Darko i Stefan sviraju u vozu Nikšić-Podgorica: "Nadamo se da će putnicima biti zanimljivo"

Kampanjom "Biram voz, cool je skroz" završene su aktivnosti koje je Bedem fest organizovao u sklopu Evropske zelene nedjelje

6657 pregleda 9 komentar(a)
Mihajlović i Bjeletić, Foto: Svetlana Mandić
Mihajlović i Bjeletić, Foto: Svetlana Mandić

Vera Jevrić iz Nikšića često vozom putuje za Podgoricu, ali nikada nije imala priliku da dok se vozi uživo sluša džez muziku.

Sada joj se, zahvaljujući NVO "Pro futuro" iz Nikšića, organizatorima Bedem festa, i kampanji "Biram voz, cool je skroz", pružila prilika i nije krila zadovoljstvo što će putovati slušajući zvuke trube i gitare.

I muzičari Darko Mihajlović i Stefan Bjeletić iz Nikšića, priznali su da prvi put sviraju u vozu.

"Vrlo interesantna ideja i rado smo se odazvali pozivu. Stefan i ja koristimo svaku priliku da prezentujemo dobru i kvalitetnu muziku, koja je inače naš izbor. Nadamo se da će putnicima biti zanimljivo. Biće tu razni žanrovi i potrudili smo se da program bude interesantan", kazao je Darko koji tri decenije svira gitaru.

Biram voz, cool je skroz
foto: Svetlana Mandić

On i Stefan, koji svira trubu, su pet godina zajedno svirali u duvačkom orkestru, a nijesu rijetke ni svirke kada njih dvojica nastupaju u duetu i svima bude interesantan spoj gitare i trube.

Kampanja "Biram voz, cool je skroz", koju Bedem fest realizuje u saradnji sa Željezničkim prevozom Crne Gore i kompanijom "Sava osiguranje", ima za cilj promociju željezničkog saobraćaja i ekološki prihvatljivog prevoza, a potpisan je i Memorandum o saradnji koji će predstavljati, prema riječima direktora festivala, Petra Šundića, važan korak u ozelenjavanju Bedem festa, minimizirajući uticaj na životnu sredinu.

Biram voz, cool je skroz
foto: Svetlana Mandić

"Važno je uzeti u obzir koliko muzički festivali mogu biti štetni po životnu sredinu, poput uticaja ugljenika, pa kampanjom podstičemo korišćenje voza kao ekološki prihvatljivog prevoza u cilju smanjivanja karbonskog otiska. Kako bismo osigurali brz i ekološki prihvatljiv dolazak i povratak sa Bedem festa, u saradnji sa Željezničkim prevozom Crne Gore u petak i subotu, 23. i 24. avgusta obezbjedićemo besplatan voz na relaciji Podgorica-Nikšić i Nikšić-Podgorica za sve posjetioce festivala", kazao je Šundić uvjeren da saradnja njihovih partnera sa Bedem festom predstavlja dobar primjer korporativne zelene odgovornosti, kulture, zaštite, očuvanja, valorizacije i promocije tvrđave Bedem.

Biram voz, cool je skroz
foto: Svetlana Mandić

Kampanjom "Biram voz, cool je skroz" završene su aktivnosti koje je Bedem fest organizovao u sklopu Evropske zelene nedjelje, koje su započete 28. maja.

"Inovativni pristup 'Zelena muzika, zelena tvrđava, zeleni Bedem fest' inspirisan je željom da doprinesemo da Evropa i Crna Gora, kao naredna članica EU postanu klimatski neutralne ekonomije s nultom neto emisijom gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. 15. izdanjem Bedem festa otvaramo novo festivalsko poglavlje kako bismo podijelili odgovornost za zajedničku budućnost, koja mora uključivati stratešku viziju razvoja festivalske Crne Gore u pogledu čiste energije i klime, jer je prelazak na klimatski neutralno društvo ogroman izazov i svi djelovi društva, naročito festivali u Crnoj Gori, kao ekonomski i zabavni sektor, hrabrim koracima odigraće najvažniju ulogu, s obzirom na masovnost", kazao je Šundić.

Tokom Evropske zelene nedjelje organizovana je višednevna akcija na Bedemu, "Drevni Onogošt čistim, na budućnost tvrđave mislim", koja je završena 5, juna, na Svjetski dan zaštite životne sredine, sađenjem sadnica tuje, lipe i platana.

Tokom akcije, raskrčene su staze oko Bedema, ali i uklonjeno više od 15 kubika smeća.

"Zelenim Bedem festom inspirišemo nova rješenja utičući na čvrsto postavljene navike i obrasce ponašanja i potrošnje – kako svoje, tako i tuđe. Ojačaćemo kapacitete ukupnih javnosti u Crnoj Gori i šire u razumijevanju njihove uloge u promovisanju i implementaciji zelene tranzicije na Zapadnom Balkanu. Rješavanje ekoloških problema je nešto sa čime se svi moramo hitno pozabaviti ukoliko želimo da smanjimo negativan uticaj na naše i živote narednih generacija. Naša je namjera da izgradimo svijest i posvećenost praktičnim načinima na koje svi možemo doprinositi spašavanju naše planete organizacijom festivala koji će doprinijeti implementaciji Zelene agende, ali i promocije Nikšića za kandidaturu za evropsku prijestonicu kulture", kazao je Šundić i zahvalio se svim partnerima koji su učestvovali u akciji i pružili im podršku.

Bonus video: