Dodijeljena priznanja za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi

Direkorica Zavoda Tamara Šćepanović zahvalila se svima koji su doprinijeli da se bilježi rast u davalaštvu krvi

5222 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele, Foto: Zavod za transfuziju krvi Crne Gore
Sa dodjele, Foto: Zavod za transfuziju krvi Crne Gore

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore dodijelio je danas priznanja najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini.

Zavod je na taj način obilježio Svjetski dan davalaca krvi, koji ove godine nosi slogan „20 godina proslave darivanja: davaoci krvi, hvala vam!“.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da, zahvaljujući požrtvovanju davalaca, Zavod ima stabilne količine te najdragocjenije tečnosti, a kompletan zdravstveni sistem u kontinuitetu i bez rizika svakodnevno sprovodi veliki broj najsloženijih operativnih zahvata.

„Zavod za transfuziju krvi tokom prethodne godine registrovao je procenat davalaštva od 3,3 odsto, prikupljeno je 20.344 donacija kroz čak 269 organizovanih akcija”, rekao je Šimun.

Kako je kazao, posebno je ohrabrujući podatak da je tokom prethodne godine 2.307 davalaca prvi put doniralo krv.

“Ovi podaci ohrabruju, ali i pozivaju na aktivan i odgovoran odnos zajednice i društva prema doborovoljnim davaocima krvi“, poručio je Šimun.

Direkorica Zavoda Tamara Šćepanović zahvalila se svima koji su doprinijeli da se bilježi rast u davalaštvu krvi.

Ona je kazala da su rezultati za prvu polovinu tekuće godine prevazišli i najoptimističnija očekivanja.

Prema riječima Šćepanović, za prvih pet mjeseci ove godine prikupljno je oko 1,7 hiljada jedinica krvi više u odnosu na isti period prethodne i za oko 1,1 hiljadu više u odnosu na isti period rekordne 2022. godine.

“Ako nastavimo ovom dinamikom, čvrsto sam ubijeđena da ćemo sledeće godine na ovom mjestu govoriti o najvećem uspjehu na polju dobrovoljnog davalaštva krvi u našoj zemlji“, kazala je Šćepanović.

Svjetski dan davalaca krvi čestitala je i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Priznanje za najuspješnije organizovanu akciju u prošloj godini dobili su društva dobrovoljnih davalaca krvi „Radivoje Pima“ i „Sveti Jovan Vladimir “, Klub dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad i Klub dobrovoljnih dvalaca krvi „Piva“.

Kako je saopšteno iz Zavoda, Priznanje višestrukom davaocu krvi dobili su Nikola Deretić iz Herceg Novog, Mirko Golubović iz Pljevalja, Bojan Stojilković iz Budve, Milenko Eraković i Milan Bošković iz Nikšića, Admir Hadžibegović iz Podgorice.

Dobitnici priznanja su i Goran Španjević iz Bijelog Polja, Miloš Brakočević iz Berana, Hasredin Murić iz Bara, Branislav Ivanišević sa Cetinja i Nikola Nišević iz Kotora.

Priznanja za davaoce trombocita dobili su Janko Rovčanin, Filip Mikić i Milosav Radulović.

Priznanje za kompaniju u prošloj godini dobila je kompanija Plantaže, dok je priznanje za državni organ dobio Crnogorski elektrodistributivni sistem - CEDIS.

Priznanje za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi dobili su organizator akcija fakulteta Univerziteta Donja Gorica i dobrovoljni davalac krvi, Danilo Bulatović i presjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Gacko i učesnik velikog broja akcija u Crnoj Gori, Miroslav Vuković.

Priznanje za medijsku promociju u prošloj godini dobile su Boje jutra - TV Vijesti.

Preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore, koje je obezbijedila 2,5 hiljade ulaznica za doborovoljne davaoce krvi, i kompanija Mil Pop, koja redovno donira vaučere davaocima krvi, dobitnici su Priznanje za podršku razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi. (kraj) nim/gop

Bonus video: