GI 21. maj: Sudije Vrhovnog suda, pored podrivanja evropskih integracija, pokazale zabrinjavajuću neodgovornost

"Nemogućnost da se u dužem periodu utvrdi kandidat za predsjednika Vrhovnog suda i time Sudskom savjetu omogući da već jednom okonča izborni postupak nije samo deprimirajuća već je i potvrda loše regulative i još gorih odnosa u najvišoj sudskoj instanci u zemlji"

2763 pregleda 7 komentar(a)
GI 21. maj
GI 21. maj

Činjenica da na Opštoj sjednici Vrhovnog suda Crne Gore ni osmi put uzastopno nije predložen kandidat za predsjednika najviše sudske instance u zemlji predstavlja poražavajuću i kompromitujuću poruku, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

"Na ovaj način, sudije Vrhovnog suda, pored podrivanja evropskih integracija, pokazale su još jednom zabrinjavajuću neodgovornost. Nemogućnost da se u dužem periodu utvrdi kandidat za predsjednika Vrhovnog suda i time Sudskom savjetu omogući da već jednom okonča izborni postupak nije samo deprimirajuća već je i potvrda loše regulative i još gorih odnosa u najvišoj sudskoj instanci u zemlji. Očigledna opstrukcija i animoziteti među sudijama pogoršavaju stanje u sudstvu i s pravom otvaraju pitanje nužnosti radikalnih reformi u pravosuđu", ističe se u saopštenju GI 21. maj.

Oni su dodali da postaje jasno da je potrebno ukinuti sve zakonske norme koje onemogućavaju široku konkurenciju pravne struke i to po vertikali pravosudnih organa.

"Istovremeno, neefikasni disciplinski postupci i odsustvo adekvatnih sankcija upućuju na potrebu vetinga i reizbora u pravosuđu. Crnogorsko pravosuđe je sve više barijera crnogorskom putu u EU, što traži radikalniji sistemski i kadrovski pristup. Krajnje je vrijeme da se preduzmu odlučujući zakonodavni i institucionalni koraci u pravcu eliminacije neodgovornosti, nestručnosti, neefikasnosti, politizacije i korupcije u pravosuđu", poručili su iz GI 21. maj.

Oni su naveli da država nema smisla ukoliko ne počiva na vladavini zakona a to kako su kazali podrazumijeva i odstranjenje dobrog dijela sadašnjeg sudskog i tužilačkog kadra, kao i hitno usvajanje regulative usklađene sa odavno opstruiranim preporukama Venecijanske komisije.

"Jer sa ovakvim pravosuđem i sa ovakvom političkom klasom Crna Gora kompromituje svoju proevropsku politiku, što će nas dovesti u situaciju da tavorimo među najgorim državama u Evropi. I zbog toga jedino ima smisla društvena misija koju zagovara GI 21. maj nudeći 'ljuti lijek na ljutu ranu'", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: