Kafani nikako nije mjesto na zelenoj površini

Barski odbornici se neformalno sastali sa Odovićem i Đurovićem i usaglasili se da ne treba graditi restoran ili kafanu. Odbornici opozicije su predložili da se, kao po planu, na toj parceli izgradi velika trafostanica koja će služiti za potrebe one sporne, planirane u parku. Nenezić, navodno, bio protiv toga i iznio stav da bi to pokrenulo brojne administrativne i tehničke poslove

11041 pregleda 40 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Soho grupa
Foto: Soho grupa

Predstavnci barske vlasti i opozicije sastali su se juče sa ministrom Jankom Odovićem i predsjednikom skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dejanom Đurovićem i razgovarali o ugostiteljskom objektu koji je planiran na zelenoj površini i izgradnji sporne trafostanice u dijelu parka, saznaju “Vijesti”.

Sastanak je održan umjesto kontrolnog saslušanja ministra Odovića koje je inicirao poslanik u Skupštini Crne Gore i šef barskog parlament Branislav Nenezić. On je u inicijativi pitao zašto je parcela UP p5 u prvobitnom planu predviđena kao zelena površina, sa namjenom za sport i rekreaciju, u vlasništvu države Crne Gore, uprkos zahtjevu Opštine da se zadrži ta namjena i da se na njoj potencijalno predvidi trafostanica, u novom DUP-u predviđena za izgradnju objekta namijenjenog za ugostiteljstvo i trgovinu od 2.000 metara kvadratnih.

Sastanku je prisustvovala i Marina Izgarević Pavićević, državna sekretarka u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Državna sekretarka je pojasnila da bi izmjene DUP-a na način na koji su odbornici predložili podrazumijevala i brojne korake koji bi mogli biti suprotni zakonu a sve to bi iziskivalo dodatne troškove a da bi sam proces trajao dvije do tri godine, a da izmjene na mikrolokacijama nisu Ustavne. Po važećem DUP-u Cedis je sa investitorom sklopio ugovor o izgradnji iste.

Kako saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora, Nenezić je na sastanku tražio da se kaže po čijem nalogu je to učinjeno. Dobio je odgovor da oni nemaju informaciju da je to učinjeno po bilo čijem nalogu već je to unijela planerka koja je radila na izradi dokumenta.

Đurović je iznio stav da ukoliko Opština nije tražila tu namjenu za to zemljište, onda ugostiteljski objekat tu nije potreban, s obzirom na veliku izgradnju. On je predložio da se ide na sastanak kod predsjednika Opštine Dušana Raičevića i još jednom razgovara na tu temu jer je ovaj sastanak, navodno, bio neformalan.

Svi su se usaglasili da ne treba graditi restoran ili kafanu na toj parceli, a odbornici opozicije su predložili da se, kao po planu, na toj parceli izgradi velika trafostanica koja je svakako planirana.

Predložili su i da ta trafostanica služi za potrebe one sporne, koja je planirana u parku kod Soho zgrada, a koja je bila predmet rasprave na prethodnim sjednicama Skuštine opštine Bar kada je Raičević povukao prodaju tog dijela parka sa dnevnog reda na zahtjev Demokrata. Na sjednici je glasovima odbornika vlasti donijeta odluka da se to zemljište ipak proda, uprkos otporu opozicije.

Nenezić je, navodno, bio protiv toga i iznio stav da bi to pokrenulo brojne administrativne i tehničke poslove, uključujući izmjenu DUP-a, što bi trajalo minimum dvije godine.

Odbornici opozicije su predložili da predsjedik Opštine donese Odluku od javnog interesa kojom bi se ovaj proces ubrzao, promijenila namjena parcele a izmjestila trafostanica iz parka kod Soho zgrada.

Sastanku su prisustvovali i Momčilo Leković iz Demokrata, Asim Andrić iz DPS-a, Darko Janković iz Pokreta Evropa sad, Vladimir Božović iz SDP-a, Milena Božović iz Biram Bar i Branimir Lakićević iz Nove srpske demokratije.

Kako saznaju “Vijesti”, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Odović je sastanku prisustvovao posljednjih 20 minuta. Sastanak nije sniman, tvrde izvori redakcije, i nije sačinjen zvaničan zapisnik.

Bonus video: