Milović: Ministarstvo pravde podržava rad SDT i SPO

Iz Ministarstva pravde su naveli da je Milović informisao američke predstavnike o aktivnostima Vlade Crne Gore usmjerenim ka ulasku u Evropsku uniju (EU), izražavajući očekivanje da će Crna Gora dobiti pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) krajem juna te dobiti završna mjerila, čime će biti otvoren put ka članstvu u EU

5813 pregleda 9 komentar(a)
Sa jednog od sastanaka, Foto: Ministarstvo pravde
Sa jednog od sastanaka, Foto: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde podržava rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), što je od ključnog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopštio je ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da je Milović tokom prvog dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama održao sastanke sa visokim predstavnicima SAD, Kolin Hajland, zamjenicom odlazećeg izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, Demijanom Smitom, direktorom za Evropu i Aziju Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona u Stejt departmentu, Džefom Flikenom, programskim službenikom za Crnu Goru, i Džonom Vilijamsom, oficirom za Crnu Goru u Stejt departmentu.

"Tokom sastanaka, prepoznat je i priznat značajan progres Crne Gore u ispunjavanju EU agende, posebno u radu Ministarstva pravde na poglavljima 23 i 24", ističe se u saopštenju.

Andrej Milović, SAD
foto: Ministarstvo pravde

Iz Ministarstva pravde su naveli da je Milović informisao američke predstavnike o aktivnostima Vlade Crne Gore usmjerenim ka ulasku u Evropsku uniju (EU), izražavajući očekivanje da će Crna Gora dobiti pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) krajem juna te dobiti završna mjerila, čime će biti otvoren put ka članstvu u EU.

"Američki predstavnici su potvrdili snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država ulasku Crne Gore u Evropsku uniju, ističući važnost stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta Crne Gore za region. Naglasili su i kontinuiranu podršku razvoju pravosuđa i vladavine prava u Crnoj Gori. Ministar Milović je zahvalio na dosadašnjoj pomoći i kontinuiranoj uspješnoj saradnji sa Ambasadom SAD-a i na programima podrške pravosuđu koje SAD pruža", piše u saopštenju.

Andrej Milović, SAD
foto: Ministarstvo pravde

Iz Ministarstva pravde su poručili da je poseban fokus tokom sastanaka stavljen na jačanje ljudskih i institucionalno-prostornih kapaciteta pravosudnih institucija kako bi se osnažile, te na unapređenje specijalnih pravosudnih institucija i očuvanje njihovog kredibiliteta.

"Podržani su i predloženi projekti Ministarstva pravde, uključujući stvaranje Nacionalnog centra za upravljanje dokazima, što će dodatno jačati kapacitete, kredibilitet i nezavisnost pravosuđa. Ministarstvo pravde, istakao je Milović, podržava rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), što je od ključnog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ovi sastanci, zaključeno je, predstavljaju još jedan veoma značajan i konkretan korak u jačanju savezništva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, te potvrđuju posvećenost obje strane stabilnosti i napretku međusobnih odnosa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: