Obilježena 81. godina od pogibije Dragana Kovačevića

"Istorija i sudbina porodice Kovačević iz Nudola iz koje je i Dragan potekao, su trijumf junaštva i ljubavi prema otadžbini. Njihova požrtvovanost za slobodu nije poznavala granice, a žrtva koju su podnijeli i žrtve koje su dali služi na čast i njima i slobodarskoj Crnoj Gori"

9951 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšić položilo je na spomenik Draganu Kovačeviću, koji se nalazi u dvorištu Javne-predškolske ustanove (JPU) „Dragan Kovačević“, 14 karanfila, koliko je godina imao Dragan kada je poginuo na Sutjesci, 13. juna 1943. godine. Uspomene na mladog borca, koji je poginuo prije 81. godinu, i na članove njegove najbliže porodice evocirala je Sonja Nikčević, član predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšić.

„Istorija i sudbina porodice Kovačević iz Nudola iz koje je i Dragan potekao, su trijumf junaštva i ljubavi prema otadžbini. Njihova požrtvovanost za slobodu nije poznavala granice, a žrtva koju su podnijeli i žrtve koje su dali služi na čast i njima i slobodarskoj Crnoj Gori“, kazala je Nikčević.

Podsjetila je na bitku na Sutjesci, koja je bila odlučujuća tokom Pete neprijateljske ofanzive, i u kojoj su, između ostalih poginuli Dragan, njegovi stričevi Sava i Janko i đed Blagoje.

„Od ukupno 22.148 partizanskih boraca, koliko je učestvovalo u bici na Sutjesci, njih 258 je odlikovano ordenom Narodnog heroja, kao i 16 partizanskih brigada koje su se posebno istakle u bici. Od 7.454 poginulih boraca njih 45 je proglašeno za narodne heroje. Na Sutjesci je učestvovalo sedam članova porodice Kovačević, od kojih je četvoro poginulo, a tri generacije Kovačevića sustigle su jedna drugu da u slavnoj bici na Sutjesci izginu 13. juna 1943. godine“, kazala je Nikčević.

UBNOR i antifašisti Nikšića, kako je istakla, ostaju posvećeni očuvanju najvećih slobodarskih i antifašističkih tekovina, njegovanju tradicije i uzdizanju vrijednosti koje će učiti mlade naraštaje kako se korača stazama slobode.

Pored članova UBNOR-a i antifašista, cvijeće su položili i mališani iz JPU „Dragan Kovačević“, koji su otpjevali himnu i pjesmu „Računajte na nas“, dok su David Mijušković i Stevan Banjević izrecitovali dvije pjesme posvećene Draganu i Petoj ofanzivi.

Bonus video: