Stvoreni uslovi za postavljanje AED uređaja: Na korak do javne defibrilacije

Objavljene dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti, resor zdravlja za tri mjeseca da donese podzakonska akta

4769 pregleda 0 komentar(a)
Bliže uslove za postavljanje AED uređaja propisaće Ministarststvo zdravlja, Foto: Shutterstock
Bliže uslove za postavljanje AED uređaja propisaće Ministarststvo zdravlja, Foto: Shutterstock

Objavom dopuna zakona o zdravstvenoj zaštiti u Službenom listu, stvoreni su uslovi da se u Crnoj Gori na javnim mjestima mogu postavljati automatski eksterni defibrilatori (AED), uređaji za pružanje prve pomoći licima koja dožive iznenadni srčani zastoj u uslovima van bolnice. Do pune primjene trebaće još do 90 dana, koliko je vremena predviđeno za donošenje podzakonskih akata.

Postavljanje AED uređaja na javnim mjestima predviđeno je Zakonom o dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je objavljen u Službenom listu 24. maja.

Javno mjesto, navodi se u zakonu, je ulica, trg, javni put, pristanište, plaža, park, čekaonica, radni prostor, ugostiteljski ili slični objekat, sportski objekat, bioskopska ili pozorišna dvorana, sredstvo javnog saobraćaja, izložbena prostorija, ali i druga mjesta koja se koriste za javna okupljanja, sportske ili druge priredbe.

Predviđeno je da prvu pomoć osobi kod koje se dogodi srčani i/ili zastoj disanja može da pruži “i lice koje nije zdravstveni radnik ili zdravstveni saradnik... ako je posebno obučeno za pružanje ove zdravstvene zaštite”.

Dopune zakona predviđaju da takvu obuku vrši Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (ZHMPCG).

Dopune zakona predviđaju i obavezu vlasnika AED uređaja da, u cilju vođenja evidencije i kontrole njihovog rada, u roku od 30 dana od postavljanja AED uređaja, o tome dostave podatke ZHMPCG.

“Procenti preživljavanja nakon iznenadnog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima su vrlo niski (5 do 10 odsto), najčešće zbog kašnjenja kardiopulmonalne reanimacije i defibrilacije. Primjena automatskih eksternih defibrilatora omogućava brzu i sigurnu laičku defibrilaciju na mjestu dešavanja - u vanbolničkim uslovima. Instaliranje javno dostupnih uređaja povećava stopu preživljavanja i brzinu reagovanja do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći”, saopštio je juče direktor ZHMPCG Vuk Niković.

Bliže uslove za postavljenje, sadržinu i način vođenja evidencija o AED uređajima, sadržinu, način sprovođenja i vođenje evidencija o obukama, kao i uslove za sistem kontrole kvaliteta AED uređaja, propisuje Ministarstvo zdravlja, na predlog ZHMP. Taj propis, kako se navodi u dopunama zakona, Ministarstvo će donijeti u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Zakon stupa osam dana od objave u SL, odnosno 1. juna.

Bonus video: