Čistili, sadili, montirali klupe i učili o cirkularnoj ekonomiji

Aktivnosti u Nikšiću. u sklopu projekta "Recikliraj otpad, uredi grad"

3951 pregleda 69 reakcija 3 komentar(a)
Foto: NVU Putevima predaka
Foto: NVU Putevima predaka

U dvorištu Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“ u Nikšiću, zahvaljujući nevladinom udruženju (NVU) „Putevima predaka“, postavljene su tri klupe od recikliranog materijala, zasađeno je šest sadnica kedra i organizovana je ekološka akcija čišćenja i prikupljanja plastike.

„To je prva aktivnost koju smo realizovali u sklopu projekta 'Recikliraj otpad, uredi grad', sa čijom realizacijom smo počeli, a koji ima za cilj promociju i korišćenje recikliranog materijala i uređenja školskih dvorišta“, kazala je Ana Petrović Njegoš, iz NVU „Putevima predaka“.

Prema njenim riječima, nakon aktivnosti u dvorištu, učenici i volonteri su se preselili u multimedijalnu salu škole gdje im je Nada Jaredić održala predavanje na temu „Cirkularne ekonomije".

„Učenici su imali priliku čuti o prednostima korišćenja plastike za sirovinu , kako od otpada napraviti novi proizvod, a sam primjer toga su klupe od reciklirane plastike. Članovi našeg udruženja, na poziv ekološke sekcije škole, imali su priliku da obiđu njihov 'eko klub' i da dogovorimo novu saradnju i razmijenimo ideje i iskustva“, kazala je Petrović Njegoš i izrazila zahvalnost upravi škole na domaćinskom prijemu.

Cilj projekta, prema njenim riječima, je da edukuju osnovce, ali i cijelu lokalnu javnost o osnovnim principima cirkularne ekonomije i kako reciklirani materijal može postati važna sirovina za dobijanje modernih komada mobilijara za javne površine.

Projekat “Recikliraj otpad, uredi grad” je finansiran od strane francuskog Ministarstva za evropske i spoljne poslove, Ambasade Francuske u Crnoj Gori, „Cleanup Montenegro“ mreže, Agencije za zaštitu životne sredine i koordinatora projekta - NVO „Zero Waste Montenegro“.

Bonus video: