Inicijativa ”JEDAN mijenja svijet” u nikšićkoj OŠ Mileva Lajović Lalatović

Na krug davanja, baš poput olimpijskih, nadovezuju se krugovi zajedništva i pobjeda

17123 pregleda 0 komentar(a)
Foto: One
Foto: One

Nikšićka Osnovna škola ”Mileva Lajović Lalatović” dala je niz vrhunskih sportista, učesnika Olimpijskih igara i reprezentativaca, koji su svoje prve sportske korake i uspjehe započeli u njenoj fiskulturnoj dvorani. Sve što je pružila njima, oni su dali svojoj zemlji. Baš u tom krugu davanja, nalazi se i suština inicijative JEDAN mijenja svijet, koja je ovoga puta baš u školi grada pod Trebjesom promovisala ideju da je rad nastavnika fizičkog vaspitanja sa djecom temelj njihove budućnosti. Da se na njega, baš poput olimpijskih, nadovezuju krugovi zajedništva i pobjeda, svjedoče i brojna zvjezdana imena njenih đaka.

”To su Dragomir Bečanović (džudo), Slađana Perunović (atletika), Đurđina Malović (rukomet), naši Olimpijci i uspješni sportisti i sportski radnici među kojima Jelena Dubljević, Nikola Pavlićević, Radoslav Spasojević, Bojan Tomašević (košarka), Dejo Ivanović (karate), Nikola i Marko Gušić, Nataša Jeftić (džudo), Vladimir Jovović (fudbal), Lazar Kostić, Vukašin Kankaraš, Luka Marković (mali fudbal), dvanaest aktivnih fudbalerki i mnogi drugi koji stasavaju i grade sportske karijere u Italiji (Bulajic), Srbiji (Todorović) itd. Jedna, na žalost, prerano ugašena zvijezda, jedna mladost i impresivna karijera nije i neće biti zaboravljena, Ivan Ćorović. Sva ova imena dokaz su da je sport taj koji nas priprema za život, uči nas da istrajemo, tako što priredi uspone i padove, pobjede i poraze koji nas jačaju i grade kroz druženje i igru, do znanja i uspjeha. Porodica, a uz nju škola, su mjesta gdje sve počinje, a na dobrim temeljima lako je graditi”, istakla je Nastasija Vuković, nastavnica fizičkog vaspitanja OŠ Mileva Lajović Lalatović.

Nastasija Vuković, nastavnica fizičkog vaspitanja
Nastasija Vuković, nastavnica fizičkog vaspitanja foto: One

Inicijativu u okviru koje će sportsku opremu za kvalitetno izvođenje nastave dobiti čak osam osnovnih škola sprovode kompanije One i Sport Vision, uz podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

“Ovo je šesta škola u koju sa radošću dolazimo i upoznajemo našu sjajnu djecu i ljude koji rade sa njima. Naša nemjera je da omogućimo da dobiju sve što im je potrebno za časove fizičkog vaspitanja, a da ta oprema sadrži baš sve što se nalazi na popisu jednog zanimljivog časa. Ono što zapravo najviše želimo je da taj čas traje što duže, odnosno da on bude inspiracija da djeca zavole ovaj predmet, a potom i da im pokret i fizička aktivnost postanu dobra navika tokom cijelog života. Osvrnuvši se na protekli period, možemo reći da smo ponosni na naš zajednički projekat”, rekla je Biljana Radusinović, izvršna direktorka za upravljanje ljudskim resursima u kompaniji One.

Biljana Radusinović, direktorka za upravljanje ljudskim resursima u kompaniji One
Biljana Radusinović, direktorka za upravljanje ljudskim resursima u kompaniji Onefoto: One

Kolektiv ove nikšićke škole ističe kako su počastvovani prilikom da učestvuju u inicijativi, nagalašavajući značaj donacije sportske opreme koja će obogatiti časove fizičkog vaspitanja.

“Zahvaljujemo se organizatoru na energiji, entuzijazmu, interesovanju i saradnji kroz koju ćemo zajedno promovisati sport, zdravlje i zdrave stilove života, razvoj timskog duha i druženje. Svakako, najvažnije je predano raditi na onome što je dobro i unositi novine i primjenjivati (nova) nastavna sredstva u svom radu. Nastava fizičkog vaspitanja treba da usmjeri učenike da svoju fizičku aktivnost ne ograniče samo na časove u školi, već da razviju želju za vannastavnim aktivnostima, bilo da je to aktivno treniranje nekog individualnog ili ekipnog sporta ili samo rekreacija. Poznato je i rečeno dosta puta da zdravlje ne možemo da biramo, ali možemo zdrav način života”, istakao je nastavnik Radenko Ćalasan.

Radenko Ćalasan, nastavnik fizičkog vaspitanja
Radenko Ćalasan, nastavnik fizičkog vaspitanjafoto: One

“Ako jedan može promijeniti svijet, onda više nas može učiniti mnogo da taj svijet bude mnogo bolji. Fizičko vaspitanje nije samo podsticanje rasta i razvoja, razvijanja tjelesnih sposobnosti i unapređenja zdravlja već i znalačko korišćenje sistema fizičkih vježbi, igara i sportova kojima se utiče na cjelokupni razvoj čovjeka. Čovek nije zdrav samo zato što nije bolestan, pa fizički razvoj nije slučajno izdvojen kao prvi i vodeći faktor u definisanju zdravlja”, poručila je Irena Vasiljević, direktorica škole.

Irena Vasiljević, direktorica škole
Irena Vasiljević, direktorica školefoto: One

Da baš ovaj čas bude nezaboravan, i ovoga puta doprinijeli su proslavljeni sportisti. Oni su ispričali mališanima svoj put od školskih sala do olimpijskih stadiona i dvorana, pridruživši se sportskim izazovima ovog druženja.

Detalj sa časa
Detalj sa časafoto: One

„Profesionalno se bavim džudoom već 20 godina, već prvog dana kada sam kročila na tatami ozbiljno sam shvatila sport. To je zasluga nastavnika u školi. Vjerujte mi da sport gradi ličnost, tako je bilo u mom životu, a vjerujem da će biti i kod dječice sa kojima sam se danas družila. Podsjetili su me na taj period, a s obzirom na to da sam završila Fakultet za sport, nadam se da ću i ja jednoga dana biti nastavnica fizičkog vaspitanja“, rekla je Jovana Peković, crnogorska džudistkinja.

Jovana Peković, džudistkinja
Jovana Peković, džudistkinjafoto: One
Detalj sa časa
Detalj sa časafoto: One

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam dio jednog ovakvog projekta. Djeca ljubav prema sportu otkrivaju upravo u školama, gdje nastavnici fizičkog vaspitanja mogu da imaju ogroman uticaj na njih. Mogu da prepoznaju talente, za koji sport mališani imaju fizičke i motoričke predispozicije, što znači da je onda već pola posla urađeno. Oni su tu prije svega da im usade ljubav prema sportu“, rekao je Srđan Mrvaljević, crnogorski džudista.

Srđan Mrvaljević, džudista
Srđan Mrvaljević, džudistafoto: One

Nakon posjete školi u gradu pod Trebjesom, olimpijska druženja se pod sloganom „JEDAN mijenja svijet“ nastavljaju u još dvije, u Podgorici i Bijelom Polju. Za kraj školske godine, najavljen je i veliki kros koji će uključiti svih osam osnovnih škola obuhvaćenih projektom.