MZ Kraljske Bare, Vranještica i NVO UZKOM: Ovako projektovana trasa auto-puta će samo samo ubrzati odliv stanovništva

Objašnjavaju kako ih “zabrinjava činjenica da je Agencija za zaštitu životne sredine saglasnost na Elaborat o procjeni uticacaja na životnu sredinu za dionicu auto-puta objavila nekoliko dana kasnije, a da rok za prigovor teče od momenta donošenja rešenja”. Zbog toga su, tvrde, ostali uskraćeni za mogućnost prigovora, s obzirom da je rok za to istekao danas

4961 pregleda 8 komentar(a)
Kuće za koje mještani tvrde da će biti porušene gradnjom dionice, Foto: Privatna arhiva
Kuće za koje mještani tvrde da će biti porušene gradnjom dionice, Foto: Privatna arhiva

Mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare i Vranještica i NVO Uruženje za zaštitu Komova (UZKOM) saopštili su da su nezadovoljni načinom na koji su se sa državnih adresa odnijeli prema zahtjevima, koje su njihovi predstavnici slali u vezi sa izgradnjom dionice auto-puta Mateševo - Andrijevica. U saopštenju te dvije MZ i NVO navode da su se više puta obraćali, ali da da su dobili bili samo kratak odgovor u vezi zahtjeva naknadnog projektovanja petlje (priključnica i isključnica) u Kraljskim Barama. Nije im, kažu, odgvoreno ni iz Ministarstva saobraćaja nakon što su tražili hitan sastanak sa predstavnicima tog resora.

“Po ostalim zahtjevima, nije bilo nikakvog odgovora. Mještanima je u međuvremenu postalo jasno da će na dionici od 23,5 kilometara biti porušeno između 50 i 60 kuća, to jest, na svaki kilometar u prosjeku tri kuće.

Tako projektovana trasa auto-puta je u potpunoj koliziji sa tvrdnjama premijera da će taj projekat zaustaviti odliv stanovništva sa severa. Naprotiv, ovo će samo ubrzati, ionako konstantan, odliv stanovništva i ubrzati potpuno umiranje ovog područja. Petlja u Kraljskim Barama bi donekle nadomjestila ogromnu štetu koja će nastati nastavkom gradnje auto puta”, piše u saopštenju MZ Kraljske Bare, Vranještica i NVO UZKOM.

Oni podsjećaju da su mještani ta dva sela podnijeli inicijativu za sazivanje sjednice SO Kolašin, “kako bi dobili podršku odborničkih klubova, jer smatramo da bi gradnja te petlje bila razvojni projekat, koji bi koristio cjeloj opštini”. Prije svega, kako kažu, kada je riječ o povezivanju sa Parkom prirode (PP) Komovi i valorizaciji tog zaštićenog područja.

“Takođe, naglašavamo veliko nezadovoljstvo lokalnog stanovništva ponuđenim cjenovnikom za imovinu koja treba da se ekspropriše, a koji je ostao na istom nivou kao kod gradnje prve dionice auto-puta od Smkovca do Mateševe”.

Lokalno stanovništvo ima značajne primjedbe na rad državnih činovnika, odnosno pravnih zastupnika Uprave za nekretnine i Uprave za saobraćaj koji se ponašaju krajnje neodgovorno, neprofesionalno i bahato”, tvrde iz dva kolašinska sela i NVO UZKOM.

Objašnjavaju kako ih “zabrinjava činjenica da je Agencija za zaštitu životne sredine saglasnost na Elaborat o procjeni uticacaja na životnu sredinu za dionicu auto-puta objavila nekoliko dana kasnije, a da rok za prigovor teče od momenta donošenja rešenja”. Zbog toga su, tvrde, ostali uskraćeni za mogućnost prigovora, s obzirom da je rok za to istekao danas.

Iz MZ Kraljske Bare podsjećaju da su, još u oktobru 2022. godine, održali zbor građana i donijeli jednoglasno sedam zaključaka. Pored zahtjeva za gradnju petlje u tom selu, tražili su da od nadležnih resora mještani budu blagovremeno obaviješteni o svim javnim raspravama vezanim za nastavak gradnje auto-puta.

“Zahtijevamo da se MZ Kraljske Bare omogući uvid u plan idejnog rješenja auto-puta, kako bi bili u mogućnosti da se upoznamo sa većinom važnih detalja projekta. Zahtijevamo da prilikom javnih rasprava poseban akcenat bude stavljen na uticaj izgradnje auto-puta, na zaštitu rječnih korita, pitkih izvora, odlaganja otpadnih voda i drugih štetnih materija, očuvanje postojeće seoske putne infrastrukture, kao i omogućavanje lokalnom stanovništvu nesmetanu saobraćajnu komunikaciju kako bi se život u selu odvijao bez posljedica”, neki su od zaključaka sa zbora, održanog prije dvije godine.

Mještani su još tražili da se u javnim raspravama “poseban akcenat stavi na organizaciju i tehnologiju izgradnje auto-puta, elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i elaborat zaštite na radu gradilišta”.

Bonus video: