Jačati samostalnost i nezavisnost Ustavnog suda

Održan sastanak predsjednice Ustavnog suda Snežane Armenko i direktorice Programa za Zapadni Balkan AIRE centra Biljane Brajtvajt

1524 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ustavni sud
Foto: Ustavni sud

U Crnoj Gori treba kontinuirano raditi na jačanju samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda, osnaživanjem kadrovskih kapaciteta, ocijenjeno je na sastanku predsjednice tog suda Snežane Armenko i direktorice Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, Biljane Brajtvajt.

Iz Ustavnog suda je saopšteno da su se Armenko i Brajtvajt sastale kako bi razgovarale o strateškim pravcima nastavka saradnje na jačanju kapaciteta i unapređenju praksi suda, kao dio šire misije unapređenja vladavine prava u Crnoj Gori.

Armenko je, kako se navodi, istakla ključnu ulogu međunarodne podrške u procesu implementacije vladavine prava u Crnoj Gori.

Ona je zahvalila AIRE centru za dosadašnji doprinos u unapređenju primjene međunarodnih standarda na nacionalnom nivou.

“Posebno je naglašena važnost primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima i standarda koje je uspostavio Evropski sud za ljudska prava, što je ujedno i fokus misije djelovanja AIRE centra u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Armenko je rekla da je višegodišnja saradnja sa Ustavnim sudom, kao i šira podrška koju AIRE centar pruža domaćem pravosuđu, omogućila značajan napredak u jačanju ključnih vrijednosti vladavine prava, kao što su transparentnost i nezavisnost.

Ona je rekla da su ponosni što otvaraju novo poglavlje saradnje na tom putu.

Kako se dodaje, Armenko je iskazala potrebu za unapređenjem informatičkih rješenja na veb stranici Ustavnog suda u cilju povećanja transparentnosti, otvorenosti i veće vidljivosti odluka, kako bi se, na taj način, građanima obezbijedila lakša i brža dostupnost ustavnosudske prakse.

“Armenko i Brajtvajt saglasile su se da je neophodno kontinuirano raditi na jačanju samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda Crne Gore, osnaživanjem kadrovskih kapaciteta, između ostalog, obukama stručnog kadra mentorskim radom u manjim grupama”, kaže se u saopštenju.

Brajtvajt je rekla da resursi koje posjeduje AIRE centar, uključujući mrežu međunarodnih eksperata i stručna istraživanja, biće u potpunosti na raspolaganju Ustavnom sudu Crne Gore.

“Ova pravosudna institucija ima ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i ustavnog poretka, zbog čega smo ponosni da u narednom periodu proširimo našu saradnju i budemo dio strateškog procesa građenja eskpertize i drugih resursa suda”, kazala je Brajtvajt.

Na sastanku je saopšteno da posebnu pažnju treba usmjeriti na kreiranje novih normativnih rješenja u Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku.

“Uvažavajući primjere dobre prakse regiona i Evrope, kojima će se osigurati dostizanje atributa samostalnog i nezavisnog Ustavnog suda u svim aspektima njegovog djelovanja”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je iskazana spremnost za nastavak saradnje Ustavnog suda i AIRE centra kroz konkretne projektne aktivnosti, sa ciljem jačanja efikasnosti i efektivnosti rada i konstantnog snaženja Ustavnog suda kao značajnog čionioca reformskih procesa na putu ostvarivanja vladavine prava u Crnoj Gori.

Bonus video: