Na opštinskom takmičenju iz prve pomoći u Nikšiću učestvovalo 11 ekipa

Pobjednici opštinskog takmičenja takmičiće se na republičkom takmičenju koje će biti u održano u Kolašinu, a ekipa koja bude najbolja na republičkom takmičenju učestvovaće na evropskom

4047 pregleda 0 komentar(a)
Sa takmičenja u Nikšiću, Foto: Crveni krst Nikšić
Sa takmičenja u Nikšiću, Foto: Crveni krst Nikšić

Pobjednici ovogodišnjeg takmičenja iz prve pomoći u Nikšiću su ekipe Osnovne škole „Dušan Bojović“ iz Župe, u kategoriji podmlatka, dok je ekipa Omladinskog kluba Crvenog krsta bila najbolja u kategoriji omladine. Ekipe je ocjenjivalo deset ljekara volontera.

Takmičilo se 11 ekipa sastavljenih od po šest članova – šest ekipa je bilo u kategoriji podmlatka, dok ih je pet bilo u kategoriji omladine.

„Ovo je, prije svega, naša edukativna aktivnost, druženje, pa tek na kraju takmičenje. Pokušavamo da podstaknemo taj duh da se djeca druže, da se profesori i mi upoznamo“, kazao je Goran Damjanović, koordinator programa u nikšićkoj organizaciji Crvenog krsta.

Sekretarka Crvenog krsta Nikšić, Ana Macanović, istakla je da im je žao što se prijavio mali broj osnovnih škola za takmičenje, ali da se nadaju da će nastojanje Crvenog krsta Crne Gore da vrati predmet prve pomoći kao izborni u osnovnim školama, povećati i interesovanje djece, a samim tim i omasoviti takmičenje iz prve pomoći.

“Potreba za sticanjem znanja iz ove oblasti je i potreba i obaveza svakog čovjeka da pomogne onome kome je ovakva vrsta pomoći potrebna”, kazala je Macanović.

Damjanović podsjeća da dok se prva pomoć u školama izučavala kao predmet mnogo je veći broj ekipa bio zainteresovan za takmičenje.

“Mi se, kao organizacija, trudimo da svake godine radimo edukaciju ekipa po školama, pokušavamo da što veći broj mladih zainteresujemo, ne samo za oblast prve pomoći, već i za volontiranje”, istakao je Damjanović.

Pobjednici opštinskog takmičenja takmičiće se na republičkom takmičenju koje će biti u održano u Kolašinu, a ekipa koja bude najbolja na republičkom takmičenju učestvovaće na evropskom.

Opštinsko takmičenje u Nikšiću otvorili su najmlađi – ekipa Crvenog krsta petlići, koju čine djeca do deset godina koji su bili van konkurencije.

Bonus video: