Nikšić: Završena rekonstrukcija Ulice Voja Deretića, vrijednost radova skoro 440.000 eura

Na kraju ulice se gradi novi vatrogasni dom, a nekada je vatrogasno društvo u Nikšiću nosilo ime revolucionara Deretića

11349 pregleda 21 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Završena je rekonstrukcija Ulice Voja Deretića pod Trebjesom, u Nikšiću, a završetak radova ozvaničili su čelnici lokalne uprave, predsjednici Opštine i Skupštine Opštine, Marko Kovačević i Nemanja Vuković sa saradnicima, i Predrag Deretić, unuk Vojovog brata, koji je prvi put došao u Nikšić.

Vrijednost radova na ulici, dužine oko 750 metara, je skoro 440.000 eura.

Prema riječima Kovačevića rekonstrukcija je primjer timskog rada lokalne samouprave. Istakao je zadovoljstvo što je potomak Voja Deretića, Predrag, došao u Nikšić samo zbog završetka radova.

"Htjeli smo da i na taj način nekako čuvamo uspomenu na Voja Deretića. Rekonstrukcijom ove ulice smo i estetski uljepšali ovaj dio grada i poboljšali bezbjednost pješaka i vozača. Ponosan sam na sve ono što smo zajedno uradili i u narednom periodu ćemo se truditi da imamo još više ovakvih projekata", kazao je Kovačević.

Na kraju ulice se gradi novi vatrogasni dom, a nekada je vatrogasno društvo u Nikšiću nosilo ime revolucionara Deretića. Prema riječima Kovačevića Uprava za kapitalne investicije raspisala je tender za drugu i treću fazu vatrogasnog doma tako da će isti biti do sredine naredne godine.

"Mi kao lokalna samouprava smo opredijeljeni da radimo, a vidimo da građani vide da mi radimo i onda nam to daje dodatno podstreka da u budućnosti imamo što više ovakvih projekata“, poručio je Kovačević.

Predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković rekao je da je ulica Voja Deretića jedna od najznačajnijih u Nikšiću i da je njena rekonstrukcija urađena po najsavremenijim standardima.

"Dobili smo i biciklističku i šetačku stazu, zeleni pojas, parking, sve ono što je neophodno da ima jedna saobraćajnica“, rekao je Vuković.

Trebjesa je, istakao je Vuković, najljepši resurs, a najavio je i nove projekte koji se tiču park šume Trebjesa.

„Privodi se kraju projekat izadnje sportsko-rekreativne zone i očekujemo da će uskoro biti raspisan tender u iznosu od oko dva miliona eura, zatim projekat uređenja prostora oko Dvorca kralja Nikole, tako da su ovo projekti koji su dio mozaika i dio one naše vizije kako da Trebjesu iskoristimo, kako da podignemo kvalitet života naših sugrađana na najviši mogući nivo. Što je najvažnije za ovu ulicu, koja je godinama bila izuzetno nebezbjedna i u izuzetno lošem stanju jeste da smo bezbjednost saobraćaja podigli na najviši nivo“, kazao je Vuković.

Zahvalio je poslaniku Jovanu Vučuroviću koji je doprinio da se obezbijede sredstva za rekonstrukciju ulice Voja Deretića.

„Istakao bih dvije važne stvari – prvo što se održava sjećanje na moju porodicu Deretić, što ulica zadržava ime i što je ovako rekonstruisana, a drugo je to što sam ja danas prvi put u Nikšiću i drago mi je što sam došao“, rekao je Predrag Deretić i zahvalio se lokalnoj upravi na pozivu i što čuvaju sjećanje na njegove pretke.

Sekretarka Sekretarijata za investicije i projekte Jelena Šekarić kazala je da je projekat rekonstrukcije izveden u dvije faze.

„U prvoj fazi se radila rekonstrukcija priključka na Trebješku ulici i vrijednost radova je 216.000 eura i ona je isfinansirana iz lokalnog budžeta. Izvođač radova je bio 'Akropolis' koji je u roku završio radove. Druga faza odnosila se na sanaciju ulice i rok za njen završetak je bio 40 dana, izvođač radova je 'Ravno' iz Plužina. Nadzor nad izvedenim radovima vršila je Agencija za projektovanje i planiranje Nikšić. Druga faza je koštala oko 220.000 eura i ta sredstva su obezbijeđena iz kapitalnog budžeta", kazala je Šekarić.

Ulica Voja Deretića, prema riječima sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Vidaka Krtolice, sada ima svu neophodnu saobraćajnu signalizaciju.

„Uradili smo je po svim saobraćajnim propisima. Dio asfaltnih platformi sa osvjetljenjem u noćnom periodu, dva asfaltna ležeća policajca, trotoari, biciklističke staze, šetačka zona, spustićemo brzinu saobraćaja na brzinu koja je u gradu pogodna. Podigli smo bezbjednost pješaka na najveći mogući nivo“, istakao je sekretar Krtolica i dodao da slijedi postavljanje asfaltnih platformi sa osvijetljenjem i po gradu.

Bonus video: