Dragović: Osuđujemo seksistički komentar Stamatovića, šalje se poruka da je dozvoljeno ženu posmatrati prvo kao objekat

"Očigledno je da naše društvo zaostaje za civilizovanim i emancipovanim društvima vjekovima, pa bi onda ekvivalentno tome bilo i da se vratimo i uvrstimo drakonske kazne, ne bi li se stvari dovele u balans", rekla je predsjednica Alijanse žena PES-a

6438 pregleda 6 komentar(a)
Foto: PES
Foto: PES

Predsjednica Alijanse žena Pokreta Evropa sad Jovana Dragović saopštila je da osuđuju seksistički komentar profesora Aleksandra Stamatovića, upućen novinarki TV Adria Ireni Tatar, tokom njegovog gostovanja u emisiji na toj televiziji.

"Svjedoci smo ovih dana raznoraznih seksističkih, mizoginih i nepravednih uradaka usmjerenih ka ženama u Crnoj Gori. A svi su izgledi da se ti dani u našoj zbilji neće uskoro završiti, sve dok Apelacioni sud potpuno nepravedno i nesavjesno, iskazujući ogromno nepoštovanje prema sudijama u prvom stepenu, preinačuje odluku za krivično djelo silovanja u pogledu kazne zatvora sa 15 godina, na 'čak' osam godina. Kakvu poruku nam šalje naše pravosuđe kad, za krivično djelo u produženom trajanju, koje se ponavljalo, dakle, duplo smanjuje kaznu počiniocu. Šalje poruku da se u našem društvu ne plaća skupo ni napad na život i tijelo žene, a kamoli verbalni napad. Tako je u jednoj emisiji, jedan univerzitetski profesor izjavio da je obraćao pažnju samo na fizički izgled novinarke koja je uređivala i vodila emisiju", navodi se u saopštenju.

Sve ovo, kako je kazala, šalje poruku da je "svakome, u nejavnom i javnom diskursu dozvoljeno da ženu, na našu i svačiju žalost, posmatra prvo kao objekat".

"Očigledno je da naše društvo zaostaje za civilizovanim i emancipovanim društvima vjekovima, pa bi onda ekvivalentno tome bilo i da se vratimo i uvrstimo drakonske kazne, ne bi li se stvari dovele u balans. Na ovakve uradke i komentare ne bi smio niko ostati imun, niti žene, niti muškarci kao i svi ljudi zdravog razuma. Stop mizoginiji i seksizmu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: