u pobjedu svoje pravedne stvari, borci naše armije su od 1941. godine zadavali nemilosrdne i žestoke udarce zajedničkom neprijatelju. Njihova besmrtna djela vječno će živjeti u srcima naših naroda i njihovih budućih pokoljenja, dok su poprišta slavnih bitaka na Sutjesci, Zelengori, Kozari, Neretvi, vječiti spomenici heroizma vaših i naših palih drugova”. Za te pobjede, svoj život su dali i njbolji sinovi i kćeri Crne Gore, koji su pokazali kako se voli svoja otadžbina. Tim žrtvama i njihovoj hrabrosti dužni smo slobodu koju danas imamo i zato im se, i danas, najdublje zahvaljujemo. Zato budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju danas baštini napredno čovječanstvo. Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati sve one brojne žrtve širom nekadašnje domovine koje su se borile, živjele, umirale i izborile za slobodu naše zemlje", rekao je predsjednik SOBNOR-a Crne Gore.

Bonus video: