Mišljenja VK o Crnoj Gori: SDT-u pružiti autonomiju, osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta

Iz VK su saopštili da je za pohvalu inicijativa crnogorskih vlasti za unapređenje Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT)

8409 pregleda 0 komentar(a)
SDT, Foto: Luka Zeković
SDT, Foto: Luka Zeković

Venecijanska komisija (VK) saopštila je danas da je objavila dva nova mišljenja o Crnoj Gori u kojima se između ostalog, preporučuje da se osmisli odgovarajuća strategija za smanjenje zaostalih predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Iz VK su saopštili da je za pohvalu inicijativa crnogorskih vlasti za unapređenje Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

"Venecijanska komisija pozdravlja činjenicu da nacrt zakona svodi nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na krivična djela korupcije visokog ranga. Ipak, većina ključnih preporuka datih u prethodnim mišljenjima nije ispoštovana i tako ostaje na snazi", navodi se u mišljenju.

VK posebno podsjeća na svoje ključne preporuke iz Završnog mišljenja iz 2015. godine:

-povećati garancije odgovornosti (uključujući sudsko preispitivanje tužilačkih mjera) za minimiziranje rizika od zloupotrebe i/ili političkog pritiska;

- precizirati kriterijume i proceduru za zapošljavanje specijalnih tužilaca i drugog osoblja, uključujući policijske službenike, njihov nadzor i operativnu podređenost, disciplinske postupke, mjere zaštite od neopravdanog miješanja;

-međuinstitucionalni odnosi, uključujući i policiju, i ovlašćenja specijalnih tužilaca u odnosima sa drugim institucijama;

- obezbijediti da su sve potrebne garancije za zaštitu podataka o ličnosti predviđene Zakonom u skladu sa evropskim standardima.

U vezi sa predloženim nacrtom izmjena i dopuna Zakona, VK navodi da želi da da dodatne ključne preporuke.

"Precizirati nadležnost SDT-a za podsticanje nedozvoljenog uticaja i aktivnog podmićivanja kako bi se izbjeglo preklapanje sa nadležnostima drugih državnih tužilaštava. Da se u član 3 Nacrta zakona uvrste sve relevantne kategorije na listu 'visokih javnih funkcionera' (predviđenih, na primjer, u Krivičnom zakoniku i drugim povezanim zakonima koji se tiču konkretnih finansijskih tijela uspostavljenih u procesu evropskih integracija , itd.). Osmisliti odgovarajuću strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u", navodi se u mišljenju...

VK poziva organe vlasti da u potpunosti iskoriste prethodne preporuke kako bi SDT-u pružili neophodnu autonomiju, garancije funkcionalnosti i odgovornosti.

"Komisija takođe poziva vlasti Crne Gore da osiguraju sveobuhvatan dijalog sa glavnim akterima i civilnim društvom u daljim fazama zakonodavnog procesa", navodi se u mšljenju.

Iz VK su takođe pohvalili inicijativu crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića za unapređenje Zakona "O Državnom tužilaštvu", kao i postignuti međupartijski kompromis za izbor glavnog specijalnog tužioca i spremnost domaćih aktera da daju doprinos procesu evropskih integracija.

"Venecijanska komisija pozdravlja činjenicu da se nacrt zakona bavi nekim prethodnim preporukama u vezi sa izborom vrhovnog državnog tužioca i modalitetima imenovanja privremenog Tužiilačkg savjeta, pojašnjavanjem obaveza izvještavanja i pružanjem garancija za razrješenje članova Tužilačkog savjeta. Komisija takođe pozdravlja nove odredbe koje se odnose na transparentnost rada vrhovnog državnog tužioca i etiku. Komisija, međutim, takođe napominje da većina ključnih preporuka u prethodnim mišljenjima nije ispoštovana i tako ostaje na snazi", navodi se u mišljenju.

U vezi sa predloženim nacrtom izmjena i dopuna Zakona, VK, stoga, skreće pažnju nadležnim organima na neriješene ključne preporuke da se precizira da će dosadašnji sastav Tužilačkog savjeta nastaviti sa radom do isteka njegovog mandata i da razjasne kriterijume podobnosti za članove Tužilačkog savjeta.

Iz VK smatraju da treba poboljšati tranzicioni model za dalju depolitizacijuTužilačkog savjeta i osmisliti proceduru kako bi se provjerilo da li se kriterijumi nekvalifikovanosti i dalje ispunjavaju tokom mandata članova Tužilačkog savjeta i poboljšao proces nominovanja laika od strane nevladinih organizacija (NVO).

"Preporučljivo je pronaći održivije rješenje i opisati sastav Tužilačkog savjeta i način izbora njegovih članova u samom Ustavu – kao što je slučaj sa Sudskim savjetom", navodi se u mišljenju

VK takođe dpreporučuje da se predvidi da se u Zakonu izričito navede pravo žalbe na odluke o prinudnom premještaju i bliže naznače kriterijumi koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja takve odluke.

"Unaprijediti obim i kriterijume vrednovanja rada u skladu sa evropskim standardima; razjasniti proceduru i kriterijume etičke i disciplinske odgovornosti; da se razjasni postupak razrješenja članova Tužilačkog savjeta i rukovodioca državnog tužilaštva", navodi se u mišljenju.

VK takođe navodi da podstiče vlasti da olakšaju pristup teorijskom dijelu obuke mladim stručnjacima iz svih djelova zemlje i da usklade početno trajanje obuke i program sa evropskim standardima.

Bonus video: