Građani posmatraju policiju

Predstavnici Savjeta za građansku kontrolu rada policije i Udruženja pravnika zajednički objavili knjigu

4818 pregleda 2 komentar(a)
“Nastavak pritiska i obrazovanja vlasti” (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
“Nastavak pritiska i obrazovanja vlasti” (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Zaštita, zastupanje i promovisanje ljudskih prava nijesu jednostavne aktivnosti, naročito u nestabilnoj demokratiji i društvu kojeg prate neslaganja i podjele, kao i iskustva (prošlost) kršenja ljudskih prava, napisali su autori publikacije “Građani posmatraju policiju” - Aleksandar Saša Zeković, Zorana Baćović i Zoran Čelebić.

Knjiga koju su objavili, piše, predstavlja detaljan pregled pritužbi, pitanja i tema o kojima su u 2019. godini raspravljali članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Predstavljeni su i napori i konkretne aktivnosti kako bi se prepoznale i razotkrile prakse, postupci i pojedinci u policiji odgovorni za zlostavljanje i kršenje ljudskih prava.

Objašnjavaju da je publikacija “Građani posmatraju policiju” nastavak pritiska i obrazovanja vlasti, policijskih autoriteta i službenika/ca da djeluju u skladu sa standardima ljudskih prava, ali i doprinos izgradnji i njegovanju pamćenja na (ne)poštovanja ljudskih prava, kao i istoriji razvoja i rada policije u Crnoj Gori.

“Namjera autora/ke je da se javnost, a posebno donosioci odluka, uz brojne druge raspoložive materijale, podrže, da uče iz prošlosti i poboljšaju funkcionisanje Policije. Policijski službenici koji razumiju ljudska prava i primjenjuju svoja ovlašćenja u skladu sa ljudskim pravima itekako su značajni za razvoj i napredak društva”.

Obrazlažu da je zadatak Savjeta da postupi po pritužbama građana/ki i policijskih slkužbenika/ca i odgovori na prigovore u vezi sa policijskom praksom, kulturom, integritetom i primjenom policijskih ovlašćenja.

“Kroz snažnu posvećenost vladavini prava, redovan i blagovremen monitoring, unapređuje se poštovanje i zaštita ljudskih prava i ostvaruje uspjeh Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji”.

Autori obrazlažu da zbog krajnje ograničenih sopstvenih resursa, ali i odsustva spremnosti da se Savjetu pruži zakonom definisana podrška, tek sada objavljuju informacije o aktivnostima građanskog nadzora policije za 2019. godinu.

Autor i aktuelni predsjednik Savjeta, advokat Zoran Čelebić, kazao je za Vijesti da su u knjizi predstavljeni i određeni istorijski događaji, uz društveni i politički kontekst u kojem je djelovala policija.

“Kroz vjerodostojne analize koje nudimo, vjerujem da se doprinosi boljem razumijevanju rada policije u Crnoj Gori”, rekao je on.

Koautorka knjige Zorana Baćović, objasnila je da se, postupajući po pritužbama građana i policijskih službenika, dokumentuje značajna građa o radu institucija i ljudskim pravima koja postaje dio istorije policije i našeg društva.

“Zaštita, zastupanje i promovisanje ljudskih prava nijesu jednostavne aktivnosti, naročito u nestabilnoj demokratiji i društvu kojeg prate neslaganja i podjele, kao i iskustva, prošlost, kršenja ljudskih prava. Proučavanje postupanja policije je važno, u svakom društvu, kako bi sagledale promjene i napredak tokom vremena. Knjige ove vrste su korisne za istraživače, novinare, advokate i donosioce odluka, jer nose dimenziju obrazovanja i zagovaraju poboljšanje institucionalne prakse”, rekao je Vijestima jedan od autora i dugogodišnji branilac ljudskih prava u Crnoj Gori Aleksandar Saša Zeković.

Bonus video: