Nišić: Izrađen nacrt zakona kojim će se uvesti nova metodologija za vještačenje invaliditeta

Ona je, tokom konferencije povodom kvartalnog rada više ministarstava, kazala da je Vlada Crne Gore utvrdila Predlog Zakona o psihološkoj djelatnosti, čijom izradom je koordinirao resor kojim rukovodi

6978 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da je izrađen Nacrt zakona o jedinstvenom vještačenju invaliditeta.

„Ovim zakonom uvešće se nova metodologija za vještačenje invaliditeta zasnovano na modelu ljudskih prava. Reforma sistema vještačenja invaliditeta će doprinijeti uspostavljanju pravednijeg, ravnopravnijeg i jednostavnijeg pristupa pravima na novčanu podršku i uslugama namijenjenih licima sa invaliditetima“, kazala je Nišić.

Ona je, tokom konferencije o radu ministarstava u prethodnom periodu, kazala da je Vlada Crne Gore utvrdila Predlog Zakona o psihološkoj djelatnosti, čijom izradom je koordinirao resor kojim rukovodi.

Nišić je istakla da je jako važno što izrađen i Nacrt Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja.

Kazala je da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, trenutno, radi na izradi Informacije u vezi sa ostvarenim progresom na planu borbe protiv nasilja nad djecom tokom prethodnih 15 godina.

„Prvi put istoriji Ministarstvo rada i socijalnog staranja je ušlo u plan rasta. Samim planom rasta predvidjeli smo unapređenje socijalnog kartona“, kazala je Nišić.

Prema njenim riječima, planovi za naredi periodu obuhvataju unapređenje cjelokupnog sistema socijalne i dječje zaštite.

„U foksu su reforme koje se tiču vještačenja invaliditeta, prevencije nasilja nad djecom, digitalozacije javnih službi, kao i implementacija Programa 'Garancija za mlade'“, kazala je Nišić.

Rekla je da Ministarstvo radi na predlogu Zakona o stalnom sezoncu koji će „biti uveden kao lex specialis“.

„Njima će se unaprijediti institut sezonskog zapošljavanja, a sve u cilju poboljšava poslovnog ambijenta za privredu u sklopu izraženog problema nedostatka radne snage, posebno u turizmu...“, kazala je ona.

Kazala je da će „Garancija za mlade“ biti brzo završena.

„Ona će omogućiti mladim licima da mnogo lakše i brže dođu do posla...“, objasnila je Nišić.

Prema njenim riječima, radi se na digitalizaciji javnih službi, sa fokusom na „unapređenje usluga Zavoda za zapošljavanje i Centara za socijalni rad“.

Bonus video: