Šimun: Revidirana lista ljekova, odobrena Trikafta za mlađe od šest godina, radimo na smanjenju lista čekanja...

Ministar zdravlja rekao da uspostavljaju sistem elektronskog naručivanja terapije, te da uskoro slijedi implementacija koja će biti dvofazna

6136 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Revidirana je lista ljekova i odobrena Trifakta za pacijente mlađe od šest godina, obnovljen sistem telemedicine između zdravstvenih ustanova, a preko 2.000 medicinara od 2024. prima 10 procenata stimulansa na zaradu.

To je tokom konferencije za medije povodom predstavljanja rezultata u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike, održanoj u Vili Gorica, kazao ministar zdravlja Vojislav Šimun.

On je kazao i da je raspisan tender za izgradnju opšte bolnice u Pljevljima.

„Očekuje se kraj 2027. godine da imamo izgrađenu bolnicu u Pljevljima. Pokrenuli smo projekat koji se tiče novog Univerzitetsko kliničkog centra Crne Gore. Pristupilo se izradi studije izvodljivosti što je prvi korak za realizaciju ovog programa. Uspostavili smo saradnju sa zdravstvenim ustanovama u Italiji“, rekao je Šimun.

Naglasio je da su se u Italiji susreli sa brojnim stručnjacima.

Šimun je podsjetio da su revidirali i listu ljekova, „među kojima je šest novih“.

Istakao je da rade na smanjenju liste čekanja na specijalističke preglede, dijagnostiku i hirurške intervencije.

„Uspostavljamo sistem elektronskog naručivanja terapije. Uskoro ide i implementacija koja će biti dvofazna. Radimo na sistemu praćenja ljekova“, kazao je Šimun.

Planovi za naredni kvartal, istakao je Šimun, između ostalog, obuvataju izradu Nacrta zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, pripremu Predloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, nadogradnji sistema za uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona, otvaranje novih zdravstvenih objekata..

Odgovarajući na pitanje novinara, Šimun je kazao da Montefarm neće biti „predat u privatno vlasništvo“, već da mu je cilj da se ojača.

„Jasno je da on ne može učestvovati na tenderima, ali izmjenom zakonske regulative on bi bio konkurentan. Montefarm mora ići na jačanje kao državna firma. Nadam se da će to donijeti jednu bolju cjenovnu politku...“, objasnio je Šimun.

Rade na sticanju uslova za transplantaciju matičnih ćelija

On je kazao da je saradnja sa Nadeždom Basarom bila konsultantske prirode.

„Naime, moja ekipa je primila gospođu Basaru i saslušali pažljivo aspekte saradnje kao i zahtjeve. Ako je neko domaćin, a sa druge strane gost, tu mora biti nekog kompromisa. Projekat neće biti zaustavljen. Intezivno radimo da se svi uslovi steknu za realizaciju transplatacije matičnih ćelija...“, rekao je Šimun.

Kazao je da intenzivno rade na rješavanju „problema u Igalu“.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Srđan Pavićević kazao je da im je cilj da budu „potpuno otvoreni“, te su tako odlučili da periodično ministri predstave svoj rad za određeni kvartalni period.

„Da stvorimo prostor jednog apsolutnog povjerenja. Jer, koliko mi trebamo vama, toliko vi trebate nama“, poručio je Pavićević.

Bonus video: