Đurović: RTCG, koji finansiramo sa 20 miliona, predvodi Savjet koji se brani ćutanjem od nepoštovanja presuda

Đurović dodaje da će ovakav sastav Savjeta ostati na funkciji naredne dvije-tri godine jer će Vlada i političke partije izglasati danas Zakon o RTCG i odbiti zahtijev NVO da se odmah nakon usvajanja novog zakona pristupi imenovanju novog Savjeta koji bi morao da ima više integriteta od postojećeg

10492 pregleda 42 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Direktor Media centra Goran Đurović rekao je da su se članovi Savjeta RTCG branili ćutanjem u postupku izviđaja o kršenju zakona u postupku ponovnog imenovanja nezakonito izabranog generalnog direktora RTCG Borisa Raonića, u junu 2023. godine.

Đurović je rekao da informacije koje je u emisiji “Načisto” saopštio sinoć glavni specijalni tužilac Vladimir Novović ukazuju na sramotno djelovanje članova Savjeta RTCG.

On kaže da je porazna činjenica da najveći dio Savjeta RTCG predvođen predsjednikom Veselinom Drljevićem nema hrabrosti da pred tužilaštvom potvrdi da su glasali za ponovni izbor Raonića, čime, smatra on, dokazuju da su svjesno kršili zakon i ignorisali sudsku presudu.

"Podsjećanja radi, 1 juna 2023. godine, prema zapisniku sa sjednice Savjeta RTCG, ovo tijelo je na sjednici održnoj tog dana donijelo odluku da se raskine ugovor sa generalnim direktorom RTCG Raonićem, primjenjujući tako pravosnažnu sudsku presudu. Nakon toga, na istoj sjednici, Drljević je na osnovu namjernog, pogrešnog, tumačenja pravosnažne sudske presude, predložio da se glasa o 4 kandidata za generalnog direktora među kojima je bio i Raonić. Na taj način je predsjednik Savjeta uz ostale članove ovog tijela: Aminu Murić, Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića, pristupio glasanju iako je iz pravosnažne presude Višeg suda bilo jasno da se izbor generalnog direktora može izvršiti samo od preostala tri kandidata koja su ispunjavala uslove. Na sjednici su, na tajnom glasanju, 4 člana Savjeta glasala za Raonića a jedan listić je bio nevažeći", podsjetio je Đurović.

On poručuje da građani treba da znaju da RTCG, koji svi finansiramo sa 20 miliona eura godišnje, predvodi Savjet i njegov predsjednik, Veselin Drljević, koji se ćutanjem brane od krivične odgovornosti za nepoštovanje sudskih presuda.

"Veselin Drljević, Amina Murić, Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović (koji je u međuvremenu podnio ostavku) nemaju hrabrosti da saopšte kako su glasali u junu 2023. godine nego se kriju iza tajnosti postupka glasanja. Većina u Savjetu RTCG je svojim odlukama do sada pričinila štetu od preko 160.000 eura koju plaćaju svi građani Crne Gore jer Raonić nezakonito prima zarade skoro tri godine", rekao je Đurović.

Dodaje da će ovakav sastav Savjeta ostati na funkciji naredne dvije-tri godine jer će Vlada i političke partije izglasati danas Zakon o RTCG i odbiti zahtijev NVO da se odmah nakon usvajanja novog zakona pristupi imenovanju novog Savjeta koji bi morao da ima više integriteta od postojećeg.

"Sa Savjetom koji se brani ćutanjem i nezakonitnim generalnim direktorom, RTCG ne može postati profesionalna institucija. To jedino nije jasno Vladi i poslanicima u Skupštini Crne Gore", zaključio je Đurović.

Bonus video: