Kovačević: Dan Evrope nas uči kako da prevaziđemo sukobe i da razlike postanu prednost

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis održana je konferencija pod nazivom "Inicijativa Nikšić Evropska prestonica kulture 2030 – benefiti za zajednicu i mlade"

5408 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U sklopu inicijative „Evropski đir“, serije događaja koji promovišu evropske vrijednosti kroz kulturne, sportske i edukativne aktivnosti, u organizaciji Opštine Nikšić i Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, uz podršku Delegacije EU, a u okviru EU4ME programa, u Nikšiću je prigodnim programom obilježen 9. maj, Dan Evrope.

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis održana je konferencija pod nazivom „Inicijativa Nikšić Evropska prestonica kulture 2030 – benefiti za zajednicu i mlade”.

U uvodnom obraćanju predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, kazao je da nas 9. maj uči kako se završavaju veliki sukobi, kao što je to bilo 9. maja 1945, ali kako se „obezbjeđuje ono što je značila Šumanova deklaracija, da takvih sukoba u budućnosti ne bude“.

„Pogotovo za nas bivše jugoslovenske republike je to jedna važna lekcija koju iz ovog današnjeg datuma treba da učimo i da na primjeru Francuske i Njemačke, koje su pokrenule ovu priču i prevazišle viševjekovne sukobe, vidimo kako ono što su bile naše razlike i mane mogu da postanu, u nekom periodu, i naše prednosti. Upravo zbog toga većina građana Crne Gore, i najrazličitijih društvenih i političkih struktura, su ujedinjeni u ideji članstva Crne Gore u EU“, kazao je Kovačević.

Kako je istakao, lokalna uprava se trudi da se u onim oblastima u kojima to mogu ponašaju kao da je Crna Gora već članica EU.

„Treba se pripremati na taj način da to osjećamo i na terenu, a ne samo deklarstivno. Mislim da smo zaista u nekom prethodnom periodu, kroz niz projekata koje smo implementirali, uspjeli da tu poruku pošaljemo i da, kao lokalna samouprava, pomognemo našoj državi na putu ka EU. Nadam se da ćemo vrlo brzo ovaj dan obilježavati i kao članica EU, ne zaboravljajući naravno sve one žrtve koje su podnijeli naši preci u u borbi protiv fašizma i nacizma koja se završila 9. maja 1945“, poručio je predsjednik Opštine.

Bojan Vujović, v.d. generalnog direktora Direktorata za koordinaciju finansijske podrške EU u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore, istakao je da Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope šalju istu poruku.

“A to je da ono što svakodnevno radimo kroz proces pristupanja EU treba da nas dovede ne samo formalno do samog članstva, već i do toga da postepeno kroz posao koji radimo, kako u Vladi, tako i na lokalnom nivou, usvojimo ono što su evropske vrijednosti. Da radimo zajednički na tome da postenemo bolje, pravednije i više evropsko društvo“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, jedinstvo i solidarnost su glavne odlika EU i to je ono što treba da nam bude cilj u svakodnevnim aktivnostima.

„Radićemo na ključnim reformama koje bi trebalo da nam omoguće da u jednom relativno srednjem roku, za dvije godine, završimo unutar države većinu obaveza koje se odnose na pregovarački proces. Nakon toga, datum članstva će uslijediti kao formalna potvrda tih rezultata. Međutim, taj datum nam neće donijeti revolucionarnu promjenu. Živjećemo slično kao do sada, ali postepeni rad kroz sprovođenje svih ovih reformi jako je bitan da bi jednom, kada nam se otvore dodatne mogućnosti samim članstvom, bili spremni da ih iskoristimo na najbolji mogući način. Svi radimo predano na tome da što prije postanemo članica i da osjetimo sve koristi koje već osjećaju zemlje koje su postale članice EU“, poručio je Vujović.

Predstavnica delegacije EU u Crnoj Gori, zamjenica šefa Sektora za saradnju, Liselotte Isaksson, kazala je da se 9. maja slavi rađanje ideje ujedinjene Evrope, kada se slavi mir, jedinstvo i solidarnost u Evropi i kada se sa optimizmom gleda u budućnost.

Podsjetila je da se ove godine u devet opština obilježava Dan Evrope, a da je Nikšić je izabrao da se fokusira na prezentaciji ideje da postane evropska prijestonica kulture.

„Crna Gora učestvuje u programima EU koji se odnose na kulturu, kao što je Kreativna Evropa, ali i u mnogim drugim programima koje EU finansira. Pohvalila bih Opštinu Nikšić i kulturnu scenu na hrabrom nastojanju da postanete evropska prijestonica kulture. Bez obzira na konačni rezultat sama aktivnost i ovaj napor, predstavljaju veliku priliku da se podstaknu kreativnost, dijalog i kulturna razmjena, ali isto tako i turizam, ulaganja i ekonomski rast cijeloga grada. Impresioniralo me to što je naglasak na kandidaturi stavljen na uključivanje mladih i osoba sa invaliditetom. Ulaganje u kulturni razvoj i obrazovanje mladih ljudi donosi brojne koristi, proširuje horizonte, ali i omogućava ljudima da dobiju mogućnost i priliku da stupe u kreativnu industriju što zauzvrat može dovesto do otvaranja novih radnih mjesta. to je sektor koji zaslužuje da mu se u Crnoj Gori posveti više značaja“, poručila je.

Milena Ražnatović, savjetnica u Ministarstvu kulture i medija, predstavila je EU fondove za oblast kulture, dok su Mato Uljarević i Nemanja Popović, predstavnici inicijative Nikšić 2030, predstavili pomenutu inicijativu i njene benefite za zajednicu i mlade.

Na platou Doma revolucije organizovana je izložba radova polaznika škola slikanja „Tibor“ i „Umjetničkog centra“, dok je ispred Robne kuće „Nikšićanka“ simbolično posađeno drvo za zeleniju Evropu.

Program se nastavlja sjutra, kad će u 17:30 časova biti organizovana biciklistička vožnja „Evropski đir“. Okupljanje je ispred Gradske kuće, a vožnja je prilagođena svih uzrastima i realizuje se uz pratnju članova NVO “Biciklo.me” i službenika Uprave policije.

Ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman je 9. maja 1950. godine objavio Deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka, bez sukoba među evropskim zemljama, čime su postavljeni temelji današnje Evropske unije.

Bonus video: