Jakšić Stojanović: Teško je obrazovati nastavnički proces jer nemamo adekvatne resurse, to utiče na kvalitet obrazovanja

Prema njenim riječima, predviđena je izmjena devet zakona u oblasti obrazovanja

10208 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) Anđela Jakšić Stojanović kazala je da su se suočili sa brojnim pitanjima kada je u pitanju resor prosvjete.

„U momentu preuzimanja resora suočili smo se sa problemom da je vrlo teško obrazovati nastavnički proces. Da nemamo adekvatne resurse, i da sve to, htjeli mi ili ne, puno utiče na organizaciju i kvalitet nastavnog procesa. Investiranje u obrazovne institucije naš je prioritet i tome moramo pristupiti odmah“, istakla je Jakšić Stojanović.

Kazala je da mora da se riješi pitanje vrtića u Bernama i Baru, ali i City kvartu. Jakšić Stojanović je naglasila da je raspisano više konkursa za vrtiće.

„Imamo i tender koji se odnosi na novu sportsku salu u Andrijevici, izgradnju vrtića u Nikšiću. Dogradnja OŠ „Sutjeska“ i OŠ „Vlado Milić“ u Podgorici. U saradnji sa američkom ambasadom radićemo na rekonstrukciji više crnogorskih škola“, kazala je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da su „intenzivno radili na digitalizaciji obrazovnog sistema“.

„Nabavili smo vozila za prevoz učenika u ruralnim sredinama na sjeveru Crne Gore. Planirali smo raspisivanje tendera u iznosu od četiri miliona eura za stručnje srednje škole u Crnoj Gori“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, predviđena je izmjena devet zakona u oblasti obrazovanja.

„Ono što je prioritetno jeste Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju. Radimo i na smanjenju klasifikacionih perioda... Učenje treba da bude proces u kojem svi uživaju, a ocjena sredstvo da procijenimo gdje smo i na čemu trebamo da radimo u budućem periodu da bismo bili bolji“, istakla je Jakšić Stojanović.

Naglasila je da je zakonski neophodno prepoznati online nastavu i digitalne udžbenike. Napomenula je da ne postoji „adekvatna veza između visokog obrazovanja i tržišta rada, a to traje godinama“.

Jakšić Stojanović je kazala da je proces eksternog testiranja bio veoma izazovan.

„Uspostavljamo jedan obrazovni sistem koji je zdrav i onakav kakav treba da bude...“, kazala je Jakšić Stojanović, dodajući da će rad na nastavnom planu i udžbenicima biti temeljan.

Odgovarajući na pitanje novinarke o VIP odjeljenjima u školama, Jakšić Stojanović je kazala da su uputili dopis da se prilikom formiranja odjeljenja vodi računa o pedagoškim principima.

„Veliki sam protivnik VIP odjeljenja. Zna se kako se odjeljenja formiraju. Postoji puno razloga zbog čega je važno da imate djevojčice i dječake, djecu koja imaju različit status i imovinsko stanje... Sve to ima svoje i ta pravila koja se primjenjuju imaju razloge zašto postoje“, kazala je Jakšić Stojanović.

Bonus video: