Advokatska komora: Radulović da javno kaže ili nam prijavi advokate koji varaju svoje klijente, dajući lažna obećanja

Advokatska komora je saopštila da ne osporava pravo bilo kom advokatu, pa ni Raduloviću na njegov lični i profesionalni stav, vezano za određena pravna pitanja

7694 pregleda 25 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advokatska komora Crne Gore pozvala je danas advokata Veselina Radulovića da javno saopšti ili Advokatskoj komori Crne Gore zvanično dostavi u formi prijave, imena advokata koji varaju svoje klijente, dajući lažna obećanja, da će zbog presude Evropskog suda svi biti pušteni na slobodu, te da će svi postupci biti okončani u njihovu korist i da će im država platiti naknadu štete.

Oni su reagovali na izjavu Radulovića o presudi Evropskog suda pravde od 30. aprila, koji je tumačio primjenjivosti Evropskog naloga za istragu na zahtjev Regionalnog suda u Berlinu, u vezi sa presretnutom kriptovanom komunikacijom sa aplikacije Enkročat (EncroChat).

Advokatska komora je saopštila da ne osporava pravo bilo kom advokatu, pa ni Raduloviću na njegov lični i profesionalni stav, vezano za određena pravna pitanja.

"Međutim, zabrinjavajući je njegov pežorativni narativ, kako u naslovu predmetne medijske publikacije, tako i u tekstu, u kojem definiše svoje kolege advokate, kao varalice, a pri tom očigledno misli na određeni broj crnogorskih advokata ili na sve advokate zajedno, koji postupaju kao branioci u krivičnim postupcima koji se vode protiv određenog broja optuženih lica pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Specijalnim odjeljenjem Višeg suda u Podgorici, jer nema na koga drugog, na sebe ne misli sigurno jer koliko smo upoznati, kolega Radulović ne postupa kao branilac ni u jednom od tih postupaka, iako sebi daje za pravo, da se prvi oglasi komentarišuć predmetnu presudu", ističe se u saopštenju Advokatske komore koje potpisuje predsjednik Danilo Mićović.

Poručili su da sama sadržina Radulovićevog komentara predmetne sudske odluke, njima kao Advokatskoj komori apsolutno nije interesantna, jer svako ima pravo da misli i da to svoje mišljenje javno eksponira, pa i kroz medije.

"Međutim, niko nema pravo da svoje kolege advokate proziva i blati na način kako je to kolega Radulović učinio, jer sami naslov dovoljno govori o stavu i mišljenju kolege Radulovića prema svojim kolegama, koji ko god da su, jer ih nije poimenice odredio ni u naslovu, ni u tekstu predmetnog obraćanja, svakako ne zaslužuju ovakav tretman od bilo koga, a kamoli od kolege. Advokatska komora Crne Gore, a radi razjašnjenja predmetne životne situacije koja može biti od uticaja na odnose među kolegama, ovim putem javno poziva kolegu Veselina Radulovića da, ukoliko se ne radi o njegovim paušalnim, proizvoljnim i neutemeljim zaključcima, motivisanim samo njemu znanim razlozima, javno saopšti ili Advokatskoj komori Crne Gore zvanično dostavi u formi prijave imena advokata koji varaju svoje klijente, dajući lažna obećanja, da će zbog ove presude Evropskog suda svi biti pušteni na slobodu, te da će svi postupci biti okončani u njihovu korist i da će im Država platiti naknadu štete, a koje ponašanje, ukoliko je neko od branilaca u predmetnim postupcima zaista tako i reagovao (davao lažna obećanja svojim klijentima i varao ih), je nedopustivo i u odnosu na takva ponašanja će se Advokatska komora Crne Gore svakako dalje odrediti", piše u saopštenju.

Iz Advokatske komore su poručili da pozivaju Radulovića da se uzdrži od daljih ovakvih ili sličnih komentara kroz medije.

"Advokatska komora, kojoj i on pripada, uvijek je spremna za sve vrste dijaloga, a radi otklanjanja svih nepravilnosti i korekcije određenih životnih situacija i ponašanja, ukoliko su se zaista i dogodile, a ne predstavljaju plod nečije mašte ili zle namjere. Podsjetili bismo kolegu Radulovića da niko, pa ni advokat, nema pravo prejudicirati ishod sudskih postupaka koji su u toku pred nadležnim sudovima, pa ni on sam ili neki drugi kolega, koji kako to reče kolega Radulović, vara svog klijenta dajući mu lažnu nadu, jer advokatima moraju biti poznate činjenice i gdje je mjesto gdje se vode postupci, ko donosi odluke i čija je potonja. Svako drugačije ponašanje bilo kojeg advokata, koji obećava i vara, ako takvih ima, ili pak kolege Radulovića koji medijski komentariše takva navodna ponašanja šteti najviše ugledu njih samih, a naravno šteti i ugledu advokatske profesije" poručili su iz Advokatske komore.

Bonus video: