Na Gorici sprovedena akcija uklanjanja opožarenih stabala i biljnog otpada

Odvezeno je devet kamiona otpada, a ostatak će biti uklonjen u narednim danima

6807 pregleda 171 reakcija 9 komentar(a)
Sa današnje akcije na Gorici, Foto: Vojska Crne Gore
Sa današnje akcije na Gorici, Foto: Vojska Crne Gore

Savez izviđača Crne Gore danas je na Gorici sproveo akciju uklanjanja opožarenih stabala i drugog biljnog otpada.

Ovo je početna aktivnost Saveza izviđača u okviru realizacije projekta "Boranka", kroz koji se vrši pošumljavanje opožarenih područja. Akciju su podržali Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Ministarstvo odbrane (Vojska Crne Gore), Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, Čistoća, Služba zaštite i spašavanja i pojedinačni volonteri. U akciji je učestvovalo čak 250 izviđača iz Podgorice, Bara, Cetinja i Nikšića.

Pripadnici Vojske Crne Gore, osim tehničke podrške u vidu dva kamiona, samoistovarivača, kombinovane inženjerske mašine, na Goricu su donijeli i cistijernu sa pijaćom vodom, a učesnici akcije su im izrazili zahvalnost na tome. Angažovano je 40 vojnika, a u u akciji su je učestvovalo i 12 volontera Ministarstva odbrane.

Danas je u fokusu bila istočna padina Gorice koja. Otpad se iznosio metodom "ruka – ruci" u velikim lancima u kojima su zajedno učestvovali svi učesnici ove akcije. Odvezeno je devet kamiona otpada, a ostatak će biti uklonjen u narednim danima.

Organizatori akcije su saopštili da su raspoloženje, energija i sinergija starije učesnike podsjetili na nekadašnje radne akcije iz doba SFRJ. Mladim izviđačima, starosti od sedam godina i više, ovo je bila prva akcija ovakvog tipa, a na jesen ih očekuju nove. U istom sastavu, u oktobru i novembru će biti organizovano pošumljavanje Gorice.

Bonus video: