Nikšić: Kaznili ih za parkiranje u neuređenom dvorištu

Stanari u centru Nikšića napisane kazne po prijavi komšije, iako tu auta ostavljaju decenijama

7855 pregleda 7 komentar(a)
Stanari juče na parkingu, Foto: Svetlana Mandić
Stanari juče na parkingu, Foto: Svetlana Mandić

Dvorišta zgrada su javne površine i na njima je zabranjeno parkiranje automobila, čak iako za stanare zgrada nije obezbjeđen parking. To su saznali stanari koji žive između ulica Narodnih heroja i Karađorđeve kada su im službenici Komunalne policije napisali kazne za nepropisno parkiranje, iako decenijama parkiraju u neuređenom dvorištu.

Sve je počelo kada je Marko Đurđevac parkirao automobil ispred jednog od ulaza u dvorište kuće Radovana Božovića, a ovaj ga zbog toga prijavio.

“Komunalna mi je napisala kaznu od 60 eura jer sam parkirao auto na kolski prolaz. Uzeo sam kaznu, slikao dvorište, otišao kod načelnika Komunalne policije, pokazao mu sve to i objasnio mu u čemu je problem. Rekao je da oni nemaju prava da ulaze u dvorišta, da pišu kazne, ali poslije dva dana ista priča. Poslije su napisali kazne svim komšijama, po 20 eura, za nepropisno parkiranje na zelenoj površini”, kaže Đurđevac.

Đurđevac
Đurđevacfoto: Svetlana Mandić

On smatra da je u pitanju neznanje komunalne policije.

“Mogli se malo da se okrenu i da vide da je ovo dvorište katastrofa. Ovdje kad padne kiša ima metar vode, a dvorište je sto metara udaljeno od Opštine. Mislim da ovdje za 70 godina, koliko ova zgrada postoji, nije uložen nijedan euro”, ogorčen je Đurđevac.

Ogorčena je i većina stanara, od njih četrdesetak, koliko ih dijeli dvorište.

Darko Jevrić ističe da je to jedino mjesto gdje mogu parkirati automobile, da to stanari rade od kada je zgrada, sredinom pedesetih godina, useljena, kao i da automobile parkiraju i građani koji rade u neposrednoj okolini.

“Branili smo naziv ulice, branili smo ovaj koš jedno 30 puta, i mislim da jedini koš u Evropi koji ima dozvolu, a sad ćemo da branimo i dvorište. Tražimo da se ovo dvorište uredi u korist stanara, ali ne na način da se betonira površina, nego da to bude, kako je nekada i planirano, zelena oaza, kutak za stanare gdje će da provode vrijeme, kutak za djecu, i dio za parking”, poručio je Jevrić.

Jevrić
Jevrićfoto: Svetlana Mandić

Nela Pejović kaže da su se dvorištu igrali i odrasli njen suprug, sinovi, i sada unučad, i da su iznenađeni da se odjednom pojavio problem.

“Ovo je do skoro, dok je bila društvena imovina, bilo dvorište, a sad je to javna površina. Prihvatili smo da nam djeca ne idu više u dvorište, već na javnu površinu, ali nećemo da prihvatimo da se brani interes pojedinca, a ne svih stanara. Ovdje nigdje nema znak da je parkiranje zabranjeno”, poručila je Pejović.

Pejović
Pejovićfoto: Svetlana Mandić

Radovan Božović tvrdi da je Đurđevca prijavio tek nakon što ga je opomenuo, a ovaj nije želio da automobil pomjeri ispred ulaza u njegovo dvorište, da ostale komšije nije prijavio, kao i da je raspoložen da svi zajedno daju doprinos da dvorište urede i oplemene.

“Jedan čovjek je parkirao ispred vrata. Opomenuo sam ga, a on je rekao da hoće da parkira, da mu je drago i da to nije moje. Zahvalio sam mu se i obratio se policiji koja me uputila na Komunalnu policiju. Ništa nemam protiv komšija i nikoga drugog nijesam prijavio. Dvorište je zajedničko i volio bih da se ono uredi. Uvijek sam bio zato da se napravi dvorište, a ja ću učestvovati koliko god mogu”, poručio je Božović.

Božović
Božovićfoto: Svetlana Mandić

Načelnik Komunalne policije Veselin Čurović kaže da su reagovali po prijavi građanina, da je u pitanju javna površina na kojoj je zabranjeno parkiranje i da nastoje da problem parkinga trajno riješe, kao i da je neshvatljivo da prostor koji se nalazi u centru grada bude neuređen.

“Predložićemo nadležnim službama, Agenciji za projektovanje i planiranje, da naprave projekat i da trajno riješimo taj problem, da ne bi dolazilo do ovih neželjenih posledica i mjera”, kazao je Čurović.

Čurović
Čurovićfoto: Svetlana Mandić

Dok se pomenuta javna površina ne uredi i ne obezbijedi parking, Čurović kaže da će preventivno djelovati i da neće pisati kazne, ukoliko stanari ne budu ugrožavali jedni druge.

Što se izrečenih kazni tiče, stanari će morati da ih plate.

Bonus video: