Agencija preslišava Glavni grad

AZLP će zatražiti izjašnjenje podgoričke administracije o eventualnoj kompromitaciji podataka građana

5931 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) zatražiće od Glavnog grada izjašnjenje u vezi sa navodima podgoričkog DPS-a da su kompromitovani podaci građana, rečeno je “Vijestima” u AZLP.

“Obavještavamo Vas da Agencija nije u saznanju da su od strane kompanije koja održava sistem Glavnog grada kompromitovani lični podaci građana. Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, tim povodom, nije upućen nijedan zahtjev za zaštitu prava kao ni inicijativa za vršenje nadzora. Takođe, od strane Glavnog grada kao rukovaoca zbirkom ličnih podataka nijesmo upoznati da je došlo do povrede prava na zaštitu ličnih podataka”, odgovorili su iz AZLP-a.

Zbog toga će, ističu, od Glavnog grada zatražiti izjašnjenje.

Šef Kluba odbornika DPS-a u parlamentu Glavnog grada Andrija Klikovac ranije je objavio dopis vršioca dužnosti rukovodioca Službe za informacioni sistem Nikole Mićunovića, u kojem on od nadređenih traži da ga upute šta dalje da radi, tvrdeći da su zaposleni u kompaniji “Oykos development” pokušali da naprave rezervnu kopiju dijela podataka podgoričke administracije.

Iz Glavnog grada i kompanije su to demantovali.

“Predstavnik firme koja ima potpisan ugovor o održavanju predmetnog sistema je radeći na rješavanju određenog zahtjeva, na svoju ruku pokrenuo aktivnost preuzimanja podataka za određeni dio sistema, a koji se odnosio na korekcije obračuna zarada zaposlenih Glavnog grada, kako bi na svom računaru mogao riješiti zahtjev koji je od njega tražen. Ta aktivnost je pokrenuta sa računara predviđenog za administraciju koji se nalazi u prostorijama Glavnog grada i ista je odmah prekinuta od strane naših službenika, a imajući u vidu da za to nije postojalo odobrenje i da je odrađeno suprotno dogovorenom načinu rada”, tvrde iz Glavnog grada.

Ugovor između Glavnog grada i “Oykos development” potpisan je krajem marta, a vrijedan 13.224 eura bez PDV.

Iz te kompanije kažu da su upravo onu tražili sporazumni raskid ugovora.

“Nijesmo bekapovali podatke građana Podgorice. Informacioni sistem koji je u pitanju, uopšte ne sadrži podatke građana Podgorice, već informacije o poslovnim procesima Glavnog grada i njihovih zaposlenih”, navode iz “Oykos development”.

Bonus video: