Opština Bar gradi put do zgrade Lekovića

Riješiće problem stanara zgrade koja je sa sve četiri strane opkoljena privatnim zemljištem

16101 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada okružena rovovima, Foto: Marija Pešić
Zgrada okružena rovovima, Foto: Marija Pešić

Nakon što su iz Opštine Bar “Vijestima” ranije kazali da nijesu nadležni za rješavanje problema zgrade “Lekovića” koja je sa sve četiri strane opkoljena privatnim zemljištem i nema izlaz na glavni put, jer se radi o privatnom zemljištu, lokalna uprava krenula je u postupak izgradnje saobraćajnice.

Opština Bar je uradila projektno-tehničku dokumentaciju koja je revidirana, postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa sprovodi Uprava za katastar, a lokalna samouprava je uplatila sredstva utvrđena procjenom Komisije za procjenu nepokretnosti.

To piše u odgovoru koji je Stefan Šušter, sekretar Sekretarijata za imovinu i investicije, poslao Momčilu Lekoviću, odborniku Demokrata koji je nakon pisanja “Vijesti” postavio odborničko pitanje na temu rješavanja problema stanara ove zgrade.

“Sem uplate sredstava za eksproprijaciju nepokretnosti Opština je po sprovedenom tenderskom postupku, za najpovoljnijeg ponuđača izabrala preduzeće “Putevi” Bar i sa istim zaključila ugovor za izvođenje radova tako da nakon što Uprava za katastar donese pravnosnažno rješenje o eksproprijaciji stiču se uslovi da se pristupi izgradnji saobraćajnice”, piše u odgovoru.

Opština je, kako je stakao Šušter, sa svoje strane stvorila sve preduslove za realizaciju saobraćajnice, čijom izgradnjom će biti riješeno pitanje obezbjeđenja pristupa toj urbanističkoj parceli i to sa gradske saobraćajnice, koja je zajednička urbanistička parcela etažnih vlasnika i potencijalnih investitora na dijelu urbanističke parcele.

Pojasnio je da unutar urbanističke parcele broj 14, vlasnici katastarskih parcela koji sačinjavaju urbanističku parcelu ostvaruju prava na izgradnji objekta i uređenje parcele odnosno kolsko pešačke komunikacije, parkinge, zelene površine. Sve to u skladu sa smjernicama iz DUP-a “llino”. U poglavlju 4.7., kod izdavanja opštih urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju novih objekata osnovni princip je da jedna, više ili dio katastarske parcele čini urbanističku parcelu, namjenu izgradnje objekta pod uslovom da ima obezbijeđen kolski prilaz sa javne saobraćajnice.

“Opština Bar apeluje na vlasnike katastarskih parcela unutar urbanističke parcele da poštuju smjernice iz planskog dokumenta, a inspekcijski organi da provjere realizaciju istih, posebno kod činjenice da je za objekat etažnih vlasnika izdata građevinska dozvola broj: 0606-188/02 od 15. 7. 2022. godine od strane Ministarstva zaštite životne sredine i uređenja prostora, te da se uvaži činjenica da vlasnici etažnih stanova učestvuju u formiranju urbanističke parcele”, zaključio je Šušter.

Stanari zgrade “Lekovića” na adresi Bulevar dinastije Petrovića 34, “Vijestima” su ranije kazali da nemaju prilaz do svojih stanova do kojih sada dolaze improvizovanim putevima preko tuđeg zemljišta. To je rezultiralo i lakšim tjelesnim povredama.

Istakli su da do njihove zgrade ne mogu doći vatrogasci kao ni kola hitne pomoći. Oni su se, prije pisanja “Vijesti”, više puta obraćali nadležnim organima u Baru, ali odgovor i rješenje nijesu dobili.

Bonus video: