Obučavaće državne službenike za rad u evropskim institucijama

Crna Gora će morati da delegira od 100 do 200 službenika u evropske institucije

6631 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Mirko Kotlaš
Foto: Mirko Kotlaš

Vlada je pripremila program "Ready for EU", kroz čijih će šest modula obučavati državne službenike za rad u evropskim institucijama.

To je saopšteno na vladinoj konferenciji za medije. Ministar javne uprave Maraš Dukaj naveo je da je program važan za ljudske kapacitete, jer će se kroz njega Crna Gora spremiti za članstvo u Evropskoj uniji.

"Značajan broj funkcionera će biti upućen u briselske institucije. Siguran sam da ćemo u četvrtom kvartalu (oktobar-decembar), početi sa programom", kazao je Dukaj.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević pojasnila je da je riječ o novom programu, kroz koji će se službenici obučavati za rad u ovim institucijama.

"Crna Gora će morati da delegira od 100 do 200 službenika u evropske institucije. Nije jednostavan i lak posao obučiti ih, posebno ako se traži engleski i francuski jezik", navela je ona.

Direktor Uprave za ljudske resurse Agron Camaj naveo je da je ovo prvi put da neko u regionu organizuje ove obuke i da je riječ o značajnom iskoraku. Naveo je da će obuke trajati oko mjesec dana te da će javne pozive za predavače, uskoro raspisati.

Bonus video: