Dr Aleksandar Đogo za "Vijesti": Menopauza se može izbjeći, ljudski život može biti duži

Ukoliko izračunamo troškove medicinskog tretmana zbog komplikacija menopauze, vidjećemo koliki je značaj tog medicinskog problema Čitava medicinska nauka može dati doprinos postupku produženja kvalitetnog ljudskog trajanja

45735 pregleda 4 komentar(a)
Ekološki problemi, ali i stresni način savremenog života, mogu dovesti do neželjene tendencije: dr Aleksandar Đogo, Foto: Privatna arhiva
Ekološki problemi, ali i stresni način savremenog života, mogu dovesti do neželjene tendencije: dr Aleksandar Đogo, Foto: Privatna arhiva

Humana biologija i medicinska nauka, pomognute srodnim naučnim disciplinama, imaju velike mogućnosti da ostvare ideju o produženju kvalitetnog ljudskog trajanja, kazao je “Vijestima” predsjednik Crnogorske asocijacije za menopauzu i involutivni hipoandrogenizam doc. dr Aleksandar Đogo.

On naglašava da je hormonska supstitucija krucijalan segment u procesu produženja ljudskog života, što će krajem sedmice, 21. i 22. juna, biti predstavljeno stručnoj i laičkoj javnosti tokom Druge crnogorske konferencije posvećene endokrinologiji pola.

Domaćin konferencije je Podgorica, a okupiće brojne univerzitetske profesore i stručnjake iz prakse iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Oni će sa sa stručnom i laičkom javnosti podijeliti posljednja naučna saznanja i dostignuća iz oblasti ginekološke endokrinologije, menopauze, involutivnog hipoandrogenizma, endokrinologije pola.

Đogo za “Vijesti” kaže da svijest o medicinskom i zdravstvenom značaju polnosti kod u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou.

“Polnost je u samo jednom segmentu biologije seksualna i reproduktivna, u svima ostalima ona je duboko somatska i odnosi se na opšte zdravstveno stanje - u pogledu, recimo kardiovaskularnog rizika, osteoporoze, problema prekomjerne tjelesne težine, ali i mnogih drugih. U pogledu transrodne medicine, poentirao bih da se radi o relativnom novitetu u svijetu medicinske, samim tim i endokrinološke nauke”, kazao je dr Đogo.

Posebna pažnja tokom konferencije biće posvećena menopauzi.

“Menopauza je period u životu žene koji počinje godinu dana nakon posljednjeg menstrualnog krvarenja, i traje do kraja života. Dakle, u savremenim uslovima gotovo polovinu životnog vijeka žene. Brojne bolesti koje u tom periodu često prate žene svakako mogu dovesti do njene invalidizacije. Ukoliko izračunamo troškove medicinskog tretmana zbog komplikacija menopauze, vidjećemo koliki je značaj tog medicinskog problema. Dakle, naglašavam - menopauza jeste medicinski problem”, kazao je dr Đogo.

Prema njegovim riječima, napredak medicine i poboljšanje kvaliteta života ljudi, u proteklim decenijama, podigao je gornju granicu menopauze, ali i spustio donju granicu menarhe (prvog menstrualnog krvarenja kod djevojčica).

“Ekološki problemi, ali i stresni način savremenog života, mogu dovesti do neželjene tendencije, odnosno skraćivanja generativnog perioda u životu žene”, naglasio je Đogo.

Uz određenu terapiju, naglašava on, moguće je odlaganje menopauze.

“Naravno, postoje različiti modaliteti kompletne supstitucije, koji obuhvataju ne samo gonadne steroide (uslovno rečeno polne hormone, odnosno estrogene i gestagene), ali postupak supstitucije obuhvata kompletnu hormonski zamjenu, s obzirom na to obzirom da menopauza predstavlja dezintegraciju hormonskog sistema ženske biologije. Da citiram prof. dr Svetalnu Vujović, člana Svjetskog borda za menopauzu: ‘Uz terapiju hormonskom supstitucijom, menopauza, sa svim svoijm zdravstvenim problemima, može se izbjeći”, smatra Đogo.

Ističe da brojna istraživanja na polju molekularne biologije, izvedena u različitim centrima na planeti, idu prilog i teoriji da “humana telomerazna aktivnost, a telomere su dio genetskog materijala, ima kapacitet da ljudski vijek bude mnogo duži nego sada”.

“Hormonska supstitucija je samo jedan, mada krucijalan segment u tom procesu. Naime, estrogeni i gestageni, hormoni koji učestvuju u menstrualnom ciklusu, imaju sposobnost reparacije telomerazne aktivnosti, koja je, kao što sam rekao, odgovorna za produženje života ljudske ćelije, a samim tim i životnog vijeka. Čitava medicinska nauka može dati doprinos postupku produženja kvalitetnog ljudskog trajanja. Konferencija koja će se uskoro održati, predstavlja skromni doprinos toj ideji, i nadam se da dodatno pozicionira Crnu Goru na medicinskoj mapi planete”, poručio je dr Đogo.

Transrodna medicina odnosi se na proces prilagođavanja rodnog identiteta, i uključuje brojne grane medicine - urologiju, hirurgiju, ginekologiju, i posebno endokrinologiju. Transrodna endokrinologija podrazumijeva supstituciju gonadnim steroidima željenog pola, upravo kao što je pomenuto, u cilju prilagođavanja rodnog identiteta”

Bonus video: