Policija čeka tender da se ohladi: Sistem hlađenja u zgradi Uprave policije danima ne radi

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo tender za popravku, vrijednost postupka 40.000 eura bez PDV-a

5903 pregleda 9 komentar(a)
Sa otvaranja nove zgrade Uprave policije 2010. godine, Foto: Boris Pejovic
Sa otvaranja nove zgrade Uprave policije 2010. godine, Foto: Boris Pejovic

U najvećem dijelu nove zgrade Uprave policije danima ne radi sistem hlađenja zbog čega službenici kada je visoka temperatura u Podgorici, rade u neuslovnim kancelarijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u odgovoru “Vijestima” potvrdilo je da je zbog dugogodišnjeg lošeg održavanja, sistem grijanja/hlađenja “doveden u stanje smanjenog kapaciteta rada”.

“Riječ je o sistemu koji je instaliran i pušten u rad 2010. godine, te da je dugogodišnjim neadekvatnim održavanjem od strane Uprave za katastar i državnu imovinu, koja je do kraja 2021. bila nadležna za opremu i instalacije UP-a, tada zasebnog državnog organa, doveden u stanje smanjenog kapaciteta rada”, navodi MUP u odgovoru.

Zbog pokvarenog sistema grijanja i hlađenja u zgradi Uprave policije, koja je svečano otvorena 2010. godine, MUP je 24. maja pokrenuo tenderski postupak za održavanje sistema hlađenja.

“Tenderski postupak pokrenut je 24. maja i otvaranje ponuda, koje će rezultirati izborom najpovoljnijeg ponuđača, zakazanom za 10. jun. Ovaj postupak sprovešće se u najkraćem mogućem roku i sistem hlađenja staviti u funkciju”, navodi MUP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako su odgovorili “Vijestima”, aktivno radi na rješavanju ove situacije na način da će službenicima Uprave policije u narednim danima biti obezbijeđeni adekvatni uslovi za rad.

U zgradi Uprave policije smještene su kancelarije Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, a jedna trećina zdanja su kabineti direktora Uprave policije, ali i druge organizacione jedinice u sjedištu UP.

Pregledom tendera na sajtu Centralizovanih javnih nabavki piše da je vrijednost postupka 40.000 eura bez PDV-a.

Tehničkom specifikacijom su tražene brojne servisne intervencije i pregledi i popravka elektronike klima uređaja, servisiranje mrežnog dijela napajanja, kotlova, toplotnih pumpi centralnog sistema grijanja i hlađenja u zgradi Uprave policije.

Tenderom je tražen i servis spoljašnjih i unutrašnih jedinica VRF sistema u zgradi “Limenke” u Podgorici, gdje su smještene prostorije Područne jedinice za upravne unutrašnje poslove MUP-a, ali i kancelarije Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Izgradnja zgrade Uprave policije prije 15 godina koštala je 15,4 miliona eura što je tada bilo za 2,5 miliona više nego što je to bilo planirano kapitalnim budžetom.

Dvije godine nakon što je zgrada otvorena, tadašnji ministar MUP-a Ivan Brajović predao je tužilaštvu brojnu dokumentaciju i dokaze o sumnjama da je Uprava policije, odnosno Sektor za ljudske resurse, pravna pitanja, telekomunikacione i informacione sisteme, u vrijeme dok je direktor bio Veselin Veljović, sklopio štetne ugovore i napumpao troškove za oko milion eura.

Slučaj je godinama izviđan, a potom i zatvoren u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Bonus video: