BLOG Ćalović Marković: Mnogo veći prioritet je dat partijskim interesima i uhljebljavanju umjesto borbi protiv korupcije

U Podgorici se održava konferencija "Sprečavanje korupcije javnih funkcionera". U uvodnom dijelu su govorili Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Vladimir Novović, glavni specijalni tužilac i Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)

23883 pregleda 42 reakcija 21 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Aljoša Turović
Sa konferencije, Foto: Aljoša Turović
Ažurirano: 10.06.2024. 11:01h
Završeno
10:58h

Glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović je istakao da je doprinos nevladinog sektora borbi protiv korupcije neprocjenjiv.

On je kazao da je jako bitan i doprinos istraživačkog novinarstva, ali i da je bitno da tužilaštvo bude podrška.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković je kazala da su političari današnje vlasti govorili kako će se izboriti sa korupcijom kad dođu na vlast.

"Mnogo veći prioritet je dat partijskim interesima i uhljebljavanju po dubini umjesto borbi protiv korupcije. Ni jedan poslanik se nije pobunio što imamo identičnu definiciju poklona kao po postojećim zakonima", rekla je izvršna direktorka MANS-a i dodala da je zakon koji je usvojen u petak gori od onog koji je usvijila prethodna vlast.

Ona je istakla da u zakonu koji je usvojen, postoji stavka zastare u slučaju lažnog prijavljivanja imovine.

Ćalović Marković je rekla da je IBAR bitan, ali da "niko nije oročio podršku".

Ona je kazala da je očekivala da ih rad na ovom polju kandiduje da učestvuju u izmjenama zakona, a za vrijeme prošle vlasti jesu.

10:00h

Osnovni ciljevi su da konačno u Crnoj Gori imamo jake institucije koje su otporne, nekorumpirane funkcionere koji će raditi za platu i ništa mimo plate, da imamo dalje ekonomsko-socijalno snaženje građana i da imamo ako građansko društvo saopštio je Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove.

"Od javnih funkcionera sve počinje i sa njima se sve završava. Oni su oglealo jednog društva. Korupcija je najveća pošast koja razara jedno društvo. Transparentnost je najbolji lijek za borbu protiv korupcije i za borbu sa tom pošašću na koju nisu bili imuni brojni javni funkcioneri u prethodnom periodu", rekao je Bečić.

On je kazao da nam trebaju javni funkcioneri koji će zaista biti plaćeni za to što rade.

On je kazao da je, otkad je postao funkcioner, dao Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) uvid u svu svoju imovinu, ali i da je uvijek radio samo za platu, a da je odbijao druge privilegije na koje je po zakonu imao pravo.

"Ne mirim se i ne slažem sa mantrom da su svi isti. Nijesu svi isti. Ima pojedinaca i u politčkim strukturama, i u tužilaštvu, sudstvu, bezbjednosnom sektoru koji časno i pošteno rade svoj posao. Je li bilo mnogo drugih na izuzetno važnim pozicijama koji su išli suprotnim putevima? Nažalost jeste. zato treba da se potrudimo da ne dozvolimo da imamo funkcionere koji su priznali da su šefovi članovi organizovanih kriminalnih grupa. Ili one druge koji su na optuženičkim klupama a koji se suočavaju sa teškim optužbama za korupciju, organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja", rekao je Bečić.

Bečič je kazao da se više nikad ne smije desiti da funkcioneri budu optuženi za najteža krivična djela, a podsjetio je i na aferu "Limenka".

Potpredsjednik Vlade je istakao i da je ovaj trenutak preloman za budućnost evropskog cilja, ali da je jako bitno dalje dinamiziranje evropskog puta i borba protiv kriminala i korupcije.

Bečić je dodao da će u narednih nekoliko dana objaviti novi pravilnik rada policije.

On je podsjetio na hapšenja graničnih policajaca.

"Momenat za dobijanje IBAR-a i kratki rokovi su doveli da ne unaprijedimo zakonska rješenja", rekao je Bečić i dodao da je najviše primedbi bilo na Zakon o sprečavanju korupcije.

Kako je kazao, taj zakon će biti unapređivan u budućnosti, a da je on protiv toga da postoji vremensko ograničenje kada je u pitanju imovina funkcionera.

Bečić je dodao da je potrebno Savjetu ASK-a dati drugostepenost, ali i da nije za to da se sa sajta te agencije skidaju podaci o bivšim funkcionerima.

Bečić je dodao da je potrebno definisati kategoriju poklona, odnosno šta je poklon koji je funkcioner dobio u privatnom životu, a šta poklon dobijen kao funkcioner.

Izmjena: 10:43h

Bonus video: