SO Bar: Demokrate zaustavile prodaju dijela parka za izgradnju trafostanice, Raičević povukao predlog

Održana rasprava u Skupštini opštine Bar

4989 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Nakon rasprave u lokalnoj barskoj skupštini o predlogu odluke o prodaji parcele, odnosno dječjeg parka Sportskog centra Topolica za izgradnju trafostanice, ta tačka je uklonjena sa dnevnog reda. Nakon diskusije odbornika Demokratske Crne Gore, predlagač odluke i predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, povukao je taj predlog.

Sekretar za investicije i imovinu Stefan Šušter kazao je da je prije predlaganja te odluke pribavljena sva potrebna dokumentacija te da je toj parceli predviđena izgradnja objekta od opšteg interesa, trafostanica C3 sa uklapanjem na visokonaponsku mrežu.

„Na ovom dijelu došlo je do izmjena i dopuna detaljnog urbanističkog plana Topolica III tako da je izgradnja ove trafostanice u skladu sa novim planom. Interesovanje za kupovinu ove parcele iskazali su investitori koji na tom lokalitetu grade objekte mješovitog sadržaja a da bi nakon izgradnje trafostanice regulisali svoj status sa CEDIS-om“, saopštio je Šušter.

Izvršili su procjenu vrijednosti zemljišta, kako je kazao, od strane ovlašćenog procenjivača nekretnina koji je dostavio iznos od 355 eura po metru kvadratnom. Dodao je da će, ukoliko odbornici Skupštine opštine (SO) Bar donesu ovu odluku, biti raspisan javni poziv.

Nakon toga, Momčilo Leković iz Demokrata pitao je da li je to parcela koja se nalazi u parku ispred „Soho“ kompleksa i kazao da je to problem te da nije lijepo da u samom parku prave objekte ovoga tipa bez obzira što će oni biti sigurni po svim standardima.

„U odluci ste naveli da je investitor zainteresovan, možete li nam reći koji je to investitor ako nije problem, da znamo, da se upoznamo sa tim? Sjećam se da smo prošle godine imali ovu tačku pa je povučena. Vidio sam da je data saglasnost Vlade ali to me ne usmjerava da ja pratim samu tu odluku već se ne bih složio da treba da na taj način pravimo objekte te vrste u parku u kojem se djeca igraju“, poručio je Leković.

SO Bar sjednica
foto: Marija Pešić

Dodao je da treba da nađe rješenje, odnosno, nova lokacija za taj objekat.

Šušter mu je odgovorio da je tačno da je ova tačka bila na dnevnom redu i prošle godine, ali je ta lokacija tada predsatvljala park. Oni su se obratili Upravi za nekretnine koja im je kazala, po riječima Šuštera, da je to sada nepolodno zemljište.

„Što se tiče investitora, konkretno, vodi se postupak po inicijativi investitora 'Đukica tours', oni su podnosioci zahtjeva“, odgovorio je i dodao da ima još zainteresovanih i biće na korist više njih.

Leković je nakon toga smatrao da su neke stvari razjašnjenje te da se o ovome ne bi raspravljalo o ovome da nije bilo interesovanja investitora. Dodao je da se on ne bi kockao sa životima djece, a ne bi ni narušavao estetski izgled parka.

„Sve da je to 200 odsto u redu i sigurno, ako je nešto park ili liči makar na park mislim da bismo trebali d aga sačuvamo želja investitora, on može da ponudi neku drugu lokaciju“, zaključio je Leković.

Njegov partijski kolega Milan Nešković je poručio da je taj park plaćen više od 300.000 eura, a oni sada žele da tu postave trafostanicu koja je visokonaponska – „onda su to bačene pare“.

Bolje je, predlažio je on, da se nađe lokacija iza „Soho sitija“, među borovima, a ne u sred tog parka za koji je on kazao da se svakako „raspada“ te da treba to popraviti, a ne kopati i sprovoditi kablove preko njega.

SO Bar sjednica
foto: Marija Pešić

Valentina Minić iz Demokratske Crne Gore je poručila da neće glasati za ovu odluku. Ona misli da taj ko je planirao izmjene i dopune DUP-a se nije vodio stručnim načelima budući da takvom objektu nije mjesto u parku.

„Neću komentarisati ovu cijenu do 355 eura. To je parcela od 75 metara kvadratnih, nije mala. Svaki metar kvadratni naše površine je svojina opštine odnosno građana. Jasno mi je da su procjenitelji dali ovu cijenu ali da svaki građanin može da kupi metar kvadratnih za 355 eura na 300 metara od mora naravno da bi je kupio, ali im ne može biti“, kazala je Minić.

Ona je pitala zašto u materijalu koji je dostavljen odbornicima nije pomenut investitor kada je Šušter očigledno znao o kome se radi.

Nakon izlaganja Demokrata, predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević je kazao da su na ovom primjeru vidjeli svu nemoć lokalne administracije.

„Izmjene i dopune DUP-a Topolica III su rađene u septembru 2023. godine i po ko zna koji put se pokazuje potreba da se dio prostornog planiranja vrati opštini. Slažem se, kako je moglo da se nešto planira a da se uopšte na terenu na razmotre mogućnosti da li postoji alternativa“, poručio je Raičević.

On je dodao da je izmjene i dopune radila Vlada Crne Gore i da je upoznat sa ovom problematikom iz ranijeg perioda gdje je nelogičnost bila još veća a trafostanica planirana na zelenoj površini ovog parka.

„Ovo je sada djelimično izmješteno. Budite sigurni da ćemo razmotriti mogućnost da se ta trafostanica pozicionira prekoputa same saobraćajnice a ne u sklopu već izgrađene zelene površine parka. Ono što znam je da je ovo rađeno na insistiranje CEDIS-a“, ispričao je Raičević.

On se složio sa Demokratama da trafostanici nije mjesto tu ali da su im nadležnosti oduzete, iako su uvijek imali dobru saradnju sa CEDIS-om.

Leković je zatim kazao da ima utisak da se odbornici pokušavaju dovesti o zabludu jer o ovom pitanju odlučuje SO Bar a ne CEDIS, te da se u odluci koja je pred njima samo pominje investitor kao zainteresovana strana a ne CEDIS.

Potom je Raičević konstatovao da su se stekli uslovi da se sa dnevnog reda povuče ova tačka što poslovnik omogućava a on, kao predlagač ove odluke, je povukao.

Bonus video: