Opština Tivat koristi 26 auta, dugima prepustila 16

Iako ima veliki vozni park, Opština Tivat je široke ruke prema drugim institucijama i ustanovama

2892 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Opštine na Trgu magnolija, Foto: Siniša Luković
Zgrada Opštine na Trgu magnolija, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.05.2024. 13:45h

Iako se na papiru kao njeno vlasništvo vode čak 42 vozila raznih kategorija, Opština Tivat zapravo za potrebe organa lokalne upotrebe koristi ukupno samo 16 službenih vozila. Na to treba dodati i deset specijalnih vatrogasno-spasilačkih vozila koje koristi Služba zaštite i spasavanja, dok ostatak od ukupno još 16 vozila, čine automobili i kamioni registrovani na lokalnu upravu, ali koje je ona ustupila na korišćenje (praktično poklonila) raznim lokalnim i državnim javnim ustanovama odnosno službama, te dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

To pokazuju to podaci iz Opštine koji su dostavljeni “Vijestima”.

NVO Institut alternativa saopštila je da je, prema podacima MUP-a, lokalna uprava Tivta posjeduje čak 43 vozila. Po njima, Tivat je treći u Crnoj Gori po broju službenih automobila u vlasništvu lokalnih samouprava, nakon Glavnog grada Podgorice sa 169 vozila, odnosno Opštine Budva sa 60 automobila. Međutim, kada se podaci koje je MUP dao Institutu alternativa (a koji se temelje na tome ko se kao vlasnik navodi u saobraćajnoj dozvoli pojedinog službenog bozila), detaljnije analiziraju, ispada da od ukupno 42 vozila, (a ne 43) koliko ih se trenutno vodi na Opštinu Tivat, lokalna uprava tog grada koristi tek 16 službenih automobila za potrebe svih organa Opštine, plus još ukupno 10 vatrogasnih vozila u opštinskoj Službi zaštite i spasavanja.

Prema “Vijestima” dostavljenom spisku službenih vozila koje koristi Opština, njeni organi i službe, kao i Odluci o raspodjeli korišćenja službenih vozila u organima lokalne uprave u Opštini Tivat koju je 28. marta donio gradonačelnik Željko Komnenović, za potrebe protokola, odnosno službene potrebe predsjednika i potpredsjednika Opštine koriste se nova limuzina “škoda superb” i “nissan qashqai” iz 2016. Za potrebe protokola lokalnog parlamenta, odnosno službene potrebe predsjednika SO Tivat koristi se takođe nova “škoda octavia”, dok su Sekretarijatu za lokalnu upravu na raspolaganju nova limuzina “škoda octavia” i “renault talisman” iz 2016.

Sekretarijat za finansije koristi službeni automobil “renault clio” iz 2008, Sekretarijat za privredu ima “renault megane” iz 2012, a Direkcija zua imovinsko-pravne poslove “fiat tipo” iz 2016. Direkcija za investicije na raspolaganju ima “daciu sandero stepway” iz 2018. i “volkswagen golf” iz 2005. Najviše službenih vozila, ukupno sedam, na raspolaganju je Sekeratrijatu za inspekcijski i komunalni nadzor. Oni imaju dvije “dacie sandero stepway” iz 2016. odnosno 2018.godine, jednu “daciu sandero” iz 2016, te SUV-ove “volkswagen T-cross” iz 2022. odnosno “dacia duster” iz 2021. Ova posljednja dva automobila, inače, Opštini je poklonila kompanija Luštica Development. Službenici Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor na raspolaganju imaju i službeni motocikl “peda wind” iz 2016. godine.

Služba zaštite i spasavanja ima dva navalna vozila, po jedno tehničko, kombinovano, prateće i vozilo za šumske požare, odnosno malo navalno gradsko vozilo, te tri terenska automobila. Na opštinsku Službu zaštite i spasavanja vodi se i po jedno navalno odnosno prateće vatrogasno vozilo koji su dati na upotrebu Dobrovoljnom vatrogasnom društvu “Krtoli” iz Radovića.

Opština je upisana kao vlasnik i u saobraćajnim dozvolama tri kombija koja koristi lokalna JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju, dva starija putnička automobila koje koristi zajednička opštinska firma Tivat i Kotora PPOV koja upravlja postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno jednog novog malog automobila koji koristi Crveni krst Tivta za sprovođenje programa gerontodomaćica “Njega u kući”.

Lokalna uprava i dalje je u papirima tih vozila vlasnik i više automobila koje je Opština od 2021. do danas ustupila na stalno korišćenje raznm državnim ustanovama i institucijama. MUP-u - Odjeljenju bezbjednosti Tivat ustupljena su dva “forda C-max”, jedan “ford mondeo” i jedan “volkswagen golf VI”, dok je Centru za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budvu ustupljen na korišćenje “renault megane”. Nedavnom odlukom lokalnog parlamenta, Opština je donirala dva svoja vozila opštinama Žabljak, odnosno Kotor. Žabljačani su dobili “daciju sandero” koju je donedavno kao patrolno vozilo koristila Komunalna policija Tivta, dok je Kotoranima poklonjeno specijalno vatrogasno vozilo, hidraulična platforma za rad i spasavanje na visinama. Oba vozila primaoci donacije moraju preregistrovati na sebe.

Bonus video: