MPNI sugeriše da se održi polumatursko veče u školi "Vlado Milić": Utvrditi i sankcionisati pojedinačnu odgovornost

"Po okončanju postupka utvrđivanja krivice pred nadležnim organima, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će pokrenuti postupak nadoknade štete od roditelja, odnosno staratelja učenika za koje se utvrdi da su odgovorni za izazivanje požara", saopštilo je Ministarstvo

8229 pregleda 35 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Čitalac reporter
Foto: Čitalac reporter

Uskraćivanje doživljaja polumaturske večeri jednoj generaciji, konkretno polumaturantima podgoričke Osnovne škole „Vlado Milić“, predstavlja kolektivno kažnjavanje kojim bi se, svim sadašnjiim i budućim učenicima, poslala pogrešna poruka, saopštilo je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Poručili su da krivica u ovom i u svakom drugom slučaju mora biti pojedinačno utvrđena i adekvatno sankcionisana.

Kazali su da će, s tim u vezi, uputiti školi sugestiju da polumatursko veče, za one učenike čija krivica nije utvrđena, bude organizovano kako je to bilo i planirano.

Saopštili su da je MPNI izradio projekat i obezbijedio sredstva za hitno saniranje posljedica požara u školi „Vlado Milić“. Nakon sprovođenja postupka javnih nabavki koji je u nadležnosti škole, dodaju, pristupiće se izvođenju radova u što skorijem roku.

"Po okončanju postupka utvrđivanja krivice pred nadležnim organima, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će pokrenuti postupak nadoknade štete od roditelja, odnosno staratelja učenika za koje se utvrdi da su odgovorni za izazivanje požara. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će istrajati u utvrđivanju odgovornosti i svih ostalih aktera u ovom događaju, o čemu će javnost biti informisana", navodi se u saopštenju.

Veoma je važno istaći, kako su kazali, da će MPNI istovremeno preduzimati mjere i raditi na zakonskim rješenjima u cilju prevencije i suzbijanja svih pojava koje, između ostalog, jedan značajan i svečan trenutak, kao što je završetak škole, mogu pretvoriti u djelo izazivanja opšte opasnosti po život i zdravlje ljudi.

"Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ostaje posvećeno osnaživanju obrazovno-vaspitnih institucija, jednako važnom ostvarivanju obrazovne i vaspitne funkcije, te stvaranju sigurnog okruženja za svu našu djecu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: