Četvrtina ispitanika iz RE populacije vozi bez položenog vozačkog ispita

Više od polovine muškaraca navelo da ima položen vozački ispit, koji je položilo svega 11,6 odsto žena

1783 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Žene iz romsko-egipćanske (RE) populacije rijetko polažu vozački ispit, pokazalo je istraživanje koje je NVO „Alfa centar“ iz Nikšića sprovela o navikama i iskustvima romsko-egipćanske (RE) populacije prilikom vožnje.

Istraživanje koje je sprovedeno u periodu od 18. do 25. aprila 2024. godine i obuhvatilo je 250 punoljetnih ispitanika/ca iz Crne Gore, pokazalo je i da četvrtina njih koji voze uopšte nemaju položen vozački ispit.

Kada su u pitanju navike tokom vožnje koje se odnose na bezbjednost u saobraćaju, istraživanje je pokazalo da skoro svaki peti ispitanik vozi brzinom većom od dozvoljene gotovo svakog dana, dok dvije trećine njih to radi ponekad. Više od trećine ispitanika (39,1%) je konzumiralo alkohol prilikom vožnje, od kojih je 31,3% istaklo da se to desilo u nekoliko navrata.

„Nešto više od polovine ispitanika (51,2%) su vozači, dok je 48,8% njih kazalo da ne vozi. Među ispitanicima koji aktivno voze, 58,6% njih vozi registrovano, a 41,4% neregistrovano vozilo. Dok je 51,6% muškaraca navelo da ima položen vozački ispit, svega 11,6% žena posjeduje isti“, kazala je Vladana Mitrović iz „Alfa centra“.

Skoro polovina ispitanika koji nemaju položen vozački ispit kao razlog je navela finansijsku situaciju.

Čak 86,4% ispitanika istaklo je da bi prevođenje testova pomoglo prilikom polaganja vozačkog ispita, dok 58,4% ispitanika smatra da bi trebalo organizovati dodatne časove za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita. „Zanimljivo je da kada su upitani da navedu načine na koje bi se moglo olakšati polaganje vozačkog ispita RE populaciji, svega 8,6% njih je istaklo potrebu za prevođenjem testova, koliko ih je navelo i da polaganje bude besplatno. Skoro trećina ispitanika (29%) smatra da bi polaganje trebalo biti jeftinije, a 17,6% je navelo da bi bilo potrebno organizovati dodatne časove“, istakla je Mitrović.

Više od polovine ispitanika koji imaju djecu mlađu od pet godina ne koriste sjedišta namijenjena za djecu prilikom vožnje, a 69 odsto njih je kazalo da ih ne koristi iz razloga što ih ne može priuštiti.

„Alfa centar“ je sa angažovanom agencijom DeFacto, istraživanje sproveo u sklopu projekta „Program plaćene obuke za polaganje vozačkog ispita za pripadnike RE populacije #solveRE2023“, a donator je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Bonus video: