Ispitni centar: Probno PISA testiranje organizovano u 26 srednjih škola

"Petnastogodišnjaci su rješavali onlajn zadatke i odgovarali na pitanja iz upitnika o domu, školi, učenju, stavovima i interesovanjima"

3495 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Probno PISA testiranje, organizovano u cilju pripreme za glavno testiranje sljedeće godine, sprovedeno je u 26 crnogorskih srednjih škola, a u njemu su učestvovala 1.733 učenika, saopšteno je iz Ispitnog centra.

Kako se navodi, petnastogodišnjaci su rješavali onlajn zadatke i odgovarali na pitanja iz upitnika o domu, školi, učenju, stavovima i interesovanjima.

"Dobijeni podaci će se koristiti za otklanjanje eventualnih nepravilnosti u novim zadacima na testu iz nauke i na novoj platformi za testiranje kako bi se glavno testiranje u aprilu i maju 2025. godine sprovelo u skladu sa svim međunarodnim standardima", objasnili su iz Ispitnog centra.

Kako su kazali, na glavnom testiranju će biti testirani čitanje i matematika, a akcenat će biti na naučnoj pismenosti i inovativnoj oblasti - učenje u digitalnom svijetu.

Iz Ispitnog centra su rekli da je probno testiranje sprovedeno u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Danilovgradu, Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Pljevljima, Podgorici, Rožajama i Zeti.

Testiranjem je, kako se navodi, koordinirala PISA nacionalna koordinatorka, Divna Paljević.

Bonus video: