Zeleno svjetlo za Skočiđevojku

Mještani osporavaju gradnju, a Ministarstvo smatra da sada nije potreban međunarodni konkurs, a investitor je izmijenio idejno rješenje, kojim je previđena manja gradnja i spratnost na jednoj, dok se na drugoj urbanističkoj parceli zasada odrekao gradnje

20635 pregleda 220 reakcija 8 komentar(a)
Sa ranijeg protesta mještana, Foto: Vuk Lajović
Sa ranijeg protesta mještana, Foto: Vuk Lajović

Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, odnosno Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, ostavio je rok od tri dana da se izjasne kako investitor, kompanija “K.D.P. promotion and investments limited”, tako i mještani, na izmijenjeno i dopunjeno idejno rješenje budućeg turističkog kompleksa sa pet zvjezdica, koji je planiran na mjestu nekadašnje vojne baze u mjestu Skočiđevojka nadomak Reževića.

Investitor je izmijenio idejno rješenje, kojim je previđena manja gradnja i spratnost na urbanističkoj parceli jedan, dok se na drugoj urbanističkoj parceli zasada odrekao gradnje.

Novo rješenje je podnijeto nakon što je Upravni sud oborio saglasnost koju je prije tri godine dao tadašnji glavni državni arhitekta, a na osnovu tužbe mještana, koji od početka osporavaju gradnju na toj lokaciji.

Sada je Direktorat vladinog resora na čijem je čelu ministar Janko Odović utvrdio da je inostrana kompanija uradila idejno rješenje budućeg kompleksa u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i planskim dokumentom, te utvrdio validnost dokaza koji se tiču posjedovanja RIBBA nagrade zbog čega nije potrebno raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za izradu projekta.

Naime, urbanistučko-tehničkim uslovima koje je izdala Opština Budva, a na osnovu planskog dokumenta urbanistički projekat “Turističko naselje Skočiđevojka” javni konkurs za izradu idejnog projekta budućeg turističkog naselja se ne sprovodi u slučaju angažovanja arhitekata dobitnika Pritzkerove ili RIBBA nagrade.

“Ovom ministarstvu je dostavljen dokaz od Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, ovjereno od sudskog tumača, a potpisano od Shega Emini - menadžerke za dodjeljivanje nagrade u kojem je konstatovano da je ‘Carlos Ferrater’, arhitektonski biro iz Barselone dobitnik RIBBA internacionalne nagrade 2012. Angažovanjem imenovanog arhitekte na poslovima izrade urbanističko–arhitektonskog rješenja, privredno drutšvo ‘K.D.P. promotion and investments limited’ se oslobađa obaveze sprovođenja međunarodnog konkursa za izradu”, piše u obavještenju Direktorata u koje su “Vijesti” imale uvid.

Projektovani izgled hotela na Skočiđevojci
Projektovani izgled hotela na Skočiđevojcifoto: Idejno rješenje

Glavni državni arhitekta je krajem decembra 2021. dao saglasnost kompaniji “K.D.P. promotion and investments limited” na idejno rješenje za izgradnju turističkog kompleksa kategorije 5 zvjezdica na urbanističkoj parceli (UP) 1 čija je bruto građevinska površina podzemnih i nadzemnih etaža 80.419 kvadratnih metara, spratnosti sedam suterenskih etaža, prizemlje i sedam spratova za centralni objekat i prizemlje i jedan sprat za vile.

Protiv tog rješenja mještanin I. Z. je pokrenuo upravni spor, a Upravni sud je početkom maja 2023. poništio saglasnost na idejno rješenje.

Mještani su prethodno organizovali proteste, te je kao jedna od zamjerki bila i da arhitekta nije nosilac RIBBA nagrade, te da je inostrana kompanija bila dužna da raspiše međunarodni konkurs.

Podnošene su i krivične prijave Specijalnom tužilaštvu, te optuživani državni i lokalni funkcioneri.

Izmijenjeno i dopunjeno rješenje, dostavljeno “Vijestima” od strane kompanije, predviđa da je na urbanističkoj parceli br. 1 ukupne površine 49.915 kvadrata predviđena izgradnja luksuznog turističkog kompleksa - hotela kategorije 5 zvjezdica, kojeg čine objekat hotela i šest depadansa - vila, koji posluju po mješovitom modelu poslovanja, shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu.

“U korigovanom idejnom rješenju spratnost objekta hotela je smanjena za dvije najviše etaže, tj. za 1.645 kvadratanih metara bruto površine. Predviđena spratnost hotela iznosi podrum, suteren, prizemlje i tri sprata do Po+Su+P+10 spratova. Duž same litice projektovano je šest depadansa - vila, spratnosti prizemlje i jedan sprat. Ukupna ostvarena bruto površina projektovanih svih objekata iznosi 61.132,22 kvadrata, dok prema UTU maksimalno dozvoljena bruto površina iznosi 75.543 kvadrata. Po pitanju ostvarenih kapaciteta, ukupan broj smještajnih jedinica u planiranim objektima (hotel+depadansi-vile) iznosi 349 jedinice i 724 ležaja, dok prema UTU maksimalno dozvoljen kapacitet iznosi 1.532 ležaja. U jednom krilu hotela projektovan je segment sa hotelskim sobama od ukupno 140 smještajnih jedinica, dok su u drugom krilu hotela projektovane 203 smještajne jedinice tipa apartmana, čime je ostvaren ukupan broj ležaja od 246 u hotelskim sobama i 452 ležaja u hotelskim apartmanima, dok je u depadansima-vilama ostvareno ukupno 26 ležaja”, navodi se u projektu.

Kako se ističe, posebna pažnja pri projektovanju kompleksa na UP1 je posvećena odnosu prema susjednim parcelama, te mogućem uticaju novoprojektovanih objekata na postojeće, ali i buduće objekte u njegovom okruženju.

“Gabariti neizgrađenih objekata su uzeti shodno urbanističkim parametrima iz urbanističkog projekta Turističko naselje SKD. Iz prikaza datih u nastavku, jasno se sagledavaju dominantne vizure svih susjednih objekata, koje ni na koji način ne ometa kompleks na UP1. Grupacija objekata u uvali na sjevernoj strani ima prirodnu barijeru na jugu prema UP1 (hrid), dok su njihove vizure dominantno orijentisane na zapad i sjevero-zapad prema moru i Budvi. Ovo su ujedno i jedine parcele na nivou plana čiji će objekti biti na kotama nižim od UP1. Objekti na ostalim parcelama će biti izgrađeni na kotama višim od vrha objekata na UP1, pa samim tim isti ne mogu imati značajniji uticaj na te parcele”, ističu u ovoj kompaniji.

Mještani tvrde da je projekat štetan i po prostor i po državu

Mjesna zajednica “Reževići” je u više navrata skretala pažnju građanima i zvaničnim državnim organima da se na Skočiđevojci “planira sprovesti velika prevara”, koje će, osim grubog kršanja zakona, planskih dokumenata i prava građana, proizvesti devastaciju prostora,ogromnu šteta po ekologiju regiona, a država može biti oštećena za preko 50 miliona eura.

Zahtjev tadašnjemn premijeru Dritanu Abazoviću i resornoj ministarki Ani Novaković Đurović da se preispitaju rješenja nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića ranije je uputio i gradonačelnik Budve Milo Božović.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da procesuira krivičnu prijavu koju je podnio protiv nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića,tadašnjeg ministra ekologije,prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića i NN lica iz Opštine zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje isprave i nesavjestan rad u službi u slučaju projekta na Skočiđevojci.

S druge strane,iz inostrane kompanije su u više navrata isticali da se radi o projektu koji će Budvi donijeti brojne benefite,te odbacili optužbe MZ.

Bonus video: